De Anul Nou, fă-i un cadou sănătății tale - 10 măsuri pentru 2019
Auzi adesea în orice medii te-ai afla că este necesar să te simÈ›i bine. Tot ce contează este starea de bine. Dar cum rămâne cu situaÈ›ia în care să te simÈ›i bine înseamnă să stai la calculator toată ziua? Dar să mănânci fără control ori să rămâi izolat de mediul social, să stai sub plapumă atât cât ai timp liber È™i de fiecare dată când ai timp liber? Este dureros È™i inconfortabil un stil de viață în care mâncarea să fie doar mijloc al vieÈ›ii, È™i nu plăcerea insăși a vieÈ›ii; creÈ™terea È™i păstrarea energiei corporale, fizice, energetice, să fie un instrument pe care îl îngrijeÈ™ti È™i de care eÈ™ti tu însuÈ›i răspunzător, È™i nu un dat al firii pe care îl epuizezi prin sedentarism È™i apoi spui că aÈ™a-i în viață.
Cum ne putem ajuta să dezvoltăm obiceiuri simple, dar sănătoase pe termen lung, pentru o viață sănătoasă?
Poetul Rumi spunea „Briza mării are secrete să îÈ›i spună, nu te întoarce la culcare”. Dezvoltarea, uneori chiar È™i menÈ›inerea într-un anumit plan al vieÈ›ii, chiar È™i a stării de bine, cât pare de incoerent, necesită adesea ieÈ™irea de zona de confort, din rutina zilnică. Iar ieÈ™irea din zona de confort implică deseori disconfort. Însă câtă vreme disconfortul aduce beneficii, este concentrat pe dezvoltare È™i nu aduce prejudicii persoanei sau celor din jurul său, aceasta intră în categoria acÈ›iunilor care aduc starea de bine.
De câte ori te-ai blamat, te-ai È™imÈ›it ruÈ™inat/ă sau te-ai certat pentru că È™tii care sunt obiceiurile pe care să le modifici pentru a te simÈ›i mai bine, însă este mai uÈ™or să rămâi atras/ă de situaÈ›iile nesănătoase, nepotrivite, nocive È™i aducătoare de deznădejde?!? Poate pentru că sunt doar deja cunoscute, pentru că poate îÈ›i este greu să crezi că tu ai puterea să schimi ceva când alÈ›ii pare că nu au, poate pentru că nu vrei să te simÈ›i vinovat/ă că tu eÈ™ti printre puÈ›inii care se pun în miÈ™care pentru a schima acest motor.
Poate sunt alte motive. Important este că poÈ›i. Și că schimarea benefică a ta se va oserva în interacÈ›iunile tale cu ceilalÈ›i È™i cu mediul. Ne amintim că Vrăjitorul din Oz spunea că „Adevăratul curaj este să înfrunÈ›i pericolul atunci când îÈ›i este cel mai frică”.
Psihoterapia integrativă încurajează dezvoltarea armonioasă a omului prin găsirea echilirului funcÈ›ional la nivel personal, în relaÈ›ia sa cu sine, cognitiv, prin intermediul felului în care interpretează È™i îÈ™i utilizează gândurile, emoÈ›ional, în felul în care îÈ™i recunoaÈ™te, acceptă È™i utilizează emoÈ›iile în viaÈ›a sa, comportamental, prin intermediul controlului pe care îl are sau nu l-a descoperit încă asupra comportamentelor pe care decide să le utilizeze în favoarea sa È™i a celorlalÈ›i ori împotrivă, somatic, prin intermediul obiceiurilor pe care le dezvoltăm pentru a avea grijă de corpul nostru, spiritual, referitor la credinÈ›ele noastre, valori È™i grija față de mediul înconjurător, dar È™i la nivel relaÈ›ional, căci avem influență È™i partea noastră de participare în fiecare interacÈ›iune la care luăm parte.
ÎÈ›i propun să găseÈ™ti mai jos 20 de exemple prin care îÈ›i poÈ›i dezvolta un stil de viață sănătos, din care 10 sunt potrivite pentru ca tu să le utilizezi în fiecare zi în viaÈ›a ta, ca un cadou pentru un An Nou.
Acțiuni sănătoase
1. Dezvoltă motivaÈ›ia internă È™i acceptă faptul că eÈ™ti o personană care poate fi aÈ™a cum îÈ™i doreÈ™te, fără a fi nevoie să mai amâni lucrurile ori să te împotriveÈ™ti dorinÈ›ei tale, dar acceptând procesul complet prin care este nevoie să treci pas cu pas pentru a îndeplini acel scop fixat de tine, cu perseverență.
Sănătatea gândurilor
2. Exprimă recunoÈ™tință pentru existenÈ›a elementelor bune, prielnice, din viaÈ›a ta. Acest exerciÈ›iu săptămânal sau zilnic te va ajuta să trăieÈ™ti conÈ™tient bucuriile vieÈ›ii tale, te vei putea concentra pe ce faci, pentru a face mai mult aÈ™a cum vrei, È™i nu te vei concentra pe ce nu ai făcut încă, astfel încât să-È›i găseÈ™ti alt motiv de nemulÈ›umire. Și vei observa cât de bine te descurci în viaÈ›a ta È™i cât de motivat să mergi mai departe eÈ™ti!
3. ObiÈ™nuieÈ™ti să spui cuvinte ca niciodată, întotdeauna, groaznic, de nesuportat ori să fii sigur că altcineva gândeÈ™te ceva anume fără să îl întrebi ce gândeÈ™te cu adevărat ori ce înseamnă pentru el un anumit comportament? Te invit să te întrebi È™i să găseÈ™ti răspunsuri după cum È›i se potrivesc: este posibil să se întâmple în mod real uneori È™i să fie greu de crezut ori dificile È™i inconfortabile situaÈ›iile pe care le-ai caracterizat ca fiind extreme? Este posibil să iei în considerare varianta de a întreba cealaltă persoană despre situaÈ›ia în care vă aflaÈ›i sau care te interesează, È™i să fie o neînÈ›elegere È™i diferență de interpretare între ce gândeÈ™te acel om despre care crezi că È™tii ce gândeÈ™te È™i felul în care tu ai capacitatea de a gândi È™i analiza, în funcÈ›ie de experienÈ›ele personale trăite de fiecare?
4. Exprimă afirmaÈ›ii în termenii celor 3P – pozitiv, prezent, personal. În loc să spui că „tu nu pierzi oportunități”, poÈ›i spune „Utilizez la maximum oportunitățile care apar”.
5. Pentru controlul stresului, unul dintre primele exerciÈ›ii necesare este să înveÈ›i să spui Nu. Afirmat în mod pozitiv, personal È™i la timpul prezent. Cu atât mai mult cu cât te simÈ›i vinovat/ă dacă ai spune că nu eÈ™ti disponibil/ă sau nu vrei să îndeplineÈ™ti o solicitare nouă sau pentru care nu eÈ™ti răspunzător/oare. Vrei să fii politicos/oasă, să nu dezamăgeÈ™ti, înÈ›eleg, atunci există varianta de a spune Nu, pentru a fi în acord cu nevoile tale, È™i să găseÈ™ti o alternativă pentru ca acea persoană să-È™i rezolve situaÈ›ia altfel, È™i nu prin tine, când tu ai nevoie de altceva. RecunoaÈ™te-È›i propriile priorități È™i valori. Respectă-te pe tine însuÈ›i/ însăți!
Sănătatea emoțională
6. Urmează-ți pasiunile și fă lucrurile pe care le iubești.
7. Scrie despre emoÈ›iile È™i experienÈ›ele tale negative în loc să le ascunzi sau să le păstrezi în interiorul tău. Eliberează-le în scris.
8. OiÈ™nuieÈ™te-te ca primul tău gând de dimineață să fie: Lucruri minunate se vor întâmpla astăzi.
Sănătatea corpului
9. Reduce utilizarea medicamentelor farmaceutice fără prescripție medicală.
10. Antrenează-È›i musculatura. Chiar simple exerciÈ›ii fizice pe perioadă de 10-15 minute în fiecare zi dimineaÈ›a È™i seara pot porni cascade de efecte pozitive pentru tine. PoÈ›i căuta chiar È™i loc de parcare la distanță de 10-15 minute depărtare de mers pe jos față de locul unde vrei să ajungi.
11. Echilibrul dintre macronutrienÈ›i - Fă tot posibilul să ai pe farfurie 5 culori: roÈ™u (roÈ™ii), alastru sau violet (fructe de pădure, vinete), galben (pepene galben, gutui), portocaliu (morcov), verde (broccoli, fasole verde, mazăre). Avem nevoie de carbohidraÈ›i, care reprezintă combustibilul principal al creierului, dar È™i stimulent metabolic, proteine, care ne ajută să construim È™i să menÈ›inem masa musculară, chiar fără să fim sportivi de performanță, È™i grăsimi. Excesul uneia produce dezechilibrul corpului. În perioade de stres acut avem nevoie de fructe È™i legume verzi, multe, indiferent de ce excese către alte gusturi nocive, dulci, grase, cum sunt carbohidraÈ›ii din produsele de patiserie, ne cere organismul pentru a putea stimula secreÈ›ia de serotonină din creier, care induce starea de liniÈ™tire.
12. Mănâncă peÈ™te. Acesta este o carne plină de proteine, nutrienÈ›i, Omega-3, care protejează inima, vitamina D È™i selenium, grăsimi sănătoase saturate. Studiile arată că se reduc cu 1/3 È™ansele de îmbolnăvire de boli de inimă prin consumul o dată, de două ori pe săptămână de peÈ™te gras. (1)
13. Renunță la ciuguleala dintre mese sau fă tot posiilul pentru a fi compusă din sucuri naturale sau fructe È™i mănâncă doar dacă îÈ›i este foame. O falsa poftă de mâncare este rezultatul unor obiceiuri proaste.
14. Este nevoie să dormi suficient. Poți stabili un program riguros al orelor de culcare și trezire, poți utiliza respirația pentru inducerea producerii de melatonină, poți să citești o carte sau să asculți o muzică relaxantă, liniștitoare, ceva ce poate oferi momente de meditație calmă.
15. Bea cu moderaÈ›ie alcool (2), aceasta înseamnă echivalentul unui pahar cu vin pe zi pentru femei È™i două pahare pentru bărbaÈ›i, dacă sunt clinic sănătoÈ™i. Studiile arată că un consum moderat este cardioprotector È™i scade mortlitatea în cazul persoanelor sănătoase.
16. Bea 2 litri de apă pe zi. PoÈ›i să te asiguri că ai mereu o sticlă de 250 ml pe care să o bei dimineaÈ›a imediat când te-ai trezit, una înainte de culcare, apoi cel puÈ›in È™ase în timpul serviciului.
Sănătate spirituală
17. Petrece mai mult timp în natură, în aer liber È™i făcând băi de soare. Studiile arată că orice tip de interacÈ›iune cu natura modifică pozitiv felul în care te simÈ›i.
18. Plimbă-te timp de două ore pe zi.
19. Pentru masa bogată de Sărbători, poÈ›i stabili intenÈ›ia astfel: IntenÈ›ia mea este să transform această mâncare în energie care îmi face corpul să se simtă puternic È™i viguros.
Sănătate Relațională
20. Dezvoltă relaÈ›ii sănătoase, bazate pe respect, apreciere, suport reciproc spre dezvoltare. Prin dezvoltarea unor noi aptitudini È™i deschiderea minÈ›ii către a putea privi o situaÈ›ie din mai multe perspective ajută È™i la dezvoltarea noilor reÈ›ele neuronale, astfel menÈ›inând un creier sănătos.
(2) Light-to-moderate alcohol consumption and mortality in the physicians’ health study enrollment cohort, link: https://www.onlinejacc.org/content/35/1/96
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni