Cercetătorii determină proprietățile nutriționale ale proteinelor din pulberile de greier, lăcustă și vierme de mătase

©

Autor:

Cercetătorii determină proprietățile nutriționale ale proteinelor din pulberile de greier, lăcustă și vierme de mătase
Conform estimărilor, în anul 2050 vor fi 10 miliarde de oameni răspândiți pe întregul glob. Deși populația umană este într-o continuă expansiune, suprafața totală a planetei rămâne constantă, iar resursele - limitate. Din acest motiv, cercetătorii din cadrul Universității West Virginia au evaluat proprietățile nutriționale ale consumului de pulberi de insecte, acestea putând reprezenta o alternativă pentru carnea de animale a cărei producție devine din ce în ce mai dificilă.
Studiul, publicat recent în jurnalul LWT - Food Science and Technology, analizează posibilitatea consumului de pulberi de greier, lăcuste și vierme de mătase și oferă date nutriționale semnificative, fiind primul pas pentru dezvoltarea de tehnici de izolare a proteinelor din insecte în viitor. Lucrarea a fost realizată de Jacek Jaczynski, profesor de științe alimentare la Colegiul Davis de Agricultură, Resurse Naturale din cadrul Universității West Virginia, de Yong-Lak Park, profesor de entomologie, și Kristen Matak, profesor de științe animale și nutriționale.

Jacek Jaczynski a afirmat: „Consider că, în general, avem un control foarte bun asupra producției de carbohidrați, dar producția de proteine este întotdeauna lăsată în urmă. De aceea, cercetăm proteinele din surse alternative, cum ar fi insectele, pentru a contribui, sperăm noi, la mai puțină foamete, malnutriție și probleme sociale dificile.”

Kristen Matak a adăugat: „Cererea globală de surse durabile de proteine ​​a creat o schimbare de la sursele tradiționale, cum ar fi carnea, la alte surse care altfel ar fi fost trecute cu vederea. Insectele comestibile și făinurile din insecte sunt promițătoare ca alternative pentru carne, deoarece sunt de obicei bogate în proteine ​​și conțin toți aminoacizii esențiali.”

Deși în România nu se practică acest obicei, existând influențe puternice ale culturii occidentale, consumul de insecte este larg acceptat în majoritatea țărilor lumii. Este dovedit faptul că un număr foarte mare de insecte comestibile prezintă mult mai puțini patogeni decât crabii, homarii și creveții, deoarece insectele se hrănesc cu plante proaspete și lemn, nu cu alte viețuitoare.

„Cei care nu au acest obicei alimentar reprezintă, de fapt, o minoritate, anume 20% din populația umană, restul de 80% consumând insecte. Pe măsură ce populația crește, va trebui să hrănim pe toată lumea. Nu spun că insectele vor înlocui animalele noastre de fermă, dar reprezintă o alternativă care pare mai durabilă decât ceea ce facem în prezent.”

Pentru a face ideea mai atractivă pentru consumatori, cercetătorii subliniază asemănarea dintre pulberile de insecte și făinurile de cereale sau pulberile din plante, menționând faptul că pulberile de insecte sunt deja utilizate în prezent în batoane proteice, tofu sau burgeri.

Proteina rezultată din procesarea insectelor este la fel de calitativă precum cea din carne de animale, fiind demonstrat că lăcustele prezintă aceleași tipuri de proteine identificate la porci și la vaci. Avantajele sunt clare: proteinele de insecte pot fi recoltate mult mai rapid (în 45 de zile) față de timpul necesar obținerii de carne de vacă sau de porc (de până la 36 de luni). De asemenea, insectele necesită mai puțină utilizare a pământului și a apei, alături de efort minim pentru creștere, acestea având o reproducere rapidă și o durată scurtă de viață.

Cercetătorii îndeamnă, astfel, lumea științifică să exploreze acest subiect, Jacek Jaczynski adăugând: „Cerealele există de secole și au fost acceptate de toate populațiile. De ce nu folosim insecte cu același tip de proteine, dar la un nivel mai înalt de sursă de nutrienți? Trebuie să găsim o modalitate de a extrage și izola nutrienți de înaltă calitate și de a dezvolta prototipuri care să se adapteze bine papilelor noastre gustative.”

sursa: Science Daily

Data actualizare: 14-01-2022 | creare: 14-01-2022 | Vizite: 313
Bibliografie
Researchers determine nutritional properties of protein in cricket, locust and silkworm pupae insect powders, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220111193029.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: