Dieta urmată în copilărie are un impact pe tot parcursul vieții
©
Autor: Teodorescu Mihai
Consumul unor cantități crescute de grăsimi și zaharuri în copilărie poate modifica microbiomul unei persoane pe termen lung, chiar dacă comportamentul alimentar se modifică în timp, sugerează un nou studiu efectuat la șoareci.
Studiul este unul dintre primele care arată o scădere semnificativă a numărului total de bacterii intestinale și a diversității acestor bacterii la șoarecii maturi hrăniți cu o dietă nesănătoasă în primele săptămâni de viață.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside (UCR) au încercat să identifice impactul alimentației din tinerețe asupra microbiomului în viața de adult, în cadrul unor studii de laborator, în care au fost folosiți șoareci. Pentru a putea realiza asta, au împărțit șoarecii în patru grupuri: jumătate au fost hrăniți cu o dietă standard, considerată „sănătoasă”, jumătate au primit alimente mai puțin sănătoase, jumătate au avut acces la o roată pentru exerciții fizice și altă jumătate nu au avut acces. După trei săptămâni petrecute pe aceste diete, toți șoarecii au fost readuși la o dietă standard și nu au făcut exerciții fizice. La 14 săptămâni, echipa a examinat diversitatea și abundența bacteriilor la animale.
Anchetatorii au descoperit o scădere semnificativă a cantității anumitor bacterii, cum ar fi Muribaculum intestinale, implicat în metabolismul glucidic, în grupul șoarecilor care au ținut dieta occidentală, mai puțin sănătoasă. Analiza a arătat, de asemenea, că bacteriile intestinale sunt sensibile la cantitatea de efort exercitat de șoareci. Bacteriile Muribaculum au crescut la șoarecii hrăniți cu o dietă standard care au acces la o roată de alergare și au scăzut la șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi, indiferent dacă au făcut exerciții fizice sau nu.
În general, cercetătorii UCR au descoperit că dieta occidentală timpurie a avut efecte mai îndelungate asupra microbiomului decât a exercitat în primele zile sau săptămâni de viață. Echipa de cercetători ar dori să repete experimentul și să ia probe în momente suplimentare în timp, pentru a înțelege mai bine când apar modificările microbiomilor șoarecilor și dacă acestea se extind chiar și în fazele ulterioare ale vieții. Cu toate acestea, indiferent de momentul în care apar efectele, cercetătorii spun că este semnificativ faptul că au fost observate atât de mult timp după schimbarea dietei.
sursa: Science Daily
Studiul este unul dintre primele care arată o scădere semnificativă a numărului total de bacterii intestinale și a diversității acestor bacterii la șoarecii maturi hrăniți cu o dietă nesănătoasă în primele săptămâni de viață.
Cercetătorii de la Universitatea din California, Riverside (UCR) au încercat să identifice impactul alimentației din tinerețe asupra microbiomului în viața de adult, în cadrul unor studii de laborator, în care au fost folosiți șoareci. Pentru a putea realiza asta, au împărțit șoarecii în patru grupuri: jumătate au fost hrăniți cu o dietă standard, considerată „sănătoasă”, jumătate au primit alimente mai puțin sănătoase, jumătate au avut acces la o roată pentru exerciții fizice și altă jumătate nu au avut acces. După trei săptămâni petrecute pe aceste diete, toți șoarecii au fost readuși la o dietă standard și nu au făcut exerciții fizice. La 14 săptămâni, echipa a examinat diversitatea și abundența bacteriilor la animale.
Anchetatorii au descoperit o scădere semnificativă a cantității anumitor bacterii, cum ar fi Muribaculum intestinale, implicat în metabolismul glucidic, în grupul șoarecilor care au ținut dieta occidentală, mai puțin sănătoasă. Analiza a arătat, de asemenea, că bacteriile intestinale sunt sensibile la cantitatea de efort exercitat de șoareci. Bacteriile Muribaculum au crescut la șoarecii hrăniți cu o dietă standard care au acces la o roată de alergare și au scăzut la șoarecii cu o dietă bogată în grăsimi, indiferent dacă au făcut exerciții fizice sau nu.
În general, cercetătorii UCR au descoperit că dieta occidentală timpurie a avut efecte mai îndelungate asupra microbiomului decât a exercitat în primele zile sau săptămâni de viață. Echipa de cercetători ar dori să repete experimentul și să ia probe în momente suplimentare în timp, pentru a înțelege mai bine când apar modificările microbiomilor șoarecilor și dacă acestea se extind chiar și în fazele ulterioare ale vieții. Cu toate acestea, indiferent de momentul în care apar efectele, cercetătorii spun că este semnificativ faptul că au fost observate atât de mult timp după schimbarea dietei.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-02-2021 | creare: 12-02-2021 | Vizite: 552
Bibliografie
Childhood diet has lifelong impact, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210203090458.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Abandonezi ușor rezoluțiilor de Anul Nou? Cercetările sugerează să dai vina pe grijile legate de bani, mai degrabă decât pe lipsa de timp
- Factorii sociali care pot determina durata de viață
- Mersul pe jos este chiar mai eficient decât se credea pentru a ne prelungi durata de viață
- Un nou studiu prezintă o legătură între consumul de băuturi îndulcite și căderea părului la bărbați
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
- Piramida alimentara la copil
- Legume si fructe in alimentatia copilului
- Lactatele in alimentatia copilului
- Carnea la copil
- Grăsimile, uleiurile și dulciurile în alimentația copiilor
- Alimentatie copil 1-3 ani
- Greseli comune in alimentatia copiilor intre 1 si 3 ani
- Meniu copii 1-3 ani
- Alimente nerecomandate copiilor mici
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Soia din comert este sanatoasa?
- Copilul (11 ani) mananca foarte putin
- Are 2 ani si inca nu vrea sa manince de buna voie, ce sa fac
- SOMONUL-de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie?