Dieta pentru o planetă mai sănătoasă asociată cu risc mai mic de moarte prematură
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent condus de Harvard T.H. Chan School of Public Health a explorat beneficiile dietei Planetary Health Diet (PHD), propuse de Comisia EAT-Lancet în 2019, privind sănătatea și impactul asupra mediului. Cercetarea a implicat peste 200.000 de participanți din cadrul Nurses' Health Study I și II și Health Professionals Follow-Up Study, care au completat chestionare alimentare la fiecare patru ani, pe o perioadă de până la 34 de ani.
Participanții, care la începutul studiului nu prezentau boli cronice majore, au fost evaluați pentru aderența la dieta PHD, care favorizează consumul de plante minim procesate și permite consumul moderat de carne și produse lactate. Rezultatele, ce urmează să fie publicate în The American Journal of Clinical Nutrition, indică o reducere cu 30% a riscului de deces prematur pentru cei mai aderenți la dieta PHD comparativ cu cei mai puțin aderenți. Riscul redus a fost observat pentru toate cauzele majore de deces, inclusiv cancerul, bolile de inimă și bolile pulmonare.
Mai mult, participanții cu cea mai mare aderență la dieta PHD au avut un impact semnificativ mai scăzut asupra mediului, inclusiv emisii de gaze cu efect de seră cu 29% mai reduse, necesități de fertilizatori cu 21% mai scăzute și utilizarea terenurilor agricole cu 51% mai mică. Aceste rezultate subliniază legătura strânsă între sănătatea umană și sustenabilitatea planetară, demonstrând că alegerile alimentare pot influența pozitiv atât sănătatea umană, cât și pe cea a planetei.
sursa: Science Daily
Participanții, care la începutul studiului nu prezentau boli cronice majore, au fost evaluați pentru aderența la dieta PHD, care favorizează consumul de plante minim procesate și permite consumul moderat de carne și produse lactate. Rezultatele, ce urmează să fie publicate în The American Journal of Clinical Nutrition, indică o reducere cu 30% a riscului de deces prematur pentru cei mai aderenți la dieta PHD comparativ cu cei mai puțin aderenți. Riscul redus a fost observat pentru toate cauzele majore de deces, inclusiv cancerul, bolile de inimă și bolile pulmonare.
Mai mult, participanții cu cea mai mare aderență la dieta PHD au avut un impact semnificativ mai scăzut asupra mediului, inclusiv emisii de gaze cu efect de seră cu 29% mai reduse, necesități de fertilizatori cu 21% mai scăzute și utilizarea terenurilor agricole cu 51% mai mică. Aceste rezultate subliniază legătura strânsă între sănătatea umană și sustenabilitatea planetară, demonstrând că alegerile alimentare pot influența pozitiv atât sănătatea umană, cât și pe cea a planetei.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 12-06-2024 | creare: 12-06-2024 | Vizite: 152
Bibliografie
Planetary Health Diet associated with lower risk of premature death, lower environmental impact, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2024/06/240610140239.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni