Dieta mediteraneană este benefică pentru sănătatea creierului și performanțele academice

©

Autor:

Dieta mediteraneană este benefică pentru sănătatea creierului și performanțele academice
Dieta mediteraneană, caracterizată prin consumul ridicat de ulei de măsline extravirgin, legume, fructe, cereale, nuci și leguminoase, consum moderat de pește, carne și produse lactate, și consum scăzut de ouă și dulciuri, este asociată cu succesul cognitiv și academic mai mare printre adolescenți. În contrast, dieta occidentală, bogată în alimente ultraprocesate, carbohidrați rafinați și zahăr, a fost legată de declinul cognitiv.
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a investigat relația dintre diferite modele de alimentație de tip mediteranean și performanța cognitivă și academică a adolescenților din Chile.

Studiul, parte a Proiectului Cogni-Action desfășurat între martie 2017 și octombrie 2019, a implicat 1.296 de adolescenți chilieni, evaluând aderența la dieta mediteraneană și performanța cognitivă prin Testul de Performanță NeuroCognitivă (NCPT) și succesul academic în cinci discipline școlare. Analiza a identificat patru modele dietetice: dieta occidentală, dieta cu fructe și legume scăzute, zahăr ridicat (FLS-ZR), dieta cu fructe și legume scăzute, zahăr scăzut (FLS-ZS), și dieta mediteraneană.

Rezultatele au arătat că grupul cu dietă mediteraneană a obținut scoruri mai bune în toate domeniile cognitive comparativ cu grupurile cu dietă occidentală, FLS-ZS și FLS-ZR. De asemenea, dieta occidentală a fost asociată cu performanțe academice inferioare în comparație cu celelalte grupuri. Grupul cu dieta mediteraneană a evidențiat diferențe pozitive în performanța cognitivă totală, flexibilitate cognitivă, control inhibitor și memorie de lucru comparativ cu clusterul FLS-ZS, deși raționamentul fluid nu a fost semnificativ diferit.

Concluziile studiului subliniază că modelele de alimentație de tip mediteranean și preferințele pentru alimente de calitate superioară sunt legate de rezultate academice și cognitive superioare la adolescenți. Implementarea aderenței totale și intermediare la modelele dietei meditaraneene în rândul adolescenților non-mediteraneeni ar putea reprezenta un prim pas viabil în nutriție și sănătate publică, cu rezultate superioare în sănătatea creierului și realizările academice. Astfel, o dietă completă de stil mediteranean a fost asociată cu un statut academic și cognitiv mai bun decât dieta occidentală.

sursa: News Medical

Data actualizare: 29-02-2024 | creare: 29-02-2024 | Vizite: 397
Bibliografie
Better cognition and academic performance are associated with Mediterranean diet adherence, link: https://www.news-medical.net/news/20240227/Better-cognition-and-academic-performance-are-associated-with-Mediterranean-diet-adherence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta DASH pentru reducerea riscului de depresie
  • Dieta mediteraneană este benefică pentru prezervarea masei musculare și a densității minerale osoase la femeile în postmenopauză
  • Eficiență pentru scădere ponderală și risc cardiovascular: dieta vegetariană vs. dieta mediteraneană
  •