Introducerea timpurie a glutenului ar putea preveni boala celiacă

Rezultatele au fost publicate în JAMA Pediatrics.
Boala celiacă reprezintă o boală autoimună în care consumul de gluten determină sistemul imun să atace propriul organism. În prezent, nu există strategii terapeutice care să prevină boala celiacă iar tratamentul presupune excluderea glutenului din dieta zilnică. Chiar și consumul în cantitate mică de gluten poate determina leziuni la nivel intestinal, cu reducerea absorbției alimentelor și simptomatologie de tip balonare, diaree, constipație, vărsături și fatigabilitate.
Studiile anterioare care au cercetat introducerea timpurie a glutenului în dieta nou-născuților au variat în ceea ce privește cantitățile de gluten și perioada de începere. Studiul EAT a evaluat efectele administrării glutenului de la vârsta de 4 luni, pe lângă laptele matern. Rezultatele au fost comparate cu nou-născuți care au consumat doar lapte matern până la vârsta de 6 luni, evitând alimentele alergenice.
Nou-născuții cărora li s-a administrat gluten au primit 4 g de proteine din grâu sub forma a 2 biscuiți din cereale de grâu.
În total, 1004 copii cu vârstă de 3 ani au fost testați pentru anticorpi antitransglutaminază, care sunt un marker pentru boala celiacă. Dintre ei, 488 au primit gluten de la vârsta de 4 luni de zile iar restul de 516, după vârsta de 6 luni. Copiii care aveau nivele crescute ale anticorpilor au fost trimiși la un specialist pentru investigații suplimentare.
Potrivit rezultatelor, printre copiii la care s-a întârziat administrarea de gluten până după 6 luni de zile, prevalența bolii celiace la vârsta de 3 ani a fost mai mare decât se preconiza. Astfel, din cei 516 copii, 1,4% au dezvoltat boală celiacă. În contrast, dintre cei 488 de copii care au început să consume gluten de la 4 ani de zile, niciunul nu a dezvoltat boală celiacă.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 05-10-2020 | creare: 05-10-2020 | Vizite: 716
Bibliografie
Early introduction of gluten may prevent celiac disease in children, study finds: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200928125028.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Un studiu de laborator arată că produsele care înlocuiesc carnea și carnea nu sunt similare nutrițional
- Temperaturile mai ridicate cresc nivelul de arsenic din orez
- Noi întrebuințări ale fructului de avocado (Studiu)
- Cât de sigure sunt fructele de mare, în condițiile poluării tot mai intense a oceanelor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Probleme multiple: boala celiaca, anemie
- Boala celiaca!
- Boala celiaca!
- Boala celiaca
- Boala celiaca poate da sindrom sufebril prelungit cu sindrom inflamator?
- Diagnosticare boala celiaca
- Boala celiaca