De ce îți este foame tot timpul?

©

Autor:

De ce îți este foame tot timpul?

Un studiu recent publicat în Nature Metabolism, de către PREDICT, fiind considerat cel mai mare program de cercetare nutrițională la momentul actual, au descoperit de ce unii oameni nu reușesc să slăbească foarte ușor, chiar și cei ce țin diete cu un număr de calorii controlat.
Noile cercetări scot în evidență faptul că persoanele ce se confruntă cu scăderi mari ale glicemiei la câteva ore după ce au mâncat, sfârșesc prin a se simți și mai înfometați, consumând astfel calorii de câteva sute de ori mai mult față de restul oamenilor.

Cercetătorii au colectat date privind nivelul zahărului din sânge, de la 1.070 de persoane, după ce aceștia au consumat un mic dejun standardizat și diverse mese alese la libera alegere de fiecare, timp de două săptămâni. Micul dejun standardizat a fost format din brioșe ce conțineau același număr de calorii, dar cu o compoziție calorică diferită în ceea ce privește carbohidrații, proteinele, grăsimile și fibrele.

Participanții au dispus de monitoare continue pentru măsurarea glicemiei, precum și de un dispozitiv pentru monitorizarea activității și a somnului. Atenția cercetătorilor s-a focusat pe vârful zahărului din sânge, mai exact de felul cum oscilează nivelul glicemiei în primele două ore după masă. Astfel, s-a constatat că unii oameni au avut scăderi semnificative ale glicemiei la 2-4 ore.

Cei ce au avut scăderi mari glicemiei după masă, au avut o creștere de 9% a foamei, asteptând cu 30 de minute mai puțin, înaine de următoarea masă, față de restul, deși au mâncat la aceeași oră. Aceștia au consumat cu 75 de calorii mai mult în 3-4 ore după micul dejun, și cu aproximativ 321 calorii mai mult pe parcursul zilei. Acest model poate acumula 20 de kg peste un an.

Dr. Sarah Berry de la King’s College, Londra, susține că scăderile glicemiei sunt un predictor mai bun al foamei și al aportului de calorii consecutiv, decât vârful zahărului din sânge, după masă.

Mulți oameni care se chinuie să slăbească, pot înțelege din acest studiu ce se întâmplă cu corpul lor și să preia controlul asupra nutriției și sănătății lor. Alegând mâncarea care este cea mai potivită pentru organismul fiecăruia, poate ajuta la menținerea foamei sub control, astfel persoana nu va simți nevoia să mănânce atât de repede și va menține greutatea corporală în limite potrivite.

Prin importanța oscilației glicemiei, studiul încearcă să ghideze oamenii către nutriții personalizate care să funcționeze pentru corpul lor, decât împotriva lui.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 03-11-2024 | creare: 14-04-2021 | Vizite: 727
Bibliografie
Why some of us are hungry all the time, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/04/210412114802.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Restricționarea programului de alimentație pe parcursul unei zilei ar putea ajuta la slăbire
  • Agresivitatea manifestată la foame, mult mai complexă decât o consecință a hipoglicemiei
  • De ce îmi este foame tot timpul?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum