Alimentația insuficientă crește riscul afecțiunilor mentale la copii

Alimentația insuficientă crește riscul afecțiunilor mentale la copii

©

Autor:

Alimentația insuficientă crește riscul afecțiunilor mentale la copii
În urma unui studiu calitativ realizat recent (2016) cu sprijinul Consiliului Australian pentru EducaÈ›ie È™i Cercetare, s-a identificat o asociere între alimentaÈ›ia sub nivelul optim recomandat, inclusiv nerespectarea unui orar al meselor, È™i riscul de a dezvolta tulburări mentale la copii.

La acest studiu au participat un număr total de 97 de voluntari, majoritatea având vârsta cuprinsă între 10 È™i 13 ani. Conform rezultatelor acestei cercetări, 1 din 6 copii incluÈ™i în studiu au raportat faptul că nu consumă alimente înainte de a merge la È™coală, iar unii dintre ei adorm înfometaÈ›i. AceÈ™ti copii au prezentat de 3 ori mai multe plângeri cu privire la starea de sănătate, de mai mult de 2-3 ori pe săptămână, acuzând dureri de cap, dureri abdominale, somnolență, simptome similare depresiei, nervozitate sau iritabilitate. Altfel spus, lipsa aportului suficient de alimente poate influenÈ›a bunăstarea psihică È™i emoÈ›ională.

A priori acestui studiu au fost înregistrate dovezi care au sugerat faptul că aportul insuficient de hrană (înfometarea) È™i malnutriÈ›ia, pot afecta independent de alÈ›i factori (genetici, socio-economici, ambientali), starea de sănătate mentală la copii.

Un studiu realizat în America (2002) realizat pe 180 de copii preÈ™colari È™i 228 de copii de vârstă È™colară a remarcat o asociere independentă între deprivarea alimentară la copii È™i afecÈ›iuni psihice, precum anxietatea È™i depresia.

În cadrul unui studiu realizat în anul 2012 a fost analizată asocierea dintre malnutriÈ›ia infantilă È™i deficitul cognitiv È™i comportamental în rândul celor 129 de copii È™i adolescenÈ›i  incluÈ™i în această analiză. Rezultatele au evidenÈ›iat reducerea coeficientului de inteligență (Intelligence Quotient, IQ) È™i prevalenÈ›a crescută a tulburărilor hiperkinetice cu deficit de atenÈ›ie (Attention Deficit Hyperactivity Disorders, ADHD), 60% comparativ cu 15 % în grupul de control.

Aceste studii afirmă faptul că aportul insuficient de alimente reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică de actualitate.

Data actualizare: 18-12-2022 | creare: 02-03-2016 | Vizite: 2917
Bibliografie
(1) Poor nutrition can put children at higher risk of mental illness, link:https://theconversation.com/poor-nutrition-can-put-children-at-higher-risk-of-mental-illness-54836
(2) Australian Child Wellbeing Project, link: https://australianchildwellbeing.com.au/sites/default/files/uploads/ACWP_Final_Report_2016_Full.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un È›esut cerebral mult mai subÈ›ire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se miÈ™că
  •