Alimentația insuficientă crește riscul afecțiunilor mentale la copii

©

Autor:

Alimentația insuficientă crește riscul afecțiunilor mentale la copii
În urma unui studiu calitativ realizat recent (2016) cu sprijinul Consiliului Australian pentru Educație și Cercetare, s-a identificat o asociere între alimentația sub nivelul optim recomandat, inclusiv nerespectarea unui orar al meselor, și riscul de a dezvolta tulburări mentale la copii.

La acest studiu au participat un număr total de 97 de voluntari, majoritatea având vârsta cuprinsă între 10 și 13 ani. Conform rezultatelor acestei cercetări, 1 din 6 copii incluși în studiu au raportat faptul că nu consumă alimente înainte de a merge la școală, iar unii dintre ei adorm înfometați. Acești copii au prezentat de 3 ori mai multe plângeri cu privire la starea de sănătate, de mai mult de 2-3 ori pe săptămână, acuzând dureri de cap, dureri abdominale, somnolență, simptome similare depresiei, nervozitate sau iritabilitate. Altfel spus, lipsa aportului suficient de alimente poate influența bunăstarea psihică și emoțională.

A priori acestui studiu au fost înregistrate dovezi care au sugerat faptul că aportul insuficient de hrană (înfometarea) și malnutriția, pot afecta independent de alți factori (genetici, socio-economici, ambientali), starea de sănătate mentală la copii.

Un studiu realizat în America (2002) realizat pe 180 de copii preșcolari și 228 de copii de vârstă școlară a remarcat o asociere independentă între deprivarea alimentară la copii și afecțiuni psihice, precum anxietatea și depresia.

În cadrul unui studiu realizat în anul 2012 a fost analizată asocierea dintre malnutriția infantilă și deficitul cognitiv și comportamental în rândul celor 129 de copii și adolescenți  incluși în această analiză. Rezultatele au evidențiat reducerea coeficientului de inteligență (Intelligence Quotient, IQ) și prevalența crescută a tulburărilor hiperkinetice cu deficit de atenție (Attention Deficit Hyperactivity Disorders, ADHD), 60% comparativ cu 15 % în grupul de control.

Aceste studii afirmă faptul că aportul insuficient de alimente reprezintă în continuare o problemă de sănătate publică de actualitate.

Data actualizare: 18-12-2022 | creare: 02-03-2016 | Vizite: 2986
Bibliografie
(1) Poor nutrition can put children at higher risk of mental illness, link:https://theconversation.com/poor-nutrition-can-put-children-at-higher-risk-of-mental-illness-54836
(2) Australian Child Wellbeing Project, link: https://australianchildwellbeing.com.au/sites/default/files/uploads/ACWP_Final_Report_2016_Full.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum