Două sisteme fiziologice cheie s-au dovedit a fi implicate în hipertensiunea și demența induse de un conținut ridicat de sare
![Două sisteme fiziologice cheie s-au dovedit a fi implicate în hipertensiunea și demența induse de un conținut ridicat de sare](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=44442.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Hisayoshi Kubota, autor principal al studiului, afirmă faptul că excesul de sare reprezintă un factor de risc pentru apariÈ›ia hipertensiunii arteriale, disfuncÈ›iilor cognitive È™i demenÈ›ei. Acesta mai menÈ›ionează È™i cercetarea insuficientă a interacÈ›iunilor dintre sistemele nervoase periferic È™i central È™i corelarea acestora cu alÈ›i factori externi. În plus, echipa evidenÈ›iază È™i felul în care excesul de fosfaÈ›i în proteina „tau” influenÈ›ează abilitățile cognitive ale oamenilor, în contextul în care aceasta este o proteină cheie în dezvoltarea bolii Alzheimer.
Studiul a fost realizat prin administrarea È™oarecilor de laborator a unei soluÈ›ii saline cu o concentraÈ›ie de 2% timp de 12 săptămâni, monitorizându-le ulterior tensiunea arterială. De asemenea, efectele soluÈ›iei asupra funcÈ›iilor cognitive È™i asupra fosforilării proteinei „tau” au fost analizate prin examinarea a două arii cerebrale cheie, mai exact cortexul prefrontal È™i hipocampul.
Rezultatele, conform autorilor, au fost remarcabile È™i încurajatoare, întrucât s-a observat o serie de alterări patologice la nivel cerebral la rozătoare. Spre exemplu, la nivel molecular, în afara fosforilării excesive a proteinelor în cauză, echipa a observat È™i o reducere a nivelurilor grupurilor enzimatice „CaMKII”, răspunzătoare de medierea unor anumite căi de semnalizare. Mai mult, au fost evidenÈ›iate È™i schimbări în nivelurile de „PSD95”, o proteină cu rol esenÈ›ial în funcÈ›ionalitatea sinapselor interneuronale.
De menÈ›ionat, însă, este È™i faptul că, odată cu administrarea unui medicament antihipertensiv, losartan, efectele negative înregistrate au fost anulate, relevând astfel un caracter reversibil al acestora, rezultate asemănătoare înregistrându-se È™i la inhibarea genei EP1.
Autorii consideră că prezentele constatări oferă posibilitatea considerării angiotensinei II È™i a prostaglandinei E2 noi È›inte terapeutice pentru tratarea demenÈ›ei induse de hipertensiune arterială, un aspect important întrucât adresarea acestei afecÈ›iuni este necesară în contextul creÈ™terii speranÈ›ei de viață È™i a îmbătrânirii populaÈ›iei constante È™i rapide în Japonia.
sursa: News Medical
Data actualizare: 02-06-2023 | creare: 02-06-2023 | Vizite: 274
Bibliografie
Two key physiological systems found to be involved in high-salt-induced hypertension and dementia, link: https://www.news-medical.net/news/20230529/Two-key-physiological-systems-found-to-be-involved-in-high-salt-induced-hypertension-and-dementia.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
- Veganii ar trebui să fie atenți la calitatea alimentelor pe care le consumă, sugerează un studiu
- Diminuarea dorinței instinctive de a mânca, printr-un nou program de slăbire
- Consumul de fructe și legume asociat cu simptome depresive mai reduse la adulții de vârstă mijlocie și vârstnici: studiu pe gemeni
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum