Dieta sănătoasă de referință - asocieri cu evenimentele cardiovasculare și beneficii pentru mediu
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în Jurnalul Asociației Americane a Inimii a explorat asocierea dintre aderarea la Dieta sănătoasă de referință (DSR), un plan alimentar conceput cu considerații pentru sănătate și durabilitatea mediului, și evenimentele cardiovasculare și beneficiile de mediu.
Dietele de proastă calitate legate de aportul ridicat de sodiu și consumul scăzut de cereale integrale și fructe sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare, în timp ce practicile alimentare actuale sunt nesustenabile din punct de vedere ecologic. O dietă sănătoasă de referință include cereale integrale, leguminoase, nuci, grăsimi nesaturate, cantități mici de grăsimi saturate, carne roșie și îndulcitori și cantități mici până la moderate de pește, carne de pasăre, legume cu amidon și lactate.
Studiul a investigat datele de la aproximativ 35.500 de participanți la studiul EPIC-NL și a folosit chestionare privind frecvența alimentelor pentru a explora aderarea participanților la DSR. Rezultatele au arătat că participanții cu aderență ridicată la DSR aveau riscuri reduse de boli cardiovasculare și coronariene cu 14% și, respectiv, 12%.
Studiul a mai constatat că aderarea la dieta sănătoasă de referință a dus la beneficii de mediu neneglijabile, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea terenurilor, eutrofizarea apei dulci și marine, acidificarea solului și utilizarea apei albastre (irigații). Descoperirile sugerează că aderarea ridicată la DSR duce la rezultate mai bune pentru sănătate și beneficii pentru mediu. Schimbările socio-economice, împreună cu o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare cu alimente și a deșeurilor, vor fi esențiale pentru producerea unor schimbări semnificative de mediu.
sursa: News Medical
foto: BONDARTPHOTOGRAPHY/Shutterstock.com
Dietele de proastă calitate legate de aportul ridicat de sodiu și consumul scăzut de cereale integrale și fructe sunt asociate cu riscul de boli cardiovasculare, în timp ce practicile alimentare actuale sunt nesustenabile din punct de vedere ecologic. O dietă sănătoasă de referință include cereale integrale, leguminoase, nuci, grăsimi nesaturate, cantități mici de grăsimi saturate, carne roșie și îndulcitori și cantități mici până la moderate de pește, carne de pasăre, legume cu amidon și lactate.
Studiul a investigat datele de la aproximativ 35.500 de participanți la studiul EPIC-NL și a folosit chestionare privind frecvența alimentelor pentru a explora aderarea participanților la DSR. Rezultatele au arătat că participanții cu aderență ridicată la DSR aveau riscuri reduse de boli cardiovasculare și coronariene cu 14% și, respectiv, 12%.
Studiul a mai constatat că aderarea la dieta sănătoasă de referință a dus la beneficii de mediu neneglijabile, cum ar fi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizarea terenurilor, eutrofizarea apei dulci și marine, acidificarea solului și utilizarea apei albastre (irigații). Descoperirile sugerează că aderarea ridicată la DSR duce la rezultate mai bune pentru sănătate și beneficii pentru mediu. Schimbările socio-economice, împreună cu o mai bună gestionare a lanțului de aprovizionare cu alimente și a deșeurilor, vor fi esențiale pentru producerea unor schimbări semnificative de mediu.
sursa: News Medical
foto: BONDARTPHOTOGRAPHY/Shutterstock.com
Data actualizare: 21-04-2023 | creare: 21-04-2023 | Vizite: 507
Bibliografie
EAT-Lancet Healthy Reference Diet: environment and heart-friendly?, link: https://www.news-medical.net/news/20230420/EAT-Lancet-Healthy-Reference-Diet-environment-and-heart-friendly.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- „Ambalarea” fructelor și legumelor cu fibroină din mătase le-ar putea prelungi durata de viață
- Studiu analizează modul în care restricția calorică poate prelungi durata de viață
- Excesele alimentare apar atât la persoanele obeze, cât și la cele cu greutate normală
- Să mănânci când nu ți-e foame poate fi dăunător pentru sănătate
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni