Dieta bazată pe legume, leguminoase și fructe de mare legată de un risc cardiac mai scăzut la bărbații în vârstă

©

Autor:

Dieta bazată pe legume, leguminoase și fructe de mare legată de un risc cardiac mai scăzut la bărbații în vârstă

Un studiu recent publicat în The Journal of Nutrition, Health and Aging a investigat efectele diferitelor diete asupra rezultatelor cardiovasculare la bărbați peste 75 de ani. Studiul, care a folosit o abordare dietetică a posteriori implicând modele dietetice empiric derivate, a inclus 539 de bărbați cu scoruri disponibile pentru evenimente cardiovasculare majore adverse (MACE).

Contextul studiului

  • Bolile cardiovasculare (CVD) sunt termenul general pentru tulburările inimii și vaselor de sânge și includ boala coronariană (CHD), boala cerebrovasculară și boala cardiacă reumatică.
  • CVD sunt principala cauză de mortalitate la nivel global, cu un număr de cazuri care a crescut de la 271 milioane în 1990 la peste 523 milioane în 2019.

Despre modelele dietetice

Modelele dietetice se referă la combinația de alimente, nutrienți și frecvența consumului lor. Studiile privind modelele dietetice sunt în curs de a înlocui studiile pe elemente dietetice individuale, datorită abilității lor de a reprezenta efecte sinergice ale alimentelor.

Despre studiu

  • Studiul a avut ca scop evaluarea asocierilor dintre modelele dietetice și metricile MACE la bărbații australieni adulți peste 75 de ani.
  • Eșantionul de studiu a fost derivat din Proiectul Concord Health and Ageing in Men (CHAMP), un cohort epidemiologic prospectiv care investighează îmbătrânirea la bărbați.
  • Urmărirea participanților a fost efectuată pe o perioadă mediană de 5.3 ani.

Colectarea datelor

  • Datele au inclus interogări dietetice administrate de dieteticieni, date MACE obținute de la Centrul NSW pentru Linkul Recordurilor de Sănătate și 'alte măsurători'.
  • Datele dietetice au fost evaluate conform Ghidului Australian pentru Alimentație Sănătoasă și au inclus 23 de grupuri alimentare.

Rezultatele studiului

  • Analiza factorilor a relevat trei modele dietetice largi la participanți: 'legume-leguminoase-fructe de mare' (9.13%), 'alimente discretionare-legume amidonoase-carne procesată' (7.07%) și 'cereale integrale-lapte-alte fructe' (7.73%).
  • Analizele asocierilor dintre aceste modele dietetice și MACE au arătat că modelul 'legume-leguminoase-fructe de mare' a rezultat în rapoarte de risc (hazard ratios, HR) mai scăzute pentru ambele MACE cu cinci și patru puncte.

Concluzii

Aceste descoperiri subliniază beneficiile dietei 'legume-leguminoase-fructe de mare', în special la bărbații în vârstă de peste 75 de ani, și pot forma baza pentru cercetări viitoare axate pe evaluarea diferențelor dintre răspunsurile dietetice ale persoanelor mai tinere și mai în vârstă.


Data actualizare: 04-01-2024 | creare: 04-01-2024 | Vizite: 354
Bibliografie
Luong, Rebecca, et al.
"Empirically Derived Dietary Patterns Are Associated with Major Adverse Cardiovascular Events, All-cause Mortality, and Congestive Cardiac Failure in Older Men: The Concord Health and Ageing in Men Project."
The Journal of Nutrition, Health and Aging, 2023, p. 100020,
https://doi.org/10.1016/j.jnha.2023.100020,
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1279770723025630
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele de Omega-3 sunt benefice după un infarct miocardic, dar nu și pentru populația generală
  • Bufeurile ar putea semnala un risc cardiovascular crescut
  • Pompierii sunt expuși unui risc cardiovascular major
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum