Impactul alimentelor ultraprocesate asupra microbiomului intestinal (revizuire)
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Nutrients a examinat impactul alimentelor ultraprocesate asupra microbiomului intestinal, folosind sistemul de clasificare NOVA pentru a analiza variațiile implementării clasificării alimentelor în cercetările legate de alimentele ultraprocesate.
Revizuirea a inclus studii clinice care au evidențiat modul în care alimentele ultraprocesate modifică microbiomul intestinal și au analizat asocierea dintre consumul acestora și alimentele de tip fast-food, dietele pe bază de plante și mesele sau suplimentele ultraprocesate cu valoare nutrițională ridicată.
Rezultatele au arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu o creștere a speciilor de Prevotella și o scădere a speciilor de Ruminococcus și Lachnospira. De asemenea, s-a observat că alimentele pe bază de carne sunt asociate cu Prevotella, în timp ce alimentele pe bază de plante sunt asociate cu Ruminococcus și Lachnospira. Majoritatea studiilor nu au găsit o corelație între consumul de alimente ultraprocesate și raportul Firmicutes/Bacteroidetes, un indicator important legat de modelele dietetice și de boli precum diabetul și obezitatea.
În ceea ce privește alimentele fast-food, acestea au fost asociate cu o creștere a bacteriilor tolerante la bilă, cum ar fi Bilophila wadsworthia și cele din genurile Collinsella și Parabacteroides, și o scădere a bacteriilor fermentatoare de fibre precum Butyricicoccus și specii Lachnospiraceae.
Concluziile revizuirii subliniază că, deși există o creștere a dovezilor despre impactul negativ al alimentelor ultraprocesate asupra sănătății, există provocări și limitări semnificative în categorizarea precisă a alimentelor și în detaliile metodologice ale studiilor existente. Aceste dificultăți subliniază necesitatea unor studii mai detaliate pentru a obține o înțelegere fiabilă a asocierii dintre alimentele ultraprocesate și sănătatea umană.
sursa: News Medical
Revizuirea a inclus studii clinice care au evidențiat modul în care alimentele ultraprocesate modifică microbiomul intestinal și au analizat asocierea dintre consumul acestora și alimentele de tip fast-food, dietele pe bază de plante și mesele sau suplimentele ultraprocesate cu valoare nutrițională ridicată.
Rezultatele au arătat că un consum mai mare de alimente ultraprocesate este asociat cu o creștere a speciilor de Prevotella și o scădere a speciilor de Ruminococcus și Lachnospira. De asemenea, s-a observat că alimentele pe bază de carne sunt asociate cu Prevotella, în timp ce alimentele pe bază de plante sunt asociate cu Ruminococcus și Lachnospira. Majoritatea studiilor nu au găsit o corelație între consumul de alimente ultraprocesate și raportul Firmicutes/Bacteroidetes, un indicator important legat de modelele dietetice și de boli precum diabetul și obezitatea.
În ceea ce privește alimentele fast-food, acestea au fost asociate cu o creștere a bacteriilor tolerante la bilă, cum ar fi Bilophila wadsworthia și cele din genurile Collinsella și Parabacteroides, și o scădere a bacteriilor fermentatoare de fibre precum Butyricicoccus și specii Lachnospiraceae.
Concluziile revizuirii subliniază că, deși există o creștere a dovezilor despre impactul negativ al alimentelor ultraprocesate asupra sănătății, există provocări și limitări semnificative în categorizarea precisă a alimentelor și în detaliile metodologice ale studiilor existente. Aceste dificultăți subliniază necesitatea unor studii mai detaliate pentru a obține o înțelegere fiabilă a asocierii dintre alimentele ultraprocesate și sănătatea umană.
sursa: News Medical
Data actualizare: 04-06-2024 | creare: 04-06-2024 | Vizite: 215
Bibliografie
Do ultra-processed foods alter the gut microbiome?, link: https://www.news-medical.net/news/20240603/Do-ultra-processed-foods-alter-the-gut-microbiome.aspxImage by sstoyanov on Pixabay
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Voi mai beți Cola?Suntem oameni ultraprocesati
- Voi știți ce mâncați?Oameni ultraprocesati Capcanele industriei alimentare actuale.