Un risc mai mic de retard al creșterii la copiii care consumă un ou pe zi (studiu)

©

Autor:

Un risc mai mic de retard al creșterii la copiii care consumă un ou pe zi (studiu)
Consumul unui ou pe zi la sugarii între 6 și 9 luni, timp de 6 luni, s-a dovedit eficient în reducerea cu aproximativ 50% a cazurilor de retard al creșterii staturale.

Retardul statural reprezintă o tulburare de creștere și dezvoltare cauzată de nutriția precară în mica copilărie, în mod particular în primele 1000 de zile de viață.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, vorbim despre retardul de creștere statural atunci când talia, adică înălțimea copilului, este cu 2 deviații standard sub valoarea medie corespunzătoare pentru sex și vârstă.

Deși numărul de copii cu retard statural s-a redus între anii 2000 și 2016, această condiție afectează în continuare 1 din 4 copii cu vârsta mai mică de 5 ani, la nivel mondial.

Retardul de creștere statural este comun în Asia de Sud și Africa Subsahariană, fiind prezent la 35,8% și 34,5% dintre copiii din aceste regiuni.

Studii anterioare sugerează faptul că că introducerea ouălelor în dieta copiilor născuți în țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, ar putea reduce ratele de retard statural. Mai mult decât atât, un studiu publicat în această lună în jurnalul Pediatrics confirmă această ipoteză.

Studiul clinic randomizat, controlat, a inclus sugari între 6 și 9 luni din Ecuador, America de Sud, dintre care 23% nu aveau asigurat un aport optim de nutrienți nici în ceea ce privește alăptarea și nici alimentația complementară. Sugarii au fost monitorizați timp de 6 luni, iar intervenția a constat în administrarea unui ou pe zi la sugarii din primul grup, dar nu și în grupul de control.

Oul poate fi oferit sugarilor începând cu vârsta de 6 luni. Mai exact în perioada 6-8 luni de diversificare, sugarii pot primi ouă fierte tari, pasate.

La începutul studiului, 26% dintre copiii din grupul de control și 37% din grupul ce a primit ouă în fiecare zi, prezentau retard de creștere raportat la vârstă.

La final însă, 29% dintre copiii din grup de control și doar 21% dintre copiii hrăniți cu un ou zilnic au fost afectați de această tulburare de creștere.

Chiar și după ajustarea datelor în funcție de alți factori de risc, copiii ce au primit zi de zi un ou au prezentat cu 47% mai puține șanse de a suferi de retard de creștere.  De asemenea, cu fost cu 74% mai puțin predispuși să fie subponderali.

În ambele grupuri copiii au consumat băuturi îndulcite cu zahăr, prăjituri, ciocolată, produse de patiserie sau biscuiți, comparativ cu situația de la începutul studiului. Totuși, în rândul celor hrăniți cu un ou pe zi s-a observat că au consumat cu 29% mai puține alimente dulci, asociate frecvent cu apariția obezității infantile.

Includerea unui ou pe zi în dieta sugarului, începând cu luna a 6-a de viață a îmbunătățit semnficativ curba de creștere la sugarii participanți la studiu și a redus frecvența retardului statural,” punctează autorii.

Se pare că această strategie ar putea fi una sustenabilă din punct de vedere financiar și ecologic, fiind un aliment bogat în nutrienți de calitate, mai ales pentru populațiile aflate la risc de malnutriție, tot aici fiind înglobate și supraponderea și obezitatea.”

Este dificil de crezut ca includerea unui singur aliment în dietă să fi produs schimbări foarte drastice în tiparul de alimentație al copiilor. Cel mai propabil alte practici de alimentare ale părinților și aparținătorilor au contribuit la rezultatele enunțate anterior, pe lângă administrarea unui ou pe zi la copiii examinați.

De asemenea, nu este clar dacă astfel de abordări ar putea fi eficiente și în țări dezvoltate precum Marea Britanie, de exemplu, sau sunt caracteristice regiunilor în curs de dezvoltare.

Cu excepția copiilor cu alergie la ouă, nu se cunosc alte motive pentru care ouăle nu ar trebui oferite copiilor. Cu toate acestea, trebuie acordată o atenție specială metodelor de depozitare, manipulare și  preparare termică, respectiv servire a acestor alimente. Ouăle sunt produse perisabile care pot fi contaminate ușor în condiții necorespunzătoare, ceea ce se suprapune riscului crescut de toxiinfecție alimentară la copii, fiind la o vârstă vulnerabilă.  

Sursa: NHS Choices

Data actualizare: 22-11-2020 | creare: 26-06-2017 | Vizite: 1509
Bibliografie
An egg a day may prevent stunted growth in infants, link: https://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/An-egg-a-day-may-prevent-stunted-growth-in-infants.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Creştere şi dezvoltare întârziată
  • Statura la copii - cum poți stimula creșterea în înălțime?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum