Un risc mai mic de retard al creșterii la copiii care consumă un ou pe zi (studiu)
Consumul unui ou pe zi la sugarii între 6 È™i 9 luni, timp de 6 luni, s-a dovedit eficient în reducerea cu aproximativ 50% a cazurilor de retard al creÈ™terii staturale.
Retardul statural reprezintă o tulburare de creÈ™tere È™i dezvoltare cauzată de nutriÈ›ia precară în mica copilărie, în mod particular în primele 1000 de zile de viață.
Potrivit OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, vorbim despre retardul de creÈ™tere statural atunci când talia, adică înălÈ›imea copilului, este cu 2 deviaÈ›ii standard sub valoarea medie corespunzătoare pentru sex È™i vârstă.
DeÈ™i numărul de copii cu retard statural s-a redus între anii 2000 È™i 2016, această condiÈ›ie afectează în continuare 1 din 4 copii cu vârsta mai mică de 5 ani, la nivel mondial.
Retardul de creÈ™tere statural este comun în Asia de Sud È™i Africa Subsahariană, fiind prezent la 35,8% È™i 34,5% dintre copiii din aceste regiuni.
Studii anterioare sugerează faptul că că introducerea ouălelor în dieta copiilor născuÈ›i în țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, ar putea reduce ratele de retard statural. Mai mult decât atât, un studiu publicat în această lună în jurnalul Pediatrics confirmă această ipoteză.
Studiul clinic randomizat, controlat, a inclus sugari între 6 È™i 9 luni din Ecuador, America de Sud, dintre care 23% nu aveau asigurat un aport optim de nutrienÈ›i nici în ceea ce priveÈ™te alăptarea È™i nici alimentaÈ›ia complementară. Sugarii au fost monitorizaÈ›i timp de 6 luni, iar intervenÈ›ia a constat în administrarea unui ou pe zi la sugarii din primul grup, dar nu È™i în grupul de control.
La începutul studiului, 26% dintre copiii din grupul de control È™i 37% din grupul ce a primit ouă în fiecare zi, prezentau retard de creÈ™tere raportat la vârstă.
La final însă, 29% dintre copiii din grup de control È™i doar 21% dintre copiii hrăniÈ›i cu un ou zilnic au fost afectaÈ›i de această tulburare de creÈ™tere.
Chiar È™i după ajustarea datelor în funcÈ›ie de alÈ›i factori de risc, copiii ce au primit zi de zi un ou au prezentat cu 47% mai puÈ›ine È™anse de a suferi de retard de creÈ™tere. De asemenea, cu fost cu 74% mai puÈ›in predispuÈ™i să fie subponderali.
În ambele grupuri copiii au consumat băuturi îndulcite cu zahăr, prăjituri, ciocolată, produse de patiserie sau biscuiÈ›i, comparativ cu situaÈ›ia de la începutul studiului. TotuÈ™i, în rândul celor hrăniÈ›i cu un ou pe zi s-a observat că au consumat cu 29% mai puÈ›ine alimente dulci, asociate frecvent cu apariÈ›ia obezității infantile.
„Includerea unui ou pe zi în dieta sugarului, începând cu luna a 6-a de viață a îmbunătățit semnficativ curba de creÈ™tere la sugarii participanÈ›i la studiu È™i a redus frecvenÈ›a retardului statural,” punctează autorii.
„Se pare că această strategie ar putea fi una sustenabilă din punct de vedere financiar È™i ecologic, fiind un aliment bogat în nutrienÈ›i de calitate, mai ales pentru populaÈ›iile aflate la risc de malnutriÈ›ie, tot aici fiind înglobate È™i supraponderea È™i obezitatea.”
Este dificil de crezut ca includerea unui singur aliment în dietă să fi produs schimbări foarte drastice în tiparul de alimentaÈ›ie al copiilor. Cel mai propabil alte practici de alimentare ale părinÈ›ilor È™i aparÈ›inătorilor au contribuit la rezultatele enunÈ›ate anterior, pe lângă administrarea unui ou pe zi la copiii examinaÈ›i.
De asemenea, nu este clar dacă astfel de abordări ar putea fi eficiente È™i în țări dezvoltate precum Marea Britanie, de exemplu, sau sunt caracteristice regiunilor în curs de dezvoltare.
Cu excepÈ›ia copiilor cu alergie la ouă, nu se cunosc alte motive pentru care ouăle nu ar trebui oferite copiilor. Cu toate acestea, trebuie acordată o atenÈ›ie specială metodelor de depozitare, manipulare È™i preparare termică, respectiv servire a acestor alimente. Ouăle sunt produse perisabile care pot fi contaminate uÈ™or în condiÈ›ii necorespunzătoare, ceea ce se suprapune riscului crescut de toxiinfecÈ›ie alimentară la copii, fiind la o vârstă vulnerabilă.
Sursa: NHS Choices
Retardul statural reprezintă o tulburare de creÈ™tere È™i dezvoltare cauzată de nutriÈ›ia precară în mica copilărie, în mod particular în primele 1000 de zile de viață.
Potrivit OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății, vorbim despre retardul de creÈ™tere statural atunci când talia, adică înălÈ›imea copilului, este cu 2 deviaÈ›ii standard sub valoarea medie corespunzătoare pentru sex È™i vârstă.
DeÈ™i numărul de copii cu retard statural s-a redus între anii 2000 È™i 2016, această condiÈ›ie afectează în continuare 1 din 4 copii cu vârsta mai mică de 5 ani, la nivel mondial.
Retardul de creÈ™tere statural este comun în Asia de Sud È™i Africa Subsahariană, fiind prezent la 35,8% È™i 34,5% dintre copiii din aceste regiuni.
Studii anterioare sugerează faptul că că introducerea ouălelor în dieta copiilor născuÈ›i în țările subdezvoltate sau în curs de dezvoltare, ar putea reduce ratele de retard statural. Mai mult decât atât, un studiu publicat în această lună în jurnalul Pediatrics confirmă această ipoteză.
Studiul clinic randomizat, controlat, a inclus sugari între 6 È™i 9 luni din Ecuador, America de Sud, dintre care 23% nu aveau asigurat un aport optim de nutrienÈ›i nici în ceea ce priveÈ™te alăptarea È™i nici alimentaÈ›ia complementară. Sugarii au fost monitorizaÈ›i timp de 6 luni, iar intervenÈ›ia a constat în administrarea unui ou pe zi la sugarii din primul grup, dar nu È™i în grupul de control.
Oul poate fi oferit sugarilor începând cu vârsta de 6 luni. Mai exact în perioada 6-8 luni de diversificare, sugarii pot primi ouă fierte tari, pasate.
La începutul studiului, 26% dintre copiii din grupul de control È™i 37% din grupul ce a primit ouă în fiecare zi, prezentau retard de creÈ™tere raportat la vârstă.
La final însă, 29% dintre copiii din grup de control È™i doar 21% dintre copiii hrăniÈ›i cu un ou zilnic au fost afectaÈ›i de această tulburare de creÈ™tere.
Chiar È™i după ajustarea datelor în funcÈ›ie de alÈ›i factori de risc, copiii ce au primit zi de zi un ou au prezentat cu 47% mai puÈ›ine È™anse de a suferi de retard de creÈ™tere. De asemenea, cu fost cu 74% mai puÈ›in predispuÈ™i să fie subponderali.
În ambele grupuri copiii au consumat băuturi îndulcite cu zahăr, prăjituri, ciocolată, produse de patiserie sau biscuiÈ›i, comparativ cu situaÈ›ia de la începutul studiului. TotuÈ™i, în rândul celor hrăniÈ›i cu un ou pe zi s-a observat că au consumat cu 29% mai puÈ›ine alimente dulci, asociate frecvent cu apariÈ›ia obezității infantile.
„Includerea unui ou pe zi în dieta sugarului, începând cu luna a 6-a de viață a îmbunătățit semnficativ curba de creÈ™tere la sugarii participanÈ›i la studiu È™i a redus frecvenÈ›a retardului statural,” punctează autorii.
„Se pare că această strategie ar putea fi una sustenabilă din punct de vedere financiar È™i ecologic, fiind un aliment bogat în nutrienÈ›i de calitate, mai ales pentru populaÈ›iile aflate la risc de malnutriÈ›ie, tot aici fiind înglobate È™i supraponderea È™i obezitatea.”
Este dificil de crezut ca includerea unui singur aliment în dietă să fi produs schimbări foarte drastice în tiparul de alimentaÈ›ie al copiilor. Cel mai propabil alte practici de alimentare ale părinÈ›ilor È™i aparÈ›inătorilor au contribuit la rezultatele enunÈ›ate anterior, pe lângă administrarea unui ou pe zi la copiii examinaÈ›i.
De asemenea, nu este clar dacă astfel de abordări ar putea fi eficiente È™i în țări dezvoltate precum Marea Britanie, de exemplu, sau sunt caracteristice regiunilor în curs de dezvoltare.
Cu excepÈ›ia copiilor cu alergie la ouă, nu se cunosc alte motive pentru care ouăle nu ar trebui oferite copiilor. Cu toate acestea, trebuie acordată o atenÈ›ie specială metodelor de depozitare, manipulare È™i preparare termică, respectiv servire a acestor alimente. Ouăle sunt produse perisabile care pot fi contaminate uÈ™or în condiÈ›ii necorespunzătoare, ceea ce se suprapune riscului crescut de toxiinfecÈ›ie alimentară la copii, fiind la o vârstă vulnerabilă.
Sursa: NHS Choices
Data actualizare: 22-11-2020 | creare: 26-06-2017 | Vizite: 1540
Bibliografie
An egg a day may prevent stunted growth in infants, link: https://www.nhs.uk/news/2017/06June/Pages/An-egg-a-day-may-prevent-stunted-growth-in-infants.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum