Detoxifierea corpului - metode, sfaturi și recomandări
Într-o lume în care aproape toate alimentele din supermarketuri sunt pline de conservanți și coloranți alimentari, în care până și aerul pe care îl respirăm conține zeci de poluanți atmosferici, într-o lume în care aproape tot ce vedem la televizor sunt minciuni, drame și mesaje cu conotație negativă, aproape fiecare dintre noi simte nevoia să ia o pauză, să respire aer curat și să se simtă mai plin de energie. Detoxifierea corpului ne poate ajuta în acest sens.
Detoxifierea corpului, sau așa numitul concept „detox”, implică urmarea unei anumite diete speciale, sauna, postul sau folosirea anumitor suplimente care promit să ajute la eliminarea toxinelor din corp. [1, 2]
Împreună cu sportul și hidratarea corespunzatoare, alegerea alimentelor foarte sănătoase în dieta zilnică sunt cele mai importante elemente ale unei detoxifieri eficiente. [2]
Totuși, există anumite metode prin care detoxifierea corpului poate fi facilitată, cum ar fi:
- Adoptarea unei alimentații sănătoase
- Hidratarea cu apă sau cu sucuri naturale
- Postul
- Suplimentele alimentare
- Reducerea expunerii la poluanți din mediu
- Sauna
- Apelarea la clisme sau laxative. [2]
Beneficiile detoxifierii corpului sunt numeroase și includ: un nivel mai ridicat de energie, ameliorarea constipației, scăderea în greutate și dispariția cefaleei, a durerilor musculare și a fatigabilității. [3]
În general, programele de „detox” implică eliminarea alimentelor solide sau a anumitor grupe alimentare, care pretind să ofere sistemului digestiv o pauză, pentru facilitarea absorbirii nutrienților. Astfel, mâncărurile solide sunt înlocuite cu băuturi precum apa cu lamâie, ceai verde sau sucuri proaspete de fructe și legume. [3]
Însă, se pare că nu există suficiente dovezi științifice care să afirme că eliminarea mâncărurilor solide din alimentație ajută cu adevarat sistemul digestiv. Chiar există unele teorii care spun că alimentele solide pot fi utile, deoarece conțin fibre care încetinesc digestia și îmbunătățesc absorbția nutrienților și eliminarea toxinelor prin fecale. [3]
De asemenea, scăderea în greutate din timpul „detox-ului” este datorată în mare parte pierderii de apă și carbohidrați, de aceea programele de detoxifiere mai lungi de 2 zile nu sunt recomandate sportivilor, deoarece îi privează de o sursă foarte importantă de energie. [3]
Așadar, care sunt principalele metode de detoxifiere a corpului?
1. Limitarea consumul de alcool
Alcoolul este metabolizat de enzimele din ficat în proporție de 90%, într-o substanță numită acetaldehidă, o substanță cancerigenă, care este recunoscută de ficat ca toxină și transformată ulterior în acetat. [1]
Abținerea de la alcool este foarte eficientă, deoarece consumul excesiv de alcool, conduce, în timp, la inflamația și formarea de cicatrici a țesutului hepatic. În acest context, ficatul nu poate funcționa la capacitatea sa maximă, nu poate filtra resturile din organism și nu poate elimina toxinele din corp. [1]
Deși este cunoscut faptul că o cantitate mică de alcool poate fi benefică pentru sistemul cardiovascular, nu este în niciun caz recomandată inițierea consumul de alcool la persoanele care înainte nu erau consumatoare. [1]
2. Consumarea unei cantități mai mari de apă
Apa are un rol foarte important în reglarea temperatrii corporale, lubrifierea articulațiilor, îmbunătățirea digestiei și în îndepărtarea substanțelor nefolositoare corpului, cum ar fi ureea și dioxidul de carbon, prin eliminarea acestora prin urină, respirație și transpirație. [1]
Cantitatea zilnică de apă recomandată este de 3,7 litri pentru bărbați și 2,7 litri pentru femei, însă este recomandată ajustarea acestei cantități în funcție de nevoile propriei persoane. [1]
3. Reducerea aportului de zahăr și alimente procesate
Consumul unei cantităti excesive de zahăr și mâncăruri foarte procesate este dovedit a fi în prezent în strâns contact cu prevalența mare a obezității, a bolilor de inimă, a diabetului și neoplaziilor în populația generală. [1]
De pildă, băuturile îndulcite cu zahăr determină apariția hepatosteatozei, care afecteaza în mod profund ficatul. [1]
Este esențial să limităm consumul de ‘junk-food’ și să creștem consumul de fructe și legume, dacă vrem să avem o viață lungă și sănătoasă. [1]
4. Îmbunătățirea calității somnului
Somnul este incredibil de important pentru sănătate, deoarece ajută creierul să elimine substanțele nefolositoare, cum ar fi proteina numita beta-amiloid, care provoacă apariția bolii Alzheimer. [1]
O cantitate insuficientă de somn a fost corelata cu apariția stresului, a anxietății, precum și cu apariția obezității, a diabetului zaharat de tip 2 și a hipertensiunii arteriale. [1]
5. Consumul de alimente bogate în antioxidanți
Antioxidanții au rol în protejarea celulelor împotriva unor substanțe numite radicali liberi, a căror producție excesivă determină apariția stresulului oxidativ, care crește riscul apariției bolilor. Alcoolul, fumatul, expunerea la poluanți și o dietă săracă în vitamine determină producția unei cantități excesive de radicali liberi. [1]
Cei mai cunoscuți antioxidanți sunt vitaminele A, C si E, precum și seleniul, luteina și licopenul. Fructele de pădure, nucile, legumele și condimentele, precum și ceaiul verde și cafeaua sunt alimentele cele mai bogate în antioxidanți, care ne pot fi aliați în lupta împotriva stresului oxidativ. [1]
6. Scăderea consumului de sare
Sarea consumată în cantități excesive determină retenția apei în organism, în special dacă coexistă cu o boală renală sau hepatică, și poate determina apariția edemelor. Creșterea aportului de apă poate fi de ajutor pentru a elimina apa în exces din organism cauzată de consumul excesiv de sare. [1]
Prin creșterea aportului de apă, corpul va produce o cantitate mai mică de hormon antidiuretic, și astfel va crește diureza, deci va crește eliminarea apei din corp. [1]
7. Consumarea alimentelor bogate în prebiotice
Prebioticele ajută la menținerea sănătății intestinului, și constau în fibre care hrănesc bacteriile bune din intestin numite probiotice. Bacteriile bune din intestin pot fi afectate de administrarea antibioticelor, o igienă dentară precară sau o alimentație necorespunzatoare. Astfel, este facilitată apariția inflamației și sunt afectate sistemele imunitar și de detoxifiere. [1]
Consumul alimentelor bogate în prebiotice, cum ar fi roșiile, bananele, ceapa, usturoiul, pot sprijini sistemul imunitar și pot fi foarte utile în procesul de detoxifiere. [1]
În concluzie, să nu uităm că indiferent de metodele de detoxifiere pe care le folosim, acestea sunt doar adjuvanți ai propriilor mecanisme geniale de detoxifiere pe care corpul nostru le deține și pentru care trebuie să fim recunoscători. Până la urma, sănătatea înseamnă iertare, iubire și recunostință!
2. Ce este o detoxifiere completă a corpului, și oare funcționează?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/full-body-detox
3. Plănuiești să faci o detoxifiere a corpului? Citește asta mai întâi, link: https://health.clevelandclinic.org/are-you-planning-a-cleanse-or-detox-read-this-first/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Tratament naturist eficient pt detoxifierea organismului
- Detoxifierea organismului cu produse pe baza de plante
- Detoxifierea organismului
- Tratament de detoxifiere cu argila
- Detoxifierea glandei pineale
- A folosit cineva Colonix?
- Detoxifiere a organismului
- Detoxifiere sistem limfatic
- Credeți în detox?