Depunerile de beta-amiloid ar putea fi eliminate, folosind o nouă abordare

©

Autor:

Depunerile de beta-amiloid ar putea fi eliminate, folosind o nouă abordare
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington au identificat o modalitate nouă de eliminare a depunerilor plăcilor de beta-amiloid, o cauză comună a demenței. Metoda ar putea ajuta la prevenirea afecțiunilor neurodegenerative și ar reduce povara globală a demenței.
Acumularea de beta-amiloid în creier reprezintă primul pas în dezvoltarea demenței. Deși au existat numeroase încercări de a identifica modalități de eliminare a depunerilor de beta-amiloid înainte de apariția oricăror simptome cognitive, până în prezent eficacitatea metodelor identificate a fost una redusă. În cadrul unui nou studiu, publicat recent în jurnalul Brain, cercetătorii americani au identifica o modalitate de creștere a cantității deșeurilor eliminate din creierul șoarecilor, prin intensificarea unei aberații genetice. Potrivit autorilor, strategia este eficientă inclusiv pentru prevenirea bolile neurodegenerative caracterizate prin acumularea de proteine ​​toxice.

În studiul lor, cercetătorii s-au concentrat asupra fenomenului „readthrough”, care descrie funcționarea improprie a mecanismului de construcție a proteinelor, care duce la apariția unor proteine care funcționează diferit de proteinele obișnuite.

Cercetătorii au studiat șoarecii cu niveluri ridicate de proteine beta-amiloid în creier, pe care i-au tratat folosind apigenină (flavonoid cu efectele antiinflamatoare și antioxidante), sulfaquinoxalina (medicament de uz veterinar folosit în tratamentul coccidiozei), un lichid inert sau un compus placebo fără efect asupra readthrough. Șoarecii tratați fie cu sulfaquinoxalina, fie cu apigenină, au eliminat beta-amiloid mai repede decât șoarecii tratați cu una dintre cele două lichide inactive. Cele două substanțe eficiente în eliminarea depunerilor de beta-amiloid au fost alese din peste 2.500 de compuși.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 30-08-2022 | creare: 30-08-2022 | Vizite: 514
Bibliografie
New approach to clearing toxic waste from brain, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220824120827.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nivel ridicat de educație și abilitățile lingvistice avansate pot proteja de demență persoanele cu deficiențe cognitive ușoare
  • Speranța de viață poate fi crescută prin adoptarea unui stil de viață sănătos
  • Populația japoneză ar putea trăi mai mult timp fără demență
  •