Adolescentul la 18 ani are funcțiile executive la fel de mature ca ale unui adult?

Adolescentul la 18 ani are funcțiile executive la fel de mature ca ale unui adult?

©

Autor:

Adolescentul la 18 ani are funcțiile executive la fel de mature ca ale unui adult?
Un studiu recent publicat în revista Nature Communications a explorat vârsta la care funcÈ›iile executive ale adolescenÈ›ilor ating nivelul de maturitate caracteristic adulÈ›ilor. Aceste funcÈ›ii executive includ abilități cognitive esenÈ›iale precum planificarea, trecerea fluidă de la o sarcină la alta, rezistenÈ›a la distrageri tentante È™i concentrarea asupra sarcinilor curente. Rezultatele sugerează că aceste abilități se maturizează de obicei până la vârsta de 18 ani.
Cercetarea a implicat colectarea È™i analiza a aproape douăzeci de măsurători de laborator ale funcÈ›iilor executive din peste 10.000 de participanÈ›i, folosind patru seturi de date unice. Aceasta a permis crearea unui grafic la scară largă al dezvoltării cognitive în adolescență, oferind astfel unele dintre primele dovezi definitive privind acest subiect.

Beatriz Luna, Ph.D., profesor de psihiatrie la Universitatea din Pittsburgh È™i expert recunoscut în dezvoltarea neurocognitivă, a menÈ›ionat că, deÈ™i părinÈ›ii pot fi sceptici în a considera adolescenÈ›ii de 18 ani ca fiind adulÈ›i pe deplin formaÈ›i, capacitatea de a folosi funcÈ›iile executive în mod fiabil se îmbunătățeÈ™te odată cu vârsta È™i pare să se matureze într-un cadru de laborator până la această vârstă. TotuÈ™i, alÈ›i factori comportamentali importanÈ›i, cum ar fi capacitatea de a controla emoÈ›iile proprii, continuă să evolueze odată cu înaintarea în vârstă.

Studiul a abordat complexitatea proceselor de dezvoltare care sunt iniÈ›iate odată cu pubertatea È™i a încercat să depășească limitările anterioare, cum ar fi variabilitatea mare între indivizi È™i lipsa instrumentelor pentru analiza seturilor de date complexe. Dr. Brenden Tervo-Clemmens, autorul principal al studiului È™i asistent profesor de psihiatrie È™i È™tiinÈ›e comportamentale la Universitatea din Minnesota, a subliniat că scopul cercetării a fost de a prezenta un consens bazat pe date concrete, nu doar o presupunere.

Cercetarea a utilizat instrumente de analiză de date la scară largă, care nu erau disponibile cercetătorilor până în urmă cu câÈ›iva ani, beneficiind de colaborări È™i partajarea deschisă a datelor. Studiul a analizat 23 de măsuri distincte ale funcÈ›iilor executive într-un eÈ™antion de participanÈ›i cu vârste între 8 È™i 35 de ani, urmărind evoluÈ›ia acestor măsuri în timp È™i verificând dacă performanÈ›a la diferite teste se încadrează într-o singură traiectorie descrisă de un model matematic.

Analiza a dezvăluit o dinamică comună a maturizării funcÈ›iilor executive între sexe: o dezvoltare rapidă în copilăria târzie până la mijlocul adolescenÈ›ei (10-15 ani), urmată de schimbări mici, dar semnificative, până la mijlocul adolescenÈ›ei (15-18 ani), stabilizându-se la performanÈ›e la nivel adult în adolescenÈ›a târzie (18-20 ani).

Această hartă a dezvoltării cognitive ar putea permite cercetătorilor să urmărească impactul intervenÈ›iilor terapeutice È™i farmacologice asupra etapelor de dezvoltare. Având în vedere că adolescenÈ›a este perioada în care multe boli mintale, care implică probleme ale funcÈ›iilor executive, precum schizofrenia, îÈ™i fac apariÈ›ia, cartografierea dezvoltării creierului tipic poate permite detectarea mai precoce a abaterilor de la normă È™i îmbunătățirea diagnosticării timpurii.

sursa. News Medical

Data actualizare: 02-11-2023 | creare: 02-11-2023 | Vizite: 457
Bibliografie
New study provides definitive evidence of executive function maturity in late adolescence, link: https://www.news-medical.net/news/20231031/New-study-provides-definitive-evidence-of-executive-function-maturity-in-late-adolescence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum