Cum poate fi antrenat creierul pentru dezvoltarea încrederii în sine?

©

Autor:

Cum poate fi antrenat creierul pentru dezvoltarea încrederii în sine?
Încrederea de sine este un element important pentru atingerea obiectivelor și pentru o bună calitate a vieții, putând fi influențată de factori precum alimentația sănătoasă, sportul sau viața socială activă. Cercetările recente sugerează că există posibilitatea de a antrena creierul în acest scop, pentru îmbunătățirea încrederii în sine.

Cercetătorii au identificat caracteristici ale activității cerebrale ce pot prezice nivelul de încredere în sine al unei persoane. Mai mult decât atât, această activitate cerebrală poate fi manipulată pentru a favoriza creșterea încrederii în sine.

Încrederea în sine este definită ca o abilitate personală, ca o stare internă caracterizată prin ceea ce gândim și simțim despre noi înșine.

Lipsa de încredere în sine duce la timiditate, anxietate socială, lipsă de asertivitate și probleme de comunicare, ceea ce are implicații negative în multe aspecte ale vieții, inclusiv relații și carieră. De asemenea, poate crește riscul de afecțiuni mintale, cum ar fi depresia sau tulburarea bipolară.

Cercetătorii au utilizat o tehnică imagistică de actualitate, numită „Decoded Neurofeedback”, ce implică scanarea cerebrală pentru monitorizarea parametrilor activității cerebrale. La studiu au participat 17 persoane ce au fost testate pe durata efectuării unor exerciții simple de stimulare perceptivă, observându-se că o anumită zonă din creier a fost asociată cu încrederea crescută sau scăzută în sine.

Pentru creșterea încrederii în sine au fost utilizate tehnici de inducere a acesteia. Membrii eșantionului au participat la training-uri, în urma cărora erau recompensați financiar de fiecare dată când era detectată o activitate mai mare asociată cu încrederea în sine. Astfel, inconștient, încrederea lor în sine era stimulată și manipulată, sugerând că poate fi dezvoltată prin anumite tehnici de antrenare a creierului.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Nature Communications.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 20-12-2016 | creare: 20-12-2016 | Vizite: 1332
Bibliografie
Training the brain to boost self-confidence, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/314777.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum este creierul influențat de oamenii încrezători? (Studiu)
  • Sesiunile de saună pot reduce riscul de Alzheimer
  • Tehnica neurologică ce îmbunătățește performanțele cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum