Diferențele individuale în capacitatea de memorare, explicate de un nou studiu

©

Autor:

Diferențele individuale în capacitatea de memorare, explicate de un nou studiu
Cercetătorii de la Universitatea Stanford au investigat procesele implicate în pierderile de memorie la persoanele tinere, printr-o comparație cu cele adulte, reuşind să identifice o serie de similitudini între funcția memoriei la tineri şi bătrâni.
Folosind tehnici avansate de imagistică și analiză a datelor, oamenii de ştiință au descoperit că procesele cognitive care determină capacitatea de reamintire pot arăta similar în creierul tinerilor şi al bătrânilor. Cu toate acestea, conform declarației unuia dintre autorii studiului, Alexandra Trelle, „pentru persoanele în vârstă care au avut mai multe probleme de amintire, dovezile pentru aceste procese au fost vizibil diminuate.”

Cercetarea actuală, publicată în revista eLife, explică diferențele existente între indivizi care justifică modificările structurii şi funcției cerebrale, într-un mod diferit de la o persoană la alta. Complexitatea îmbătrânii creierului şi motivele menținerii remarcabile a funcției memoriei de-a lungul vieții adulte la anumite persoane au fost explicate de către cercetătorii de la Universitatea Stanford.

În cadrul experimentului, 100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 60 și 82 de ani au fost supuse unei scanări cerebrale în timp ce studiau cuvinte însoțite de imagini cu oameni și locuri celebre. Apoi, în timpul unui test de memorie, participanților la studiu li s-a cerut să menționeze cuvintele pe care le-au văzut și să îşi amintească imaginea asociată. Testul de memorie a fost conceput pentru a evalua capacitatea cuiva de a-și aminti asocieri, o formă de memorie care este adesea afectată în mod disproporționat de îmbătrânire.

În scanări, cercetătorii au observat că procesele cerebrale care susțin amintirea la adulții mai în vârstă seamănă cu cele din populațiile mai tinere. Cercetătorii au descoperit că, în medie, capacitatea de amintire a scăzut odată cu vârsta. Cu toate acestea, în mod critic, indiferent de vârsta cuiva, activitatea hipocampală mai puternică și redarea în cortex a fost legată de o performanță mai bună a memoriei. Obținând o mai bună înțelegere a funcției memoriei la adulții în vârstă, cercetătorii speră că vor putea obține predicții mai precise despre momentul în care pierderile de memorie semnalează un risc crescut pentru demență.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 12-06-2020 | creare: 12-06-2020 | Vizite: 1102
Bibliografie
Why some older adults remember better than others, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/06/200603132518.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fotografiile ne pot afecta memoria
  • Grupa de sânge ar putea influența pierderea memoriei
  • Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum