De ce sughiț mult timp și des? - cauze posibile
Autor: Teodorescu Mihai
Sughițurile descriu contracțiile involuntare ale diafragmei, urmate de închiderea bruscă a corzilor vocale, însoțite de un sunet caracteristic, scurt și repetitiv. În mod normal, sughițurile nu durează mai mult de câteva minute, ele nefiind un motiv de îngrijorare, ci doar o reacție firească a organismului la o serie de factori, precum ingestia de aer sau ingestia unei cantități mari de mâncare. În anumite cazuri însă, sughițul poate să se manifeste pe termen lung, semnalând o problemă de sănătate. Deși extrem de rar, sughițurile pot dura chiar și ani de zile, în majoritatea acestor cazurilor bărbații fiind cei afectați. Sughițul ce persistă pentru mai mult de două zile este considerat sughiț cronic, în timp ce sughițul ce se prelungește pentru mai mult de o lună este denumit sughiț refractar. Atunci când ne confruntăm cu un sughiț ce durează mult timp si care apare des, este necesară prezența la medic. (1, 2)
De ce sughiț mult timp și des? - cauze posibile
Deși sughițurile cronice nu au o cauză clară, anumite patologii sau medicamentul ar putea fi incriminate. În timp ce sughițurile cronice sunt ușor de diagnosticat, cauza de bază acestora este mult mai dificil de depistat. Cauzele unui sughiț des și care se manifestă pentru o perioadă lungă de timp ar putea fi:
- afectarea sau iritarea nervilor vagi sau a nervilor frenici, care deservesc mușchiul diafragmei (factorii care pot provoca leziuni sau iritații includ tulburări ale sistemului nervos central, laringita, reflux gastroesofagian, o tumoare, un chist sau un nodul la nivelul gâtului);
- pneumonia sau pleurezia (condiții care pot determina iritarea sau inflamarea diafragmei);
- tumoare sau infecție în sistemul nervos central sau leziuni ale sistemului nervos central ca urmare a traumei (exemplele includ encefalita, meningita, scleroza multiplă, accidentul vascular cerebral, leziunile cerebrale, tulburările metabolice și medicamente).
Sughițurile pe termen lung pot fi declanșate de:
- alcoolism;
- anestezie;
- diabet;
- cancer;
- dezechilibru electrolitic;
- boală de rinichi;
- steroizi;
- medicamente cu acțiune sedativă. (2, 3, 4)
Sughiț mult timp și des: ce risc, dacă nu mă prezint la medic?
În multe dintre cazurile de sughiț cronic, ce persistă pentru mai mult de 48 ore, persoanele afectate tind să amâne vizita la medic, în așteptarea unei ameliorări. Deoarece un sughiț des poate să semnaleze o afecțiune sau chiar să determine singur o problemă de sănătate, vizita la medic este recomandată pentru o serie de investigații suplimentare, în cel mai scurt timp posibil. Dacă vă confruntați cu un sughiț de mult timp, este posibil să vă simțiți epuizați, în special deoarece sughițul apare inclusiv pe timpul nopții. Sughițurile cronice pot avea un impact negativ asupra vieții de zi cu zi, deoarece pot perturba rutina normală, provocând în unele cazuri anxietate și tulburări de dispoziție. Sughițurile cronice pot duce, de asemenea, la pierderea severă în greutate, deoarece vă pot afecta apetitul sau dorința de a mânca. (1, 2, 5)
Anumite persoane pot avea un risc mai mare de a suferi de sughițuri cronice, dacă:
- au fost supuse recent unei anestezii generale;
- prezintă simptome de anxietate sau alte probleme de sănătate mintală;
- au suferit o intervenție chirurgicală în zona abdomenului;
- se confruntă cu boli ale ficatului, intestinului, stomacului sau diafragmei;
- suferă de cancer;
- consumă frecvent și în exces alcool;
Femeile gravide și persoanele cu afecțiuni ale sistemului nervos sunt, de asemenea, mai predispuși să prezinte un sughiț des și repetitiv. (2, 3)
Ce pot face pentru a preveni sughițul des?
Există o serie de lucruri pe care le puteți face pentru a încerca să întrerupeți sughițul, însă eficiență acestor măsuri nu este dovedită de studii. De asemenea, aceste măsuri nu vor trata și nici nu vor ameliora condiția de bază, care a determinat sughițul cronic. Pentru a preveni sughițul, puteți să:
- respirați într-o pungă de hârtie;
- trageți genunchii până la piept și aplecați-vă înainte;
- sorbiți apă rece (dacă aveți probleme dentare, evitați acest lucru);
- înghiți niște zahăr granulat;
- mușcați dintr-o lămâie sau consumați puțin oțet;
- țineți-vă respirația pentru scurt timp. (1, 2, 3)
Ce să nu faceți pentru a preveni sughițul des?
- nu consumați băuturi alcoolice (deși pot exista efecte de ameliorare, acestea sunt de scurtă durată, iar beneficiile obținute nu sunt unele care să depășească riscurile);
- evitați sau consumați cu moderație băuturi carbogazoase;
- nu mestecați gumă și nu fumați (în acest mod nu veți face decât să înghițiți mai mult aer);
- nu consumați alimente picante;
- nu consumați alimente foarte repede;
- nu mâncați și nu beți ceva foarte rece imediat după ceva fierbinte. (1, 2, 3)
(2) Hiccups, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hiccups/symptoms-causes/syc-20352613
(3) Chronic Hiccups, link: https://www.healthline.com/health/chronic-hiccups
(4) Hiccups, Chronic link: https://rarediseases.org/rare-diseases/hiccups-chronic/
(5) Chronic hiccups and how to stop them, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320234
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Atunci cand inghit simt cum 'trosneste' ceva in gat
- Sughit excesiv
- Organism slabit si ameteli.
- Sughitul
- Sughite mereu
- Bebe sughita
- Diferite simptome, cauza?
- Intepatura in ureche atunci cand sughit