Căderea de calciu

©

Autor:

Căderea de calciu

„Căderea de calciu”, o sintagmă folosită frecvent pentru a justifica pierderile de conștiință sau amețelile, reprezintă scăderea nivelului de calciu din sânge sub valorile considerate normale. Căderea de calciu, cunoscută medical sub denumirea de hipocalcemie, se manifestă în mod diferit de la un individ la altul, iar tratamentul depinde de afecțiunea care a declanșat scăderea nivelului de calciu și de gravitatea simptomelor. (1, 2, 3)

Ce este căderea de calciu?

Calciul reprezintă un mineral esențial pentru sănătatea oaselor și a dinților, dar și pentru funcționarea adecvată a multor sisteme ale corpului, inclusiv sistemul nervos, muscular și cardiovascular. În anumite situații, precum în cazul unui aport insuficient de calciu din alimentație, nivelul concentrației de calciu total din sânge scade sub valorile considerate normale, situație care poartă denumirea de hipocalcemie. Hipocalcemia apare atunci când nivelul de calciu din sânge scade sub 8,8 mg/dL, în prezența unor concentrații normale de proteine plasmatice. (1, 2, 3)

Ce poate cauza scăderea nivelului de calciu?

Hipocalcemia apare cel mai frecvent atunci când cantitatea de calciu eliminată în urină este prea mare, în general din cauza unei funcționari incorecte a rinichilor, sau când glandele parotide sunt incapabile să mențină homeostazia calciului la nivel sangvin. Glandele paratiroide, prin intermediul hormonului pe care îl secretă (hormonul paratiroidian), sunt responsabile pentru reglarea nivelului de calciu în sânge. Atunci când glandele sunt afectate de o tumoră sau de o altă afecțiune, precum o tulburare ereditară, pot produce prea puțin hormon paratiroidian, ceea ce poate duce la scăderea nivelului de calciu seric. (2, 3)

Alte potențiale cauze pentru căderea de calciu includ:

  • deficiență de vitamina D (deoarece vitamina D este necesară pentru absorbția și utilizarea calciului în organism, deficitul de vitamina D poate duce la scăderea nivelului de calciu);
  • insuficiența renală (rinichii sunt responsabili pentru eliminarea excesului de calciu din organism, astfel că o funcționare incorectă a rinichilor determină fluctuații ale nivelul de calciu din sânge);
  • afecțiuni ale sângelui (numite afecțiuni ale sângelui, cum ar fi leucemia sau mielomul, pot duce la scăderea nivelului de calciu prin afectarea oaselor);
  • unele medicamente, cum ar fi diureticele sau diluanții de sânge;
  • consumul redus de alimente bogate în calciu. (1, 2, 3)


De asemenea, o altă potențială cauză a hipocalcemiei o reprezintă și malabsorbția, o afecțiune în care organismul nu poate absorbi în mod corespunzător nutrienții din alimente. Unele afecțiuni digestive, cum ar fi boala celiacă, afecțiunile pancreatice sau intervențiile chirurgicale digestive, pot afecta capacitatea organismului de a absorbi calciul din alimente. (2, 6)

Anumite afecțiuni virale, inclusiv COVID-19, pot provoca o inflamație care poate afecta activitatea glandelor paratiroide, una dintre consecințele potențiale fiind hipocalcemia. Studiile efectuate până în prezent au evidențiat faptul că persoanele cu forme moderate sau severe de COVID-19 se confruntă cu scăderi importante ale nivelului de calciu din sânge. (4, 5)

Care sunt simptomele hipocalcemiei?

Scăderile minore ale nivelului de calciu din sânge pot fi asimptomatice sau pot determina doar simptome ușoare, care sunt în general trecute cu vederea. Hipocalcemia moderată sau severă care persistă poate afecta în mod diferit indivizii. Cele mai comune simptome ale hipocalcemiei includ:

  • spasme musculare (constituie cel mai frecvent simptom al hipocalcemiei, pot apărea în orice zonă a corpului);
  • creșterea nivelului de stres;
  • slăbiciune musculară sau dureri musculare;
  • palpitații sau bătăi neregulate ale inimii;
  • amorțeală și furnicături. (1, 2, 3)


Foarte rar, atunci când scăderea nivelului de calciu este una severă și neglijată pentru o perioadă lungă de timp, pot apărea simptome neurologice, precum confuzie, pierderi de memorie, delir sau halucinații. De asemenea, hipocalcemia poate cauza probleme de vedere, precum vedere neclară, încețoșată sau dublă. (1, 2, 3)

Cum este tratată hipocalcemia?

Deoarece hipocalcemia este mai degrabă un simptom, decât o condiție medicală în sine, este important să se identifice cauza scăderii nivelului de calciu și să se intervină pentru tratarea acesteia. Tratarea hipocalcemiei presupune în general administrarea unor suplimente orale de calciu. În funcție de cauza hipocalcemiei și de severitatea simptomelor, tratamentul poate presupune, de asemenea:

  • supliment de vitamina D;
  • forme sintetice ale hormonului paratiroidian;
  • gluconat de calciu IV (în cazul în care hipocalcemia este severă). (1, 2)


Atunci când hipocalcemia este cauzată de administrarea anumitor medicamente, este necesară schimbarea tratamentului sau ajustarea sa, pentru a readuce nivelul de calciu la normal. (1, 2)


Data actualizare: 07-03-2023 | creare: 07-03-2023 | Vizite: 517
Bibliografie
(1) Hypocalcemia (Low Level of Calcium in the Blood), link: https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hypocalcemia-low-level-of-calcium-in-the-blood
(2) Hypocalcemia, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23143-hypocalcemia
(3) Hypocalcemia (Calcium Deficiency Disease), link: https://www.healthline.com/health/calcium-deficiency-disease
(4) Hypocalcemia in COVID-19: Prevalence, clinical significance and therapeutic implications, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8041474
(5) The Status of Parathyroid Hormone Secretion in Covid-19 Patients, link: https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04662437
(6) Malabsorption, link: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/malabsorption
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum