Sunt deshidratat? - identifică toate semnele de deshidratare
Deshidratarea se referă la absența unui aport suficient de apă pentru organism. Metoda cea mai bună pentru a preveni deshidratarea este consumul de lichide înainte de apariția senzației de sete. Netratată, deshidratarea poate determina cefalee, fatigabilitate, amețeli. În unele cazuri mai avansate, ea poate contribui la apariția hipertermiei, o condiție amenințătoare de viață. (1)
Corpul nostru este format din apă în procent de 55-78%. Organismul nou-născuților conține aproximativ 78% apă iar al adulților, 60% (bărbații), respectiv 55% (femeile). (1)
Apa ajută în procesul de digestie (inclusiv prin producerea salivei), lubrifiază articulațiile, reglează temperatura corporală, protejează oasele și favorizează transmiterea oxigenului în tot organismul. La femeile gravide, are rol de protecție a fătului. (1)
La temperaturi înalte, apa previne supraîncălzirea corpului iar în timpul sportului, ea se elimină prin transpirație, pentru a elibera căldura produsă. (1)
Factori de risc pentru deshidratare
Cel mai mare risc de deshidratare îl au:
- Vârstnicii, care își pierd cu trecerea timpului simțul setei
- Nou-născuții și copiii mici, care sunt mai predispuși la diaree și vărsături
- Persoanele cu boli cronice care cresc predispoziția la urinat sau transpirat frecvent (diabet, fibroză chistică sau boli renale)
- Persoanele care fac sport sau lucrează afară la temperaturi crescute
- Persoanele în tratament cu medicamente ce predispun la urinat frecvent (1)
De ce sunt deshidratat?
Cauzele deshidratării sunt:
- Diareea
- Vărsăturile
- Transpiratul excesiv
- Urinatul excesiv sau frecvent
- Febră
- Aportul insuficient de apă
- Anumite medicamente care determină urinat frecvent (diureticele)
- Diabetul
- Expunerea prelungită la soare
- Consumul de alcool în exces (1, 2, 3)
Identifică toate semnele de deshidratare
Semnele și simptomele deshidratării la adult includ:
- Apariția senzației de sete
- Senzație de uscăciune a pielii, cavității bucale, buzelor și ochilor
- Închiderea la culoare a urinei
- Miros neplăcut al urinei
- Eliminarea unei cantități mai mici de urină sau transpirație
- Fatigabilitate și amețeli
- Cefalee, delir, confuzie
- Tulburări de memorie și coordonare
- Scăderea apetitului
- Crampe musculare
- Intoleranță la căldură
- Constipație
- Tahicardie
- Scăderea tensiunii arteriale (1, 2, 3)
Tahicardia apare deoarece, în prezența unui procent scăzut de apă în organsim, cordul trebuie să muncească mai mult. (1)
Având în vedere că prin transpirație se elimină electroliți importanți, precum sodiu și potasiu, la o persoană care nu se hidratează corespunzător pot apărea crampe musculare. (1)
Deshidratarea la copil
Semnele și simptomele deshidratării la copil sunt:
- Uscăciunea gurii și limbii
- Plâns fără lacrimi
- Ochi adânciți în orbite
- Febră înaltă
- Absența urinatului peste 3 ore
- Somnolență excesivă
- Iritabilitate (2)
Dacă copilul este somnolent, are respirații frecvente, nu are lacrimi atunci când plânge, prezintă gură uscată, are mâini sau picioare reci, nu urinează sau are urină de culoare galben închis, atunci trebuie apelat de urgență la un medic specialist. (3)
Diagnostic
Deshidratarea se poate diagnostica în primul rând prin conștientizarea senzației de sete și a simptomatologiei apărute ca urmare a unui aport insuficient de lichide. Ea poate fi confirmată însă și prin teste de laborator, care evidențiază:
- Scăderea concentrației de sodiu urinar
- Creșterea creatininei și a ureei
- Creșterea osmolalitatii plasmatice (1)
Tratament
Deshidratarea se poate clasifica că fiind ușoară, moderată sau severă. Deshidratarea ușoară se poate rezolva prin creșterea aportului de lichide iar simptomatologia se ameliorează de obicei după 5-10 minute. Deshidratarea moderată necesită perfuzii intravenoase cu fluide. Dacă printre simptome se numără confuzie, pierderea stării de conștientă, anurie, tahicardie, tahipnee sau șoc, atunci cel mai probabil deshidrarea este severă și necesită ajutor medical de specialitate. (1, 2)
Necesarul de lichide variază în funcție de greutate, nivelul de activitate fizică, vârstă, climă, precum și de alți factori. Deși în general se recomandă consumul a aproximativ 2,2 litri de apă la femei și 3 litri la bărbați, doar un specialist poate să estimeze cantitatea suficientă, ținând cont și de posibilele patologii asociate. (1)
Persoanele care practică sport în aer liber ar trebui să consume cel puțin jumătate de litru de lichide cu 1-2 ore înainte de efortul fizic, iar apoi să bea aproximativ 150-350 ml la fiecare 15 minute de stat afară. După terminarea antrenamentului se recomandă un aport de încă cel puțin jumătate de litru de lichide. (1)
Dacă avem în jur persoane ce nu se pot hidrata corespunzător, ne putem asigura că beau suficient oferindu-le apă în timpul meselor sau alimente cu conținut crescut în apă precum supe, înghețată sau pepene. (3)
Pentru a le aduce un aport crescut de lichide nou-născuților, aceștia trebuie alăptați la sân sau cu formule de lapte cât de des au nevoie. (3)
Chiar dacă băuturile alcoolice sau cafeaua sunt lichide, acestea nu se recomandă pentru o hidratare corespunzătoare, întrucât tind să extragă apa din organism și să deshidrateze. De asemenea, sucurile de fructe au un număr crescut de carbohidrați, o cantitate prea scăzută de sodiu și pot dăuna stomacului. (1)
Pentru o hidratare optimă, este încurajat consumul de apă simplă sau în combinație cu lămâie, castravete sau mentă. (1)
2. Dehydration: https://medlineplus.gov/dehydration.html
3. Dehydration: https://www.nhs.uk/conditions/dehydration/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Stare generala proasta
- Candida bucala intestinala.. de vreo patru saptamani
- Analize fetita 6 ani
- Varsaturi severe, deshidratare, disconfort abdominal de 1 saptamana
- Deshidratare?
- Diareea continua.. mi s-a recomandat Colon Help
- Fara apa?
- Ciuperca sau deshidratare?