De ce apar frisoanele?

©

Autor:

De ce apar frisoanele?
Frisoanele sunt un simptom destul de comun, în special în sezonul rece, fiind asociate în mod obișnuit cu expunerea la temperaturi scăzute și răcelile de sezon.

Frisoanele apar cel mai frecvent independent de schimbarea bruscă de temperatură ambientală, la începutul unei infecții, în strânsă legătură cu febra (care reprezintă modalitatea organismului de a lupta contra infecțiilor).
Practic, orice afecțiune (infecție bacteriană sau virală) care conduce la apariția febrei, se poate manifesta (și) prin frisoane.
Copiii acuză adesea frisoane, pentru că tind mai des să aibă febră puternică.

Frisoanele trebuie deosebite de senzația temporară de „piele de găină”, care poate fi resimțită la contactul cu un curent de aer rece, în condiții de stres sau emoții puternice și chiar la auzirea unei partituri emoționante sau a unei povești înfricoșătoare.

Care este mecanismul din spatele producerii frisoanelor?

Frisoanele apar atunci când mușchii se contractă și se relaxează într-un interval scurt, ca metodă de a produce căldură, pentru a ridica temperatura corpului.
Acestea pot fi constante pe parcursul unei perioade de timp sau pot să apară episodic, la intervale de câteva minute.

Afecțiuni care pot cauza frisoane:

Data actualizare: 09-02-2020 | creare: 05-11-2014 | Vizite: 7974
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: