10 informații importante despre herpes

©

Autor:

10 informații importante despre herpes

Virusul herpes simplex este un virus contagios care determină două afecțiuni cu caracter recidivant, herpesul bucal și herpesul genital, ambele însoțite de vezicule sau ulcere apoase și dureroase pe piele, pe membranele mucoase sau pe organele genitale. Se estimează că 67% din populația globală cu vârsta de sub 50 de ani este seropozitivă pentru virusul care cauzează herpesul oral (HSV-1) și aproximativ 13% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 49 de ani suferă de herpes genital (HSV-2). (1, 2)

Informații importante despre herpes:

1. Herpesul nu este o afecțiune tratabilă

În prezent nu există un remediu împotriva virusului herpes simplex. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și limitarea focarelor. Medicamentele antivirale, utilizate pentru ameliorarea simptomelor, nu vor fi administrate pe tot parcursul vieții, ci doar în momentul apariției simptomelor. În anumite situații, preponderent la persoanele cu focare herpetice recurente, administrarea de medicamente antivirale zilnic poate ajuta la suprimarea focarelor încă din fazele incipiente. (1, 3)

2. Infecția poate fi transmisă chiar și de către persoane asimptomatice

Virusul herpetic poate fi transmis de către persoane care, deși nu prezintă simptome ale herpesului, sunt purtători ai virusului. Cu toate acestea, contagiozitatea virusului herpes simplex este mai crescută atunci când simptomele sunt prezente. (1, 2)

3. Herpesul poate fi transmis prin sărut

Herpesul oral, asociat cu infecții orale și oculare, poate fi contractat în urma unor interacțiuni generale, precum sărutul, utilizarea la comun a tacâmurilor sau utilizarea balsamului de buze sau a rujului unei persoane cu herpes. (1, 2, 4)

4. Herpesul genital poate fi cauzat de HSV-1

Virusul herpes simplex de tipul 1, responsabil de regulă pentru infecțiile herpes orale sau oculare, poate fi implicat în infectarea herpetică genitală. Acest lucru este posibil în urma unui contact sexual oral cu o persoană care prezintă răni cauzate de herpes în regiunea gurii. Din acest motiv, persoanele cu simptome active de herpes oral ar trebui să se abțină de la sex oral, pentru a evita transmiterea herpesului partenerului. (1, 2, 4)

5. Virusul HSV-2 nu se poate transmite de pe vasul de toaletă

Herpesul nu poate fi răspândit în urma utilizării la comun a aparatelor de ras, prosoapelor sau a lenjeriei de pat și nici după utilizarea vasului de toaletă. Herpesul genital se poate transmite exclusiv în timpul activității sexuale, în urma sexului vaginal, anal sau oral. (4)

6. Infecția maternă cu herpes poate afecta fătul

Infecțiile cu herpes pot pune viața în pericol nou-născuților. Deși extrem de rar, virusul poate fi transmis de la mamă către făt, în special în timpul travaliului. Atunci când există semne ale unui focar de herpes genital cu puțin timp înainte de naștere, se va recurge la nașterea prin cezariană. Riscul pentru herpes neonatal este mai mare atunci când o mamă dobândește virusul pentru prima dată la sfârșitul sarcinii (3, 5)

7. Prezervativul nu oferă protecție de 100%

Utilizarea prezervativul în timpul actului sexual nu reprezintă o garanție a faptului că nu veți dezvolta herpes. Riscul transmiterii este semnificativ redus, însă nu în totalitate. Abstintența totală, în timpul unui focar activ de herpes, reprezintă singura modalitate complet sigură prin care poate fi oprită transmisia virusului. (3, 4)

8. Herpesul genital crește probabilitatea de infectare cu hiv

Infecția cu HSV-2 crește riscul de a dobândi virusul imunodeficienței umane, din cauza rănilor apărute în zona vaginui, rectului sau a gurii, care reprezintă locații prin care HPV poate pătrunde în organism. În plus, o persoană imunodeficientă, care prezintă totodată și simptome ale herpesului, poate răspândi mult mai ușor ambele virusuri. (2, 3, 4)

9. Persoanele cu HIV pot dezvolta complicații în urma infectării cu virusul herpes simplex

Infecția cu HSV-2 la persoanele care sunt seropozitive cu HIV poate fi mult mai severă și poate avea semnificativ mai multe episoade de recidivă a focarelor. La pacienții cu HIV în stare avansată, virusul herpes simplex tip 2 poate duce la complicații grave, precum hepatită, meningoencefalită, esofagită, necroză retiniană sau infecție diseminată. (2, 3, 4)

10. Stresul generat de prezența leziunilor herpetice amplifică problema

Simptomele recurente ale herpesului oral pot crește semnificativ stresul social și pot duce la stigmatizare socială. În cazul herpesului genital, simptomele pot influența într-un sens negativ viața sexuală. Neadaptarea la viața cu herpes poate amplifica simptomele condiției și poate predispune la creșterea frecvenței de apariție a focarelor de herpes. (2, 3)


Data actualizare: 24-08-2021 | creare: 24-08-2021 | Vizite: 1787
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ar putea exista o legătură între constipație și infecțiile herpetice?
  • Simptome diferite în infecţia cu virusul herpetic ar avea legătură cu variaţii în expresia genelor virale
  • Infecția virală cu herpes simplex dublează riscul de demență (studiu)
  •