Ce faci când febra nu cedează la tratamentul antitermic?

©

Autor:

Ce faci când febra nu cedează la tratamentul antitermic?

Febra în rândul copiilor, mai ales a celor aflați până în jurul vârstei de trei sau cinci ani, este mai dificil de tratat, deoarece de multe ori nu cedează în urma administrării medicamentelor antitermice uzuale (precum Ibuprofenul și Paracetamolul) sub formă de supozitoare sau pastile. În anumite condiții aceste medicamente pot prelungidurata bolii. În orice circumstanțe însă, se recomandă evitarea administrării unei doze duble.

În cazul în care febra copilului nu cedează în urma administrării de Paracetamol sau Ibuprofen, se recomandă administrarea celor două medicamente sub formă alternantă la un interval de patru ore (inițial un medicament, iar la interval de patru ore celălalt medicament ș.a.m.d). Se recomandă respectarea cu strictețe a orarului de administrare și evitarea administrării unei doze duble sau a ambelor medicamente simultan.

Este absolut contraindicată administrarea de antibiotice fără prescripție medicală deoarece acestea nu au efect asupra infecțiilor virale și de multe ori pot masca adeărata formă a bolii.
Totodată, se recomandă prevenirea și combaterea stării de deshidratare în febră prin administrarea unei cantități corespunzătoare de lichide (apă plată, compot fără fructe sau ceai). [1], [2], [3], [4], [5]

Condiții de apariție a febrei la copii

Apariția febrei indică prezența unei afecțiuni inflamatorii sau infecțioase la nivelul organismului uman. Febra este expresia funcționării corespunzătoare a sistemului imunitar care luptă împotriva diferitelor infecții care pot apărea în organism. În contextul febrei, mecanismele de apărare ale organismului sunt activate pentru a deregla și a distruge elementele celulare străine ajunse în organism (viruși, bacterii, etc.). Activarea mecanismelor de apărare determină creșterea temperaturii corporale. Cele mai frecvente afecțiuni ale copilăriei însoțite de febră sunt răceala, gripa, amigdalita, faringita, laringita și otita. Totodată, febra la copil poate fi și expresia unei afecțiuni mai severe, precum bronșita, bronșiolita sau pneumonia. În anumite cazuri, episoadele febrile apar în urma vaccinării copilului.

În rândul copiiilor cu vârste de peste trei ani, febra poate fi măsurată prin utilizarea termometrelor clasice (digitale, cu infraroșu, cu mercur, etc.) care vor fi aplicate în regiunea axilară (sub braț).

Cel mai corect mod de a măsura febra în rândul copiiilor mici (aflați sub vârsta de trei ani) este intrarectal.

La copiii aflați peste vârsta de cinci ani, măsurarea febrei se poate realiza oral, prin intermediul unui termometru special conceput sterilizat. Înainte cu cel puțin zece minute de măsusrarea temperaturii corporale se recomandă evitarea consumării de lichide. Pe parcursul măsurării temperaturii se recomandă menținerea gurii complet închise. [1], [2], [3], [4], [5]

Medicamentele antitermice

Tratamentul simptomatic de combatere a febrei este reprezentat de către medicamentele antitermice. Acestea reduc febra din corp, dar nu acționează împotriva bolii declanșatoare, combătând-o.

De cele mai multe ori, febra apare în organism în urma unor infecții sau inflamații ale căilor respiratorii, a gâtului, a urechilor și a căilor urinare.

Administrarea antitermicelor se realizează doar atunci când febra depășește 38 de grade.

Principalele medicamente antitermice recomandate de către medicii pediatrii pentru reducerea febrei copilului sunt Paracetamolul, Ibuprofenul și Metamizolul sodic.

  • Paracetamolul poate fi administrat chiar și nou-născuților și sugarilor, sub formă de suspensie (Panadol, Eferalga, Calpol). La copiii aflați peste vârsta de trei ani se poate administra Paracetamol sub formă de pastile pe cale orală.
  • Ibuprofenul poate fi administrat după împlinirea vârstei de trei luni, la sugarii a căror greutate atinge 6 kg. Dintre produsele utilizate în rândul copiiilor amintim Ibalgin, Marcofen, Ibugesic, Nurofen și Ibuprofen supozitoare.
  • Metimazolul sodic poate fi administrat doar în cadrul episoadelor febrile severe, cu o temperatură care depășește 39,5 grade Celsius măsurată intrarectal. Metimazolul sodic poate fi administrat începând cu vârsta de opt luni, în rândul copiiilor cu o greutate de peste opt kilograme. Dintre preparatele utilizate amintim Algocalmin, Novocalmin supozitoare și Alvotor. Datorită reacțiilor alergice care pot apărea, specialiștii recomandă utilizarea rară a acestui preparat și dar în contextul unei forme severe de febră, care depășește 39,5 grade Celsius.


Doza de administrare a medicamentelor antitermice trebuie calculată în raport cu vârsta copilului și cu greutatea sa. Distanța de administrare între două doze trebuie să fie de cel puțin șase sau opt ore.

În formele severe de febră, se pot administra alternativ două substanțe medicamentoase (precum Ibuprofen și Paracetamol) la un interval de patru ore.

Febra poate fi însoțită și de alte manifestări clinice specifice, precum frisoane, vărsături, somnolență și stare generală alterată. În acest context, numeroși copii refuză tratamentul oral, ceea ce necesită administrarea antitermicelor sub forma supozitoarelor.

Efectul medicamentelor antitermice apare în aproximativ o oră de la administrare. Pentru a obține un bun rezultat și pentru reducerea cu succes a febrei rezistentela tratamentul medicamentos, se recomandă administrarea alternantă a două substanțe medicamentoase (precum Ibuprofen alternativ cu Paracetamol) sau administrarea de Metimazol sodic și combinarea acestora cu metodele fizice de reducere a temperaturii corporale. [1], [2], [3], [4], [5]

Moduri de reducere a febrei

Există câteva metode fizice clasice care pot fi utile pentru reducerea febrei, chiar și atunci când antitermicele nu își dovedesc eficacitatea pe moment:

  • Băile cu apă călduță pot fi eficiente. Copilul este așezat într-o cadă cu apă de vreo uan sau două palme și cu ajutorul unui burete udăm pielea corpului și membrele.
  • Împachetarea în comprese înmuiate în apă călduță. Se împachetează extremitățile corpului, mâinile și picioarele și se mențin timp de aproximativ cinci sau zece minute, după care se îndepărteză prosopul de împachetare, se înmoaie din nou în apă călduță (nu rece, nici cală) și se aplică în aceeași zonă. Această manevră se poate realiza de patru sau cinci ori. De asemenea, poate fi aplicată o compresă cu apă călduță pe frunte.
  • Consumul crescut de lichide precum apă plată, ceai, compot, lapte. [1], [2], [3], [4], [5]


Contraindicații

Trebuie evitată în mod absolut utilizarea spirtului și a apei extrem de caldă sau de rece în timpul îmbăierii pentru reducerea temperaturii. De asemenea, este condamnată ignorarea de către părinți sau rudele apropiate a oricărui tip de febră apărută în rândul copiilor aflați sub vârsta de trei luni.

Medicamentele antitermice sunt doar un mod temporar de a reduce febra copilului până în momentul prezentării la medic, care va pune diagnosticul corect și va prescrie tratamentul corespunzător. Administrarea intempestivă a medicamentelor antitermice pentru combaterea febre, în lipsa prezentării la medic, poate atrage numeroase complicații (agravarea bolii, revenirea simptomelor după întreruperea administrării, etc.) deoarece acesta este doar o formă de a reduce febra (tratament simptomatic) și nu de combatere a bolii de bază (care trebuie depistată și tratată).

Meidicii pediatri contraindică administrarea de Aspirină (Acid acetilsalicilic) pentru combaterea febrei în rândul celor mici deoarece aceasta poate induce apariția unor efecte adverse severe precum ulcere digestive, hemoragii gastro-intestinale, instalarea insuficienței hepatice, apariția sindromului Reye.
Totodată, este medicii specialițti contraindică administrarea Ibuprofenului pentru combaterea febrei în rândul copiiilor care prezintă vărsături sau sindrom de deshidratare.

Este nevoie de precauție maximă în caz de administrare a Ibuprofenului pentru combaterea febrei în rândul copiiilor cu varicelă; în caz de apariție a unor reacții severe, se recomandă întreruperea administrării medicamentului în acest context. [1], [2], [3], [4], [5]


Data actualizare: 14-12-2019 | creare: 04-02-2019 | Vizite: 119853
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Hauser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol.I și II, Editura Teora, București, 2003
3. Myths and Facts About Fevers in Children and Infants, link: https://healthcare.utah.edu/the-scope/shows.php?shows=0_zzvhzkjk
4. Fever in Children, link: https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=fever-in-children-90-P02512
5. What You Need to Know About Breaking a Fever, link: https://www.healthline.com/health/how-to-break-a-fever
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tratamentul febrei la copilul mic - când și cum intervenim?
  • Ce înseamnă febră mare și cum o gestionăm
  • Copil cu stare generală relativ bună - când tratezi febra?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum