Cum se transmite Candida?
Candidoza reprezintă o infecție fungică ce este provocată de către o specie din genul Candida, respectiv ciuperca Candida Albicans. (1)
Din punct de vedere statistic, în Statele Unite candidoza vaginală este a doua cea mai frecventă infecție vaginală, după infecția vaginală bacteriană, aproximativ 1,4 milioane de femei apelând la un specialist pentru candidoză vaginală. De asemenea, un procent de 20% dintre femei, pot avea candidoză vaginală, fără a avea simptome specifice. (2)
Candida este un fung ce trăiește în mod normal în organismul uman, alături de alte microorganisme, fără a cauza o posibilă infecție, după cum urmează:
- Cavitate bucală
- Esofag
- Tract intestinal
- Flora vaginală (2)
Unde se poate dezvolta o infecție cu Candida?
Cea mai frecventă patologie pe care o poate provoca Candida Albicans prin colonizare atunci când nu mai există un echilibru între bacteriile bune, precum lactobacili, și bacteriile rele, este candidoza vaginală. (1, 2)
Având în vedere că poate infecta și alte regiuni ale corpului, în funcție de localizare, o candidoză orofaringeală (la nivelul cavității bucale) este atipică la un individ sănătos din punct de vedere imunitar. (2)
O candidoză orofaringeală poate să apară mult mai frecvent la un individ cu un sistem imuno-deprimat, precum bolnavii cu HIV/ SIDA, din cauza scăderii numărului de limfocite protectoare CD4. (2)
Cum se transmite infecția cu Candida Albicans?
Există unele mituri care clasifică infecția cu Candida Albicans drept o infecție cu transmitere sexuală. Aceste lucru nu este pe deplin corect, deoarece s-au raportat cazuri de candidoză inclusiv la bebeluși și copii, care nu au avut niciodată un contact sexual. (1)
Transmiterea prin contact sexual
În urma unui contact sexual neprotejat există anumite riscuri de transmitere a candidozei de la un partener către celălalt. Deși acest lucru nu este foarte frecvent, nu este nici imposibil.
Datele actuale susțin că există un risc de 15% pentru bărbați să dezvolte simptome genitale, cel mai frecvent peniene, în cazul în care partenera este infectată. Riscul de transmitere poate avea loc chiar și atunci când partenera este neinfectată, iar bărbatul este infectat. (1)
Candidoza se poate transmite în urma unui contact sexual:
- Anal
- Vaginal
- Oral (atunci când există o infecție la nivel de vagin sau penis)
Contactul sexual poate fi inconfortabil mai ales pentru parteneră, deoarece procesul de penetrate poate provoca anumite neplăceri, precum:
- Prelungirea inflamației
- Prelungirea timpului de infectare
- Anularea efectului cremelor sau medicamente pe care le utilizați pentru a vă trata candidoza preexistentă (1, 2)
Totuși, în cazul femeilor, există și alte situații prin care pot favoriza dezvoltarea unei candidoze vaginale, precum:
- Diabetul zaharat, în special cel decompensat cu valori crescute ale glicemiei
- O posibilă sarcină
- Folosirea de pilule contraceptive
- Utilizarea de tampoane intravaginale
- Administrare îndelungată de antibiotice care pot distruge echilibrul florei microbiene
- Sistem imunitar slăbit: fie din cauza unor afecțiuni adiacente, precum infecția HIV, fie din cauza chimioterapiei sau a medicației corticosteroide
Candidoza se poate transmite prin băile cu apă caldă?
Șansele de transmiterea a candidozei prin intermediul băilor fierbinți sau printr-o cadă cu hidromasaj sunt mult mai reduse. Cu toate acestea, în cazul în care unul dintre parteneri este infectat, mediul acvatic poate favoriza transmiterea infecției cu candida prin contact sexual. (1)
Același lucru se poate aplica și pentru copiii infectați cu Candida Albicans, astfel încât nu se recomandă ca ei să folosească același prosop sau același burete la baie. Recomandat este ca un copil infectat să nu facă baie într-o piscină sau duș public. (1)
Este important ca în tratamentul infecției cu Candida să excludeți utilizarea de săpunuri parfumate sau de băi cu spumă, deoarece pot provoca iritații suplimentare ale mucoase și pot prelungi perioada de vindecare. (1, 2)
Se poate transmite infecția cu Candida prin intermediul unui sărut?
Se poate transmite infecția, dar acest lucru nu implică în mod obligatoriu formarea de afte, de culoare albă, la nivelul cavității bucale. Cel mai frecvent vor apărarea semne ale infecției cu candida la nivelul cavității bucale, dacă:
- Persoana în cauză are un sistem imunitar slăbit
- Administrarea de antibiotice anterior care pot distruge echilibrul natural între bacteriile bune și cele rele (1, 2)
Candidoza este o boală contagioasă?
Candidoza nu poate fi considerată o boală contagioasă, deoarece nu se transmite cu mare ușurință la orice individ sănătos. Cel mai adesea, pentru a se putea transmite necesită un contact direct, cu un alt individ, precum cel sexual sau prin sărut. (3)
Metode de prevenție
Există o serie de măsuri pe care le puteți lua în considerare pentru a preveni o posibilă candidoză, după cum urmează:
- utilizați antibiotice numai atunci când este necesar, după recomandarea medicului
- puteți utiliza probiotice, după o schemă de tratament cu antibiotice, pentru a favoriza dezvoltarea de floră benefică pentru organism
- folosiți săpunuri fără parfum în zona genitală
- optați pentru o lenjerie intimă mai largă, din bumbac
- respectați igiena zonei genitale zilnice
- schimbați-vă de costumul de baie la scurt timp după ce ați terminat de înotat
- nu utilizați săpunuri parfumate atunci când sunteți la menstruație (1)
Dacă observați că candidoza apare de mai multe ori pe an, este un semn că trebuie să mergeți la un medic ginecolog și să investigați mai cu atenție pentru a vedea care este de fapt substratul patologic ce provoacă recurența infecției.
Recomandări
Infecția cu candida poate să reflecte atât o infecție luată prin transmitere sexuală, cât și un semnal de alarmă asupra sănătății. Având în vedere că această infecție poate să apară și din cauza unui sistem imunitar slăbit sau din cauza unui consum de antibiotice crescut, se recomandă o atenție sporită asupra organismului și să discutați cu un medic atunci când observați că nu vă simțiți la fel de sănătoși ca înainte.
De asemenea, se recomandă o oarecare prudență atunci când alegeți să întrețineți un contact sexual neprotejat, mai ales cu o persoană pe care nu o cunoașteți foarte bine, deoarece în anumite situații, preponderent la femei, infecția cu candida poate să reapară și să persiste pentru o perioadă mai îndelungată de timp.
2. Candidoza, link: https://www.cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/index.html
3. Candida Albicans, link: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22961-candida-albicans
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum