Alimente utile pentru combaterea răcelii
Autor: Teodorescu Mihai
Răceala comună, o infecție virală extrem de frecventă în timpul sezonului rece, reprezintă o problemă cu care majoritatea oamenilor, indiferent de sex sau vârstă, se confruntă anual. În majoritatea cazurilor, simptomele răcelilor dispar de la sine în decurs de maximum 10 zile. Pentru a controla unele simptome, precum durerile de cap, febra sau nasul înfundat, medicii recomandă administrarea medicamentelor analgezice sau antipireice, respectiv a picăturilor nazale. Alimentația, de asemenea, poate ajuta la combaterea răcelii. Unele alimente, cât și unele băuturi, pot fi utile pentru ameliorarea simptomelor răcelii și pentru reducerea duratei de manifestare a bolii. (1)
Usturoiul
Utilizat în majoritatea bucătăriilor internaționale, preponderent pisat sau sub formă de pulbere, usturoiul este bine-cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene, fiind folosit în prezent în medicina alternativă. Principalii compuși din usturoi, precum alcina sau disulfura de dialil, pot susține sistemul imunitar în lupta sa împotriva agenților patogeni periculoși. Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Australia de Vest a arătat că administrarea zilnică a unui supliment pe bază de usturoi poate reduce cu aproximativ 70% zilele cu manifestări simptomatice ale răcelii comune. (2, 3, 4, 5)
Ghimbirul
Puternic aromat, ghimbirul este folosit pe scară largă în bucătărie, cât și ca remediu pentru greață. În timpul răcelilor, ghimbirul poate fi consumat pentru a reduce senzația de greață sau de vărsături, dacă astfel de simptome apar. Totodată, ghimbirul poate fi folosit pentru desfundarea nasului, fiind un înlocuitor natural excelent pentru decongestionantele nazale. (2, 3)
Mierea
Consumată de regulă la micul dejun, pe post de îndulcitor sau împreună cu diferite produse lactate, mierea poate stimula sistemul imunitar sub diferite moduri, fiind folosită adesea pentru ameliorarea simptomelor răcelii comune. Unele studii, inclusiv un studiu efectuat pe copii cu vârsta cuprinsă între 1 și 5 ani, au arătat efecte benefice ale consumului de miere asupra tusei. Mierea poate ajuta la calmarea tusei nocturne, ajutând persoanele cu răceală comună sau alte infecții manifestate prin tuse sa își îmbunătățească somnul. (2, 7, 8)
Bananele
Bogate în nutrienți și carbohidrați complecși, bananele sunt un aliment ușor digerabil, care pot fi consumate inclusiv de către persoanele care se plâng de dureri de gât. Bananele, împreună cu orezul, sosul de mere și pâinea prăjită sunt recomandate persoanelor care suferă de greață, diaree și vărsături, fiind integrate în dieta BRAT. Datorită cantității crescute de potasiu conținută, bananele pot ajuta la asigurarea cantității optime de electroliți din organism. (2, 3)
Supa de pui
Supele, în mod special cele în care se folosește o carne ușoară, precum cea de pasăre, pot ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii comune. Consumul de supă de pui duce la creșterea cantității de lichide consumată și la atenuarea congestie nazale. Supa de pui conține N-acetil-cisteină, un aminoacid care descompune mucusul și are efecte antivirale, antiinflamatorii și antioxidante. În plus, legumele și carnea adăugate oferă proteine și nutrienți suplimentari. Multe dintre legumele folosite la prepararea supei de pui, precum ceapa, țelina sau pătrunjelul, sunt cunoscute pentru efectele lor benefice asupra sistemului imunitar. (2, 3, 4)
Iaurtul
Bogat în probiotice benefice, iaurtul oferă multiple beneficii pentru sănătate, fiind recomandat inclusiv în timpul unei răceli. Consumul de alimente bogate în probiotice poate reduce riscul de a răci și poate ajuta la accelerarea recuperării în timpul unei răceli comune, constată unele studii. Iaurtul grecesc fără grăsimi sau iaurturile cu un conținut redus de grăsimi sunt de preferat, în detrimentul unui iaurt cu un conținut crescut de grăsimi. În anumite situații, dacă consumul de iaurt amplifică congestia nazală, este recomandată reducerea cantității consumate sau chiar excluderea temporară din alimentație a iaurtului. (2, 4)
Fulgi sau tărâțe de ovăz
Ușor digerabil, ovăzul conține multiple vitamine și minerale benefice în timpul răcelii. În plus, o singură cană de fulgi de ovăz conține aproximativ 4 grame de fibre, ceea ce reprezintă aproximativ 16% din aportul zilnic recomandat pentru un adult. Consumat împreună cu miere sau alți îndulcitori naturali, ovăzul poate reduce inflamația, lucru confirmat de studii efectuate pe șoareci. Totodată, ovăzul poate reduce simptomele constipației, datorită cantității crescute de fibre. (2, 6)
Vitamina C
Alimentele bogate în vitamina C, precum citricele, cătina, afinele, kiwi, broccoli, ardeiul gras sau chiar pătrunjelul, pot fi, de asemenea, foarte utile împotriva răcelilor. Consumul de alimente bogate în vitamina C în timpul unei răceli poate accelera recuperarea organismului și poate reduce simptomele. În plus, unele dintre fructele sau legumele bogate în vitamina C conțin compuși care le conferă proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antioxidante, care pot ajuta la reducerea daunelor celulare și la stimularea funcției imunitare. (4)
Concluzie
Modificările dietetice pot contribui la îmbunătățirea stării generale și pot oferi o ameliorare a simptomelor. O dietă sănătoasă, bogată în nutrienți, este esențială nu doar pentru a reduce simptomele, ci și pentru a preveni răceala comună. Deși niciun aliment nu poate vindeca răceala sau vreo altă infecție virală, consumul alimentelor potrivite poate ajuta la susținerea sistemului imunitar și poate oferi ameliorarea anumitor simptome. (2, 6)
(2) The 15 Best Foods to Eat When You’re Sick, link: https://www.healthline.com/nutrition/15-best-foods-when-sick
(3) Cold, Flu, and Cough: 13 Foods to Eat When Fighting the Flu, link: https://www.onhealth.com/content/1/foods_to_eat_have_the_flu
(4) What to Eat When You Are Sick, link: https://healthmatters.wphospital.org/blog/december/2021/what-to-eat-when-you-are-sick
(5) Garlic for the common cold, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25386977
(6) What should you eat when you are sick? link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321786
(7) Is it true that honey calms coughs better than cough medicine does? link: https://www.mayoclinic.org/symptoms/cough/expert-answers/honey/faq-20058031
(8) How Honey May Help Your Cough, link: https://www.verywellhealth.com/honey-for-coughing-1298405
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Raceala bebe 2 luni
- Cardiomegalie
- Raceala ex-domiciliu (LOL)
- Raceala... pot sa intrerup tratamentul o zi?
- Urgent! Anticonceptionale si raceala
- Remedii naturale pentru raceala si gripa
- Raceala sau mai mult? :(
- Alergie, astm sau raceala?
- Anticoagulante cu medicamente de raceala
- Răceala nedorita