Inteligența artificială și beneficiile în medicină

Inteligența artificială și beneficiile în medicină

©

Autor:

Inteligența artificială și beneficiile în medicină
AplicaÈ›ii È™i gadget-uri pentru depistarea cancerului, ceasuri inteligente pentru depistarea accidentelor vasculare cerebrale, sisteme variate pentru monitorizarea sănătății, chatbot-uri de sănătate pentru afecÈ›iuni mentale, cognitive sau de alte tipuri, consultaÈ›ii medicale la distanță, interpretarea rezultatelor analizelor de către aplicaÈ›ii specifice – toate sunt posibile cu ajutorul noilor tehnologii medicale în continuă dezvoltare, care nu ar fi posibile fără inteligenÈ›a artificială.

InteligenÈ›a artificială este o ramură a È™tiinÈ›ei capabilă să analizeze È™i date medicale complexe, să stabilească diagnosticul, tratamentul È™i predicÈ›ia unor posibile scenarii clinice.  Sub umbrela termenului de inteligență artificială în sănătate se regăsesc mai multe categorii de aplicaÈ›ii.
 
Principalele aplicaÈ›ii ale inteligenÈ›ei artificiale în sănătate sunt:
  • gestionarea datelor medicale È™i a altor date  - ca înregistrări medicale sau istoricul medical, pentru a colectarea, stocarea, formatarea, analiza, pentru acces rapid È™i eficient la ele;
  • realizarea activităților repetitive, ca analiza testelor, rezultatelor investigaÈ›iilor imagistice, cu acurateÈ›e;
  • design-ul tratamentelor – pentru a asocia informaÈ›ii È™i date medicale pentru realizarea de planuri individualizate de tratament;
  • consultaÈ›ii digitale – analiza simptomelor, inclusiv prin recunoaÈ™tere vocală, recomandarea de investigaÈ›ii È™i tratamente;
  • asistență medicală virtuală – pentru monitorizarea stării È™i tratamentului pacientilor, între vizitele medicale;
  • gestionarea  tratamentelor – pentru a monitoriza administrarea corectă a medicamentelor, respectarea prescripÈ›iilor medicale;
  • crearea de medicamente – dezvoltarea de produse farmaceutice, studierea medicamentelor actuale pentru îmbunătățire È™i adaptare;
  • medicina de precizie - cu ajutorul geneticii È™i genomicii pentru depistarea precoce a unor afecÈ›iuni ca bolile cardiovasculare sau cancerul;
  • monitorizarea sănătății -  cu ajutorul gadgeturior È™i aplicaÈ›iilor, monitorizare, sfaturi, recomandări, transmiterea de date în timp real către medic;
  • analiza sistemelor de sănătate - analiza erorilor din sistemul medical, a tratamenelor È™i îmbunătățirea tuturor ariilor din sistemul medical, cu reducerea timpului È™i a costurilor È™i creÈ™terea acurateÈ›ei.

Un dispecerat medical din Copenhaga folosește o tehnologie asistată vocal numită Corti, care preia urgențele telefonice, analizează conversația pentru a identifica termenii cheie și pe baza datelor medicale transferă rapid informațiile către operatori, combinația de dispozitive și personal medical fiind una de succes.



Compania Art Medical folosește o soluție de inteligență artificială pentru o problemă importantă din medicină, infecțiile din spitale. Sistemul folosește tuburi și monitoare inteligente de pacient, pentru a preveni complicațiile din cazul pacienților din secțiile de terapie intensivă.

inteligenta artificiala medicina
Foto: Art Medical

IBM Watson a dezvoltat proiectul WatsonPaths ce constă în două tehnologii computerizate cognitive È™i un algoritm de inteligență artificială care poate oferi suport medicilor în luarea de decizii rapide, precise È™i bine informate, pe analiza unor date medicale.
 



DeepMind de la Google este o interfață cognitivă computerizată utilizată în moduri variate pentru îmbunătățirea diagnosticului, îngrijilor medicale È™i a eficienÈ›ei din sistemul de sănătate. Medical Sieve este un dispozitiv inteligent care analizează, evaluează È™i aplică anumiÈ›i algoritmi pentru eficientizarea diagnosticării medicale din radiologie È™i cardiologie, pentru a veni în sprijinul personalului medical.

Moly este un sistem de asistență medicală virtuală pentru a ajuta la managementul tratamentului, dezvoltat de Sense.ly. AcÈ›ionează ca un asistent medical virtual pentru pacienÈ›i, util între vizitele medicale.

inteligenta artificiala medicina
Foto: Sense.ly

AiCure este un sistem utilizat de National Institute of Health (S.U.A) pentru a asigura suport pacienÈ›ilor la administrarea medicaÈ›iei. FoloseÈ™te camera foto a telefonului pentru a se asigura că  instrucÈ›iunile prescrise sunt urmate corect. Camera monitorizează dacă persoana administrează corect medicamentele.
 



InteligenÈ›a artificială ar putea revoluÈ›iona medicina prin dezvoltarea de planuri de tratament, asistatea activităților repetitive, managementul medicamentelor È™i până la crearea de medicamente, îmbunătățirea consultaÈ›iilor, atât online, cât È™i consultaÈ›iile clasice, îmbunătățirea genomicii, geneticii È™i a medicinei de precizie, analiza sistemelor de sănătate etc.

Data actualizare: 12-07-2019 | creare: 09-02-2018 | Vizite: 5338
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Telemedicina ar putea facilita diagnosticarea È™i tratamentul accidentelor vasculare cerebrale
  • SiguranÈ›a dispozitivelor medicale este prea puÈ›in evaluată în funcÈ›ie de vârstă, gen sau rasă
  • PredicÅ£ia demenÅ£ei înainte de debut cu ajutorul inteligenÅ£ei artificiale
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum