Principii corecte în îngrijirea pielii
Autor: Neagu Irina
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman și îndeplinește funcții multiple: este un organ de simț (conține receptori tactili, pentru cald și rece și pentru durere), are funcție de protecție și funcție de termoreglare.
Îngrijirea pielii este un pas important în rutina zilnică atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Aceasta nu trebuie să cuprindă mulți pași sau multe produse costisitoare. Cu cât este mai simplu de urmat, cu atât mai bine. Există o serie de reguli de bază pentru îngrijirea pielii și câteva produse care ne pot ajuta să o protejăm de factorii externi care o pot leza. Aplicând aceste principii corecte pentru îngrijirea pielii putem îmbunătăți aspectul tenului și putem evita diverse boli ce se dezvoltă la nivelul tegumentelor. Sfaturile enumerate mai jos sunt valabile atât pentru pielea feței, gâtului și a decolteului, care este de obicei mai sensibilă și mai expusă factorilor agresanți (cum ar fi soarele sau praful), cât și pentru pielea de pe restul corpului. Dacă aveți o afecțiune dermatologică este necesar să discutați cu medicul dermatolog pentru a primi tratamentul necesar.
Factori externi care ne pot afecta aspectul și sănătatea pielii
- razele ultraviolete;
- praful;
- temperatura (frigul/căldura);
Razele ultraviolete
- UVA – sunt razele ultraviolete responsabile în principal de îmbătrânirea pielii și de apariția semnelor specifice acesteia, ridurile. Aceste raze sunt asociate și cu unele tipuri de cancer de piele.
- UVB – sunt razele ultraviolete care pot afecta ADN-ul celulelor pielii, fiind cauza celor mai multe dintre cancerele de piele. Totodată, razele UVB sunt cele care provoacă arsurile solare.
- UVC – acest tip de raze ultraviolete sunt filtrate de stratul de ozon, astfel încât nu ajung să ne afecteze pielea. Se pot folosi pentru a omorî microorganismele de pe obiecte sau suprafețe. (2)
Praful
Praful se găsește peste tot. Fie că părăsim locuița sau nu, pielea tot va inta în contact cu particule de praf. Acesta este motivul pentru care curățarea tenului este un pas esențial în îngrijirea pielii, indiferent de mediul în care ne-am desfășurat activitatea în ziua respectivă.
Temperatura
În sezonul rece pielea este mai deshidratată, observăm că buzele sunt crăpate, iar mâinile uscate. Frigul este responsabil de acest lucru. Unele persoane preferă să folosească creme și loțiuni intens hidratante toamna și iarna în mod special pentru a face față deshidratării.
În sezonul cald pielea poate deveni mai încărcată decât de obicei. Un mediu umed și cald poate intensifica producția de sebum. Loțiunile hidratante nu sunt de evitat în aceste perioade, însă acestea ar trebui să aibă o textură mai lejeră, fluidă. (1)
Pași simpli pentru îngrijirea pielii:
- curățarea;
- hidratarea;
- protecția solară (dimineața); (3)
Respectând următoarele principii corecte pentru îngrijirea pielii, aceasta va fi protejată de factorii ce o agresează zi de zi, curată și hidratată. Este de reținut faptul că inclusiv tenul gras sau mixt are nevoie de hidratare. În cazul în care există o problemă dermatologică, medicul este cel ce vă poate prescrie medicamente care să completeze rutina de îngrijire sau recomande schimbarea rutinei.
Rutina de dimineață
- curățarea – se face cu un singur produs, gel sau cremă, potrivit tipului nostru de ten (uscat, normal, mixt sau gras);
- hidratarea – pentru acest pas este de preferat să folosim o cremă hidratantă, care să nu încarce prea mult tenul și care să fie adaptată tipului nostru de ten;
- protecția solară – este important să folosim cremă de protecție solară pe tot parcurcul anului, cu factor de protecție de 30 sau mai mare (SPF). Acest lucru ne ajută să prevenim cancerele de piele și îmbătrânirea pielii (crema de protecție solară este considerat cel mai bun produs anti-îmbătrânire); (3)
Rutina de seară
- curățarea – se face cu un două produse. Primul este un demachiant (apă micelară, ulei, lapte) care are rolul de a îndepărta machiajul și crema de protecție solară. Al dolilea este un gel sau o cremă, potrivit tipului nostru de ten (uscat, normal, mixt sau gras), folosit și în rutina de dimineață;
- hidratarea – pentru acest pas este de preferat să folosim o cremă hidratantă, care să nu încarce prea mult tenul și care să fie adaptată tipului nostru de ten; (3)
Produsele folosite
Un alt principiu corect de îngrijire a pielii este alegerea unor produse fără iritanți. Cel mai frecvent alcoolul și parfumul sunt iritanții pe care îi găsim în produsele cosmetice. Aceștia pot afecta pielea, în special dacă acesta este sensibilă, de aceea este de preferat să îi evităm sau să cumpărăm produse în care concentrațiile acestora sunt mai mici.
De asemenea, produsele alese (în special de către persoanele cu ten mixt sau gras) ar trebui să nu blocheze porii. Pe cutiile acestor produse este enunțat printre caracteristici faptul că sunt non-comedogenice. (4)
Un produs cosmetic sau dermato-cosmetic bun nu trebuie să fie neapărat scump. Cel mai important este să nu irite și să ajute la păstrarea sănătății pielii. Putem folosi și produse 2-in-1, cum ar fi o cremă cu protecție solară hidratantă. (3)
Concluzie
Așadar, o rutină nu trebuie să fie complicată excesiv cu produse. Pentru a respecta principiile de bază ale îngrijirii pielii avem nevoie de 4 produse: demachiant, gel sau cremă de curățare, cremă sau loțiune hidratantă și cremă pentru protecție solară. Dacă dorim să adăugăm și alte produse în rutină, putem face acest lucru fără a renunța însă la rutina de bază. De asemenea, sfatul medicului dermatolog este foarte important în orice afecțiune a pielii și ar trebui respectat.
(2) Radiațiile ultraviolete(UV) - https://www.cancer.org/cancer/cancer-causes/radiation-exposure/uv-radiation.html
(3) Îngrijirea pielii cu un buget restrâns - https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/skin-care-budget
(4) Ce înseamnă non-comedogenic? - https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/non-comedogenic#_noHeaderPrefixedContent
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mancarime de piele dupa baie
- Fata aspra, uscata si pori mari rosii.help!
- Ce crema sa folosesc?
- Mancarimi intense de piele dupa fiecare dus - insa numai cu apa de acasa!
- Dupa ce m-am spalat cu gel de dus Nivea Creme, obrazul drept s-a inrosit tot
- Ingrijirea tenului