Cum luptăm împotriva dependenței de zahăr?
Autor: Iftode Loredana, asistent medical principal licențiat, doctorand UMF Iași, profesor de nursing
O zi obișnuită din viața noastră începe de cele mai multe ori cu un ceai sau o cafea cu zahăr. Da, încă de la primele ore ale zilei, zahărul este substanța care se găsește în sângele nostru, cu toate că avem deja multe rezerve de la alimentele consumate cu o zi în urmă. Astfel, dacă avem poftă permanentă de dulce, nevoia de a mânca orice la orice oră, dacă mâncăm în exces, chiar dacă nu facem un efort deosebit, dacă avem nevoie de zahăr pentru a ne calma, dacă avem sentimente de vinovăție după consumul de zahăr, toate acestea sugerează dependența de zahăr.
Studiile de specialitate arată că dependența de zahăr are multe asemănări cu dependența de droguri, tutun sau alcool. Toate aceste substanțe declanșează creșterea nivelului de dopamină și activează sistemul de recompensare a creierului, așa numitul sistem dopaminergic mezolimbic.
Dependența de zahăr își menține o poziție dominantă în societatea modernă, bucurându-se de o acceptare socială fără precedent. Dar cum am putea lupta cu această plăcere vinovată pentru dulce, când ne plângem că viața este deja amară și nu ne rămâne decât să o îndulcim? Cu siguranță există foarte puțini oameni care să reziste acestei tentații dulci și foarte mulți care nu ratează niciun prilej de a se bucura de puțin zahăr, în ceai, cafea, suc, sosuri, prăjituri și chiar în mâncare. Trist este faptul că alimentele care conțin zahăr într-un procent destul de ridicat sunt adevărate otrăvuri pentru organismul nostru, același organism pe care doream să îl îndulcim, să îl răsfățăm, când de fapt îi facem un rău major, obligându-l să muncească permanent pentru a se adapta la excesul de glucoză și la complicațiile pe termen îndelungat determinate de consumul cronic de zahăr.
Cantitatea maximă de zahăr recomandată pe zi, pentru un adult este de 80 grame, iar pentru un copil de 60 grame, asta însemnând 6-7 lingurițe de zahăr pe zi. În schimb, un baton de ciocolată conține echivalentul a 7 lingurițe de zahăr, o doză de suc 8 lingurițe de zahăr, iar o felie de tort 5 lingurițe de zahăr. Se ajunge astfel la un exces de zahăr în sânge consumând doar un desert și un pahar de suc.
Soluția acestei probleme se găsește tot la noi ca adulți, părinți, educatori și formatori ai noii generații. Aud din ce în ce mai des părinți care iau atitudine și își țin copiii cât mai departe de aceste tentații dulci, sau cel puțin încearcă sau se străduiesc să limiteze consumul de ciocolată, înghețată sau prăjituri, transformându-l într-un consum ocazional și nu unul de rutină. Este foarte adevărat că zahărul este principala sursă de energie pentru creier, iar în doze moderate îl ajuta în complexitatea proceselor pe care le desfășoară, dar în exces, glucoza poate deveni toxică pentru întregul organism, inclusiv pentru creier, uneori ireparabile din nefericire.
Deși zahărul a devenit în ultima perioadă un aliment extrem de controversat, consumul său nu a scăzut, dimpotrivă este promovat cu orice prilej, prin social- media, prin reclame sau prin supermarketuri. Ne răsplătim copiii sau chiar pe noi înșine cu diferite forme de zahăr pentru diverse realizări, dăruim în semn de apreciere dulciuri celor dragi și în acest mod folosim zahărul ca o recompensă, o monedă de schimb ce promite a aduce fericire, motiv pentru care perpetuam un obicei banal într-o formă de adicție aparent nevinovată, dar cu consecințe negative nebănuite.
Știm, dar nu vrem să recunoaștem că, deși ne place, zahărul ne face mai mult rău decât bine. Puterea zahărului este extraordinară, ne dirijează viața, comportamentele, ne face dependenți, ne transformă încet dar sigur. Dependența de dulce este poate cea mai vicleană dependență și cu cât o negăm mai mult, cu atât va deveni mai puternică. Cine ar refuza o felie de tort, cu un pahar de suc rece alături după o zi grea la muncă? Dar nu zahărul vizibil este adevărata problemă, ci zahărul ascuns în covrigi, produse de patiserie, sosuri și alte alimente procesate și tratate chimic. Astfel, ingestia în exces a alimentelor bogate în zahăr poate duce la nelipsitele carii dentare, obezitate, creșterea rezistenței la insulină, hipertensiune arterială, ridarea prematură a pielii, creșterea nivelului de stres, inducerea unei stări de oboseală continuă și multe alte probleme de sănătate.
Și totuși, cum putem lupta împotriva dependenței de zahăr? Trebuie să recunoaștem că nu e o luptă ușoară, e o luptă cu noi înșine, cu slăbiciunile, frustrările și neajunsurile noastre. În lupta cu zahărul se poate începe cu un consum mai mare de apă, hidratarea are avantajul de a potoli foamea, de a detoxifia organismul eliminând reziduurile de zahăr din corp și în acest fel și pofta de dulce este ținută sub control. De asemenea, este indicată creșterea cantității de legume din alimentație. Legumele conțin cantități importante de vitamine, enzime, minerale, antioxidanți și pot fi consumate crude în salate sau gătite. Se poate înlocui consumul de dulciuri cu puțină ciocolată neagră pură, cu conținut maxim de cacao, deoarece în această combinație, ciocolata nu crește nivelul de zahăr din organism și nu va întreține dependența de zahăr. Când nivelul de energie este scăzut, se poate consuma o ceașcă de ceai sau de cafea fără zahăr, desigur, sau se pot folosi îndulcitori pe bază de sucraloză. Sucraloza este un îndulcitor artificial de 600 ori mai dulce decât zahărul și nu conține calorii. Spre deosebire de alți îndulcitori care lasă un gust amar în gură după consum, sucraloza își menține gustul dulce, ceea ce o face să fie mai agreată de consumatori. Se poate restabili nivelul de glucoză din organism și prin consumul de alimente bogate în proteine, cum ar fi: iaurtul, humusul, carnea slabă de pasăre sau pește. Pe lângă dieta menționată există și o serie de trucuri, cum ar fi: să nu mai cumpărăm dulciuri în cantități mari, să evităm cofetăriile și supermarketurile, să nu mai urmărim emisiunile culinare care să ne întrețină dependența de zahăr.
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Dulciurile
- Copil (11 ani) dependent de dulciuri
- Cum scap de dependenta de zahar si carbohidrati rafinati?
- Cola
- Ce boala pot avea?
- Cum sa mananc mai sanatos daca sunt dependent de dulce?
- Motivează o carte buna de nutritie?Ce efect ar trebui sa aiba o carte buna de nutritie?