Consumul de vin roșu

©

Autor:

Consumul de vin roșu

Despre vinul roșu se vorbește de cel puțin câțiva ani. Multă lume crede că un pahar de vin roșu pe zi poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, iar cercetătorii au arătat iar și iar că un consum moderat ar putea reduce riscul apariției unor afecțiuni.

Cum ar putea consumul de vin roșu să ajute sănătatea?

Beneficiile pentru sănătate ale vinului roșu ar putea reieși din conținutul să de antioxidanți. Spre deosebire de vinul alb, cel roșu are conține resveratrol, un antioxidant natural prezent în pielea boabelor de struguri. Acest antioxidant contribuie la reducerea stresului oxidativ din organism. Pe lângă vinul roșu și struguri acest resveratrol este conținut și în alimente precum arahide, fistic sau pudră de cacao. Din păcate, pentru a beneficia de resveratrol ar trebui să consumi o cantitate imensă de vin roșu, cel puțin câteva sticle pe zi, fapt care ar putea cauza mai multe probleme.

Beneficii ale consumului de vin roșu

Vinul roșu a fost intens studiat în ultimii ani, iar unii cercetători au găsit mai multe beneficii ale consumului moderat. Mai jos sunt câteva dintre ele.

Susține sănătatea cardiovasculară

Un raport publicat în 2019 a arătat că vinul roșu este direct legat de un risc mai mic de afecțiuni coronariene. Pe de altă parte, Asociația Americană a Inimii spune că studii de acest fel nu iau mereu în calcul alți factori care ar putea juca un rol. De exemplu, persoanele care consumă vin roșu cu moderație, pot avea și un stil de viață moderat cu alimentație sănătoasă și sport. (1, 2)

Potrivit Centrului Pentru Controlul și Prevenția Bolilor, consumul moderat înseamnă cel mult un pahar de vin pe zi pentru femei și două pahare de vin pentru bărbați. (3)

Ajută sistemul gastrointestinal

Un studiu publicat în 2018 a arătat că polifenolii din vinul roșu și din struguri îmbunătățește flora microbiană și contribuie la un mediu intestinal echilibrat. De asemenea, o cercetare din 2012 a concluzionat că substanțele conținute în vinul roșu acționează ca un prebiotic și susține sănătatea stomacală. (4, 5)

Ajută la reglarea tensiunii arteriale

Potrivit Asociației Americane pentru Inimă, resveratrolul, principalul antioxidant conținut în vin, ar putea reduce tensiunea arterială și crește nivelul colesterolului bun. Un alt studiu datând din 2006, de această dată, raportează că procianidinele din vinul roșu mențin vasele de sânge sănătoase. (2, 6)

Un alt rezultat interesant al cercetătorilor arată că inclusiv vinul roșu fără alcool poate fi benefic pentru reglarea tensiunii arteriale. Pe de altă parte, un consum excesiv de alcool poate duce la hipertensiune arterială și aritmie. (7)

Protejează creierul după atac vascular cerebral

Un raport publicat în 2015 arată că resveratrolul conținut în vinul roșu protejează împotriva efectelor secundare asociate accidentului vascular cerebral sau unei accidentări la nivelul sistemului nervos central. (8)

Oferă protecție ochilor

Resveratrolul protejează ochii prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ potrivit unei cercetări publicate în 2016. Consumul ocazional de vin roșu ar putea reduce riscul de afecțiuni oculare cu până la 49%. Pe de altă parte, consumul excesiv este asociat, din contră, cu apariția unor probleme oculare. (9)

Poate reduce simptomele asociate depresiei

Potrivit unui studio publicat în 2013 și care a urmărit peste 5.000 de oameni pe o perioadă de șapte ani, consumul a 2-7 pahare de vin roșu pe săptămână este asociat cu un nivel mai mic al depresiei. Pe de altă parte, aceeași cercetare a arătat că persoanele care consumau mai mult de atât aveau un risc mai mare de depresie. Alte studii au ajuns la aceeași concluzie. (10, 11, 12)

Susține ficatul (în anumite contexte)

Alcoolul este principala cauză a bolilor de ficat însă consumul redus spre moderat este asociat cu un risc mai mic de fibroză hepatică în cazul persoanelor care nu au steatoză hepatică. Pe de altă parte, deși vinul roșu oferă antioxidanți și reduce stresul oxidativ, consumul poate crește cantitatea de acid uric și nivelul trigliceridelor, astfel afectând ficatul. Bineînțeles că persoanele care au deja boli de ficat ar trebui să evite alcoolul de orice fel. (13)

Poate prelungi viața

Consumul moderat de vin roșu poate reduce riscul unor afecțiuni cronice, iar acest lucru ar putea ajuta oamenii să trăiască mai mult. Un studiu publicat în anul 2000 a concluzionat că bărbații de 45-64 de ani care consumă vin roșu cu moderație au o speranță mai mare decât persoanele care consumă vin în exces. (14, 15, 16)

Riscuri

Consumul de vin roșu ar putea avea unele beneficii pentru sănătate, însă consumul excesiv de alcool, fie el și vin roșu, poate crea noi probleme. Printre efectele consumului excesiv de alcool se numără:

  • Dependența de alcool – consumul unui pahar pe zi poate duce, în timp, la creșterea sa și crea dependență (17)


  • Ciroză hepatică – atunci când o persoană consumă mai mult de 30 g de alcool, aproximativ 2-3 pahare de vin roșu, pe zi crește riscul de boli de ficat. În stadii avansate ciroza poate pune viața în pericol (18)


  • Un risc mai mare de depresie – consumul excesiv de vin poate crește riscul de depresie prin comparație cu persoanele care consumă cantități mici sau cu non-băutorii (10, 19)


  • Îngrășare – vinul roșu conține de două ori mai multe calorii decât berea sau sucurile carbogazoase. Consumul excesiv poate crește numărul zilnic de calorii și favorizează luarea în greutate (20, 21)


  • Un risc mai mare de deces și îmbolnăvire – consumul de vin chiar și 1-3 zile pe săptămână poate crește riscul de diabet în cazul bărbaților. De asemenea, consumul excesiv de alcool este legat de un risc mai mare de deces prematur (22, 23)


De asemenea, Centrul Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA raportează că alcoolul în exces reduce viața consumatorilor în medie cu 30 de ani. În ciuda posibilelor beneficii autoritățile nu recomandă ca oamenii să înceapă să bea vin roșu și nici să crească numărul de pahare. (24, 25)

Pe de altă parte, trebuie luat în calcul și alte aspecte. Jurnaliștii specializați pe sănătate spun iar și iar că beneficiile atribuite vinului roșu pot veni și din altă parte. De exemplu, persoanele care consumă vin roșu sunt mai sociabile (de unde, probabil, și un risc mai mic de depresie), consumă o dietă echilibrată, fac sport și au venituri mai mari.

În plus, este celebru cazul unui studiu de mari dimensiuni în care cercetătorii au analizat obiceiurile unor voluntari pentru a demonstra că alcoolul în moderație este benefic în bolile de inimă. Problema unui astfel de exemplu este că au plecat de la început având concluzia studiului, iar al doilea conflict de interese este sursa finanțării. Cercetătorii au primit în jur de 100 de milioane de dolari de la mari producători de alcool pentru a demonstra o legătură între consumul moderat și beneficii pentru inimă. Deși în teorie nu ar trebui să conteze finanțarea studiului, cercetările existente arată o legătură între sursa finanțării și rezultatele benefice companiei finanțatoare. De exemplu, în cazul de față un mare producător de vin roșu ar putea finanța studii care demonstrează beneficiile pentru sănătate ale acestui vin. Chiar dacă rezultatele obținute nu sunt folosite în reclamă sau pe ambalaj, un rezultat precum cel în care vinul roșu face bine inimii ajunge în toată mass-media. (26, 27, 28, 29, 30)

Persoanele sănătoase pot consuma vin roșu cu moderație. Acesta s-ar putea să aibă o serie de beneficii pentru sănătate pe fondul antioxidanților conținuți însă alcoolul nu este sigur pentru toate categoriile de persoane și ar trebui evitat de bolnavi cronici, tineri și gravide.


Data actualizare: 03-03-2021 | creare: 03-03-2021 | Vizite: 1863
Bibliografie
1. Red Wine Consumption and Cardiovascular Health. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6804046/
2. Drinking red wine for heart health? Read this before you toast. https://www.heart.org/en/news/2019/05/24/drinking-red-wine-for-heart-health-read-this-before-you-toast
3. Dietary Guidelines for Alcohol. https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/moderate-drinking.htm
4. The effects of grape and red wine polyphenols on gut microbiota - A systematic review . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30195522/
5. Resveratrol Attenuates Trimethylamine-N-Oxide (TMAO)-Induced Atherosclerosis by Regulating TMAO Synthesis and Bile Acid Metabolism via Remodeling of the Gut Microbiota. https://mbio.asm.org/content/7/2/e02210-15
6. Red wine procyanidins and vascular health. https://www.nature.com/articles/444566a
7. Dealcoholized Red Wine Decreases Systolic and Diastolic Blood Pressure and Increases Plasma Nitric Oxide. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCRESAHA.112.275636
8. Resveratrol Neuroprotection in Stroke and Traumatic CNS injury. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4587342/
9. Resveratrol and Ophthalmic Diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4848669/
10. Alcohol intake, wine consumption and the development of depression: the PREDIMED study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3765610/
11. The antidepressant- and anxiolytic-like effects of resveratrol: Involvement of phosphodiesterase-4D inhibition. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31026437/
12. Moderate alcohol consumption and depression - a longitudinal population-based study in Sweden. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30980542/
13. Type and Pattern of Alcohol Consumption is Associated With Liver Fibrosis in Patients With Non-alcoholic Fatty Liver Disease. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29899440/
14. Alcohol and survival in the Italian rural cohorts of the Seven Countries Study. https://academic.oup.com/ije/article/29/4/667/765546
15. Wine: An Aspiring Agent in Promoting Longevity and Preventing Chronic Diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165230/
16. Wine Consumption and 20-Year Mortality Among Late-Life Moderate Drinkers. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3237714/
17. Alcohol consumption, alcohol dependence, and all-cause mortality. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10656196/
18. Alcoholic liver disease . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19655694/
19. Alcohol and depression. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21382111/
20. Alcohol consumption and body weight: a systematic review . https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21790610/
21. Alcohol, body weight, and weight gain in middle-aged men. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12716687/
22. Patterns of alcohol consumption and ischaemic heart disease in culturally divergent countries: the Prospective Epidemiological Study of Myocardial Infarction (PRIME). https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21098615/
23. Alcohol intake, consumption pattern and beverage type, and the risk of Type 2 diabetes. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16759314/
24. Alcohol Use and Your Health. https://www.cdc.gov/alcohol/fact-sheets/alcohol-use.htm
25. A Closer Look at Current Intakes and Recommended Shifts. https://health.gov/our-work/food-nutrition/2015-2020-dietary-guidelines/guidelines/chapter-2/a-closer-look-at-current-intakes-and-recommended-shifts/
26. This $100 million study is designed to answer a long-simmering health question — brought to you, in part, by Heineken and Carlsberg. https://www.vox.com/science-and-health/2018/3/21/17139036/health-effects-alcohol-moderate-drinking-nih
27. Does Industry Sponsorship Undermine the Integrity of Nutrition Research? https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.0040006
28. Financial Conflicts of Interest and Reporting Bias Regarding the Association between Sugar-Sweetened Beverages and Weight Gain: A Systematic Review of Systematic Reviews. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3876974/
29. Those Studies Showing that Drinking is Good For You Were Funded By Big Alcohol. https://www.esquire.com/food-drink/a19822053/alcohol-studies-funding/
30. The Influence of Industry Sponsorship on the Research Agenda: A Scoping Review. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6187765/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: