Cum influențează dieta mamei apetitul și sănătatea metabolică a copilului
©
Autor: Airinei Camelia
![Cum influențează dieta mamei apetitul și sănătatea metabolică a copilului](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=46370.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetătorii au împărțit femelele adulte în două grupuri, unul fiind hrănit cu o dietă bogată în proteine (HP), iar celălalt cu o dietă săracă în proteine (LP), înainte de împerechere și pe parcursul gestației și lactației. După înțărcare, puilor li s-a permis să aleagă între diferite tipuri de dietă, urmărindu-se apoi consumul lor de proteine și carbohidrați, precum și parametrii sănătății metabolice.
Rezultatele au arătat că descendenții proveniți de la mamele hrănite cu dieta bogată în proteine au manifestat o preferință crescută pentru proteine și au prezentat o creștere mai mare în greutate în primele etape ale vieții, comparativ cu descendenții proveniți de la mamele cu dietă săracă în proteine. Acest fenomen poate fi explicat prin conceptul de „leverage protein”, care sugerează că țintele de consum pentru proteine conduc la un consum alimentar mai mare, rezultând într-o masă de grăsime și o greutate corporală mai mari.
De asemenea, studiul a evidențiat o interacțiune semnificativă între dieta mamei, dieta puilor și sexul acestora, în ceea ce privește biochimia serică a descendenților. Interesant este că descendenții de la mamele cu dietă bogată în proteine au avut un consum energetic crescut la vârsta adultă când au fost hrăniți cu o dietă standard, dar acesta a scăzut comparativ cu grupul provenit de la mamele cu dietă săracă în proteine atunci când au fost hrăniți cu o dietă de tip occidental.
În concluzie, dieta maternă bogată în proteine în perioada preconcepției, sarcinii și lactației conduce la stabilirea unor ținte bazate pe proteine mai ridicate pentru descendenți, influențând sănătatea lor metabolică în etapele ulterioare ale vieții. Dieta bogată în proteine a mamelor, combinată cu dietele occidentale la vârsta adultă a descendenților, exacerbează obezitatea. Cercetările viitoare ar trebui să elucideze mecanismele prin care persistă programarea fenotipurilor induse matern.
sursa: News Medical
Data actualizare: 22-02-2024 | creare: 22-02-2024 | Vizite: 284
Bibliografie
How maternal diet composition influences offspring appetite and metabolic health, link: https://www.news-medical.net/news/20240215/How-maternal-diet-composition-influences-offspring-appetite-and-metabolic-health.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Proprietățile antioxidante și anticancerigene ale nucilor, evidențiate de o nouă cercetare
- Cât de eficientă este dieta pentru sănătatea planetară? (studiu)
- Un nou sistem de clasificare a calității alimentelor cu carbohidrați
- Asocierea dintre consumul de pește mic și mortalitatea de orice cauză în rândul japonezilor
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum