Avem un gust distinct pentru grăsimi

Avem un gust distinct pentru grăsimi

©

Autor:

Avem un gust distinct pentru grăsimi

Pe lângă gusturile clasice, de bază, pe care le cunoaÈ™tem (dulce, sărat, acru, amar È™i umami) se pare că mai există încă unul - gustul pentru grăsimi. Cercetătorii au descoperit că acesta este un gust distinct, dar nu e nici pe departe pe cât de delicios am crede. Chiar dimpotrivă, cercetătorii spun că „este un gust foarte neplăcut È™i nu au cunoscut pe nimeni căruia să-i placă. De obicei creează o senzaÈ›ie de aversiune”.

O echipă de cercetători de la Universitatea Purdue au testat diferite alimente ce arătau similar, dar aveau gusturi diferite. Dintre cele 28 de persoane testate, mai mult de jumătate au putut recunoaÈ™te gustul grăsimilor de celelalte gusturi, chiar È™i atunci când au fost modificate textura È™i mirosul preparatelor. Motivul pentru care ne place, însă, gustul grăsimii este deoarece se amestecă bine cu alte arome È™i le evidenÈ›iază.

Pentru a fi calificată ca un gust de bază, o aromă trebuie să aibă o semnătură chimică distinctă, să avem receptori specifici pentru această aromă È™i să poată fi diferenÈ›iat de alte gusturi de bază. Cercetătorii au reuÈ™it să identifice semnăturile chimice a doi receptori specifici pentru grăsime. Un ultim pas mai era să testeze dacă oamenii îl pot distinge.

IniÈ›ial, Mattes a observat că participanÈ›ii la studiu nu puteau distinge foarte bine gustul de grăsimi atunci când era asociat cu alte arome. Dar atunci când a fost asociat cu gusturile mai puÈ›in plăcute - amar, acru, umami, au reuÈ™it să distingă gustul pentru grăsimi. Mattes È™i colegii săi au propus ca acest gust să se numească – oleogustus (varianta în latină pentru „gustul pentru grăsimi”).

Dar este important de reÈ›inut că nu există o singură autoritate ce numeÈ™te aromele. Spre exemplu, Robin Dando de la Universitatea Cornell este de părere că studiul prezintă dovezi considerabile pentru care grăsimile sunt un gust de bază, dar nu este de acord cu numele propus, preferând să îl numească simplu - gustul pentru grăsime. 

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 29-07-2015 | creare: 29-07-2015 | Vizite: 1862
Bibliografie
Fat sense: Scientists show we have a distinct taste for fat, link: https://medicalxpress.com/news/2015-07-fat-scientists-distinct.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum