Care este legătura dintre alimentele ultraprocesate și cancer?
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Clinical Nutrition a efectuat o meta-analiză pentru a investiga relația dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de cancer. Cancerul este o cauză principală de mortalitate la nivel global și a fost asociat cu modificări ale factorilor asociati stilului de viață, inclusiv consumul de alcool, fumatul, dieta și activitatea fizică.
Alimentele ultraprocesate sunt formulări dietetice care au suferit mai multe niveluri de procesare pentru a crește durata de valabilitate, a îmbunătăți transportabilitatea și palatabilitatea. Aceste alimente sunt de bază în mai multe țări și conțin diverși aditivi, inclusiv coloranți, îndulcitori și emulsifianți. În timp ce studiile au raportat că consumul ridicat de alimente ultraprocesate este legat de bolile netransmisibile, inclusiv cancerul, datele privind mecanismele moleculare, proprietățile cancerigene și caracteristicile efectelor consumului crescut de alimente ultraprocesate asupra sănătății sunt limitate.
Cercetătorii au căutat în baze de date precum EMBASE și PubMed articole de cercetare originale, inclusiv studii de tip observațional și revizuite de colegi, pentru a evalua relația dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de cancer în rândul adulților. Rezultatele studiului au inclus diverse tipuri de cancer, cum ar fi tumorile de sân, colorectal, pancreatic, de prostată, tumori ale sistemului nervos central și leucemie limfocitară cronică. La căutarea inițială au fost identificate 265 de înregistrări, dintre care 11 înregistrări relevante au fost luate în considerare pentru analiza finală. Populația eșantionului a variat în funcție de studii, variind între 132 și 206.248 de persoane, inclusiv participanții la studiul francez NutriNet-Santé, Studiul de sănătate a asistentelor, Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate și dieta mediteraneană în legătură cu studiul cancerului cerebral. Nouă înregistrări au documentat o relație pozitivă semnificativă între aportul de alimente ultraprocesate pentru toate tipurile de cancer investigate, cu excepția cancerului de prostată, după ajustarea datelor pentru variabilele de confuzie, inclusiv adipozitatea și aportul caloric total.
Rezultatele studiului au arătat o relație semnificativă în mod constant între aportul de alimente ultraprocesate și riscurile diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, colorectal și cel de sân. Asocierea dintre aportul de alimente ultraprocesate și dezvoltarea cancerului a fost mai puternică pentru persoanele sub 65 de ani decât pentru cei cu vârsta de 65 de ani și peste. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialele proprietăți cancerigene ale anumitor componente din alimentația ultraprocesată la oameni. Descoperirile ar putea informa elaborarea politicilor alimentare și dezvoltarea strategiilor pentru a înlocui sau reduce alimentele ultraprocesate cu alternative alimentare mai puțin procesate, reducând astfel cererea de alimente ultraprocesate și îmbunătățind sănătatea populației.
sursa: News Medical
foto: meigav/Shutterstock.com
Alimentele ultraprocesate sunt formulări dietetice care au suferit mai multe niveluri de procesare pentru a crește durata de valabilitate, a îmbunătăți transportabilitatea și palatabilitatea. Aceste alimente sunt de bază în mai multe țări și conțin diverși aditivi, inclusiv coloranți, îndulcitori și emulsifianți. În timp ce studiile au raportat că consumul ridicat de alimente ultraprocesate este legat de bolile netransmisibile, inclusiv cancerul, datele privind mecanismele moleculare, proprietățile cancerigene și caracteristicile efectelor consumului crescut de alimente ultraprocesate asupra sănătății sunt limitate.
Cercetătorii au căutat în baze de date precum EMBASE și PubMed articole de cercetare originale, inclusiv studii de tip observațional și revizuite de colegi, pentru a evalua relația dintre consumul de alimente ultraprocesate și riscul de cancer în rândul adulților. Rezultatele studiului au inclus diverse tipuri de cancer, cum ar fi tumorile de sân, colorectal, pancreatic, de prostată, tumori ale sistemului nervos central și leucemie limfocitară cronică. La căutarea inițială au fost identificate 265 de înregistrări, dintre care 11 înregistrări relevante au fost luate în considerare pentru analiza finală. Populația eșantionului a variat în funcție de studii, variind între 132 și 206.248 de persoane, inclusiv participanții la studiul francez NutriNet-Santé, Studiul de sănătate a asistentelor, Studiul de urmărire a profesioniștilor din sănătate și dieta mediteraneană în legătură cu studiul cancerului cerebral. Nouă înregistrări au documentat o relație pozitivă semnificativă între aportul de alimente ultraprocesate pentru toate tipurile de cancer investigate, cu excepția cancerului de prostată, după ajustarea datelor pentru variabilele de confuzie, inclusiv adipozitatea și aportul caloric total.
Rezultatele studiului au arătat o relație semnificativă în mod constant între aportul de alimente ultraprocesate și riscurile diferitelor tipuri de cancer, inclusiv cancerul pancreatic, colorectal și cel de sân. Asocierea dintre aportul de alimente ultraprocesate și dezvoltarea cancerului a fost mai puternică pentru persoanele sub 65 de ani decât pentru cei cu vârsta de 65 de ani și peste. Cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a evalua potențialele proprietăți cancerigene ale anumitor componente din alimentația ultraprocesată la oameni. Descoperirile ar putea informa elaborarea politicilor alimentare și dezvoltarea strategiilor pentru a înlocui sau reduce alimentele ultraprocesate cu alternative alimentare mai puțin procesate, reducând astfel cererea de alimente ultraprocesate și îmbunătățind sănătatea populației.
sursa: News Medical
foto: meigav/Shutterstock.com
Data actualizare: 07-04-2023 | creare: 07-04-2023 | Vizite: 299
Bibliografie
Ultra-processed food and cancer: is there a link?, link: https://www.news-medical.net/news/20230405/Ultra-processed-food-and-cancer-is-there-a-link.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ardeiul iute – cum ar putea combate obezitatea?
- Fibrele prebiotice de inulină oferă protecție împotriva efectelor unei diete bogate în sare
- Cum pot fi evitate reacțiile nedorite legate de prezența iodului și a sării în apa în care sunt fierte pastele?
- Studiu: îndulcitorii artificiali pot reprezenta un pericol pentru anumite persoane
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Alimentatia bolnavului de cancer: ce si cat trebuie sa mananc?
- Alimentatia bolnavului de cancer!
- Nutritia pacientilor cu cancer
- Alimentatie si tratament in cazul cancerului de san si plaman
- Depistarea cancerului
- Regim alimentar cancer laringian