ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Copilul vomită în mașină - cauze, tratament, sfaturi utile

©

Autor:

Copilul vomită în mașină - cauze, tratament, sfaturi utile
Atunci când celui mic i se face rău în mașină și vomită, părinții sunt înclinați să dea vina pe o indigestie sau o boală inflamatorie intestinală, însă copilul vomită în mașină de cele mai multe ori din cauza răului de mișcare.

Răul de mișcare este un sindrom declanșat în momentul în care persoana în cauză se urcă în mașină și aceasta pornește, iar ochii și urechea internă transmit semnale nervoase contradictorii creierului. Astfel, după coborârea din mașină starea de rău cedează brusc.
Răul de mișcare la copii poate apărea nu doar în cazul unei călătorii cu mașina, ci și cu trenul, avionul, vaporul și chiar când aceștia se află în parcul de joacă și se dau pe balansoar sau în carusel.

Conform datelor din literatura de specialitate, răsul de mișcare este mai frecvent întâlnit în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 3 și 12, în rândul femeilor însărcinate și în rândul persoanelor care prezintă frecvent episoade de migrenă. [1], [4]

Copilul vomită în mașină - cauze

Atunci când copilul vomită frecvent în timpul călătoriei cu mașina trebuie săa vem în vedere mai multe aspecte.

Un prim aspect este legat de faptul că, în acest context, organismul uman ar tinde să se apere de neurotoxine. În timpul mersului cu mașina creierul conștientizează mișcarea în care se află întregul organism, dar nu o vede; din cauza acestei neconcordanțe, creierul stimulează reflexul de vomă.

Un alt aspect este legat de faptul că sistemul de echilibru al copilulu nu este maturizat. Astfel, receptorii echilibrului existenți la nivelul urechii interne percep starea de mișcare în care se află corpul uman în timpul mersului cu mașina și poziția acestuia și declanșează anumite semnale nervoase, care sunt transmise ulterior la creier, acesta din urmă declanșând reflexul de vomă. [1], [4]

Manifestări clinice care însoțesc vărsătura în mașină apărută în contextul răului de mișcare

Principala manifestare clinică a răului de mișcare este reprezentată de vărsătura, care apare în timpul deplasării cu un anumit mijloc de transport și dispare brusc, în urma întreruperii călătoriei și coborârea din mijlocul de transport respectiv.

Având în vedere că mașina este cel mai frecvent utilizat mijloc de transport, cei mai mulți copii cu rău de mișcare vomită în mașină.

Pe lângă aceste vărsături în mașină, mai pot apărea și alte manifestări clinice, precum:
  • Amețeli
  • Senzația de dezorientare
  • Grețuri
  • Hipersalivație (creșterea cantității de salivă)
  • Transpirații reci
  • Extremități reci
  • Dureri abdominale
  • Paloarea feței
  • Durere de cap
  • Tahipnee (respirație accelerată)
  • Oboseală accentuată
  • Somnolență
  • Stare de leșin.

Odată ce organismul celui mic se adaptează la starea de imobilizare permanentă, existentă la deplasarea prin intermediul unui mijloc de transport, vărsătura și celelalte manifestări clinice care o însoțesc dispar treptat. [1], [2], [3], [4]

Ce facem atunci când copilul vomită în mașină?

Vărsăturile din mașină pot fi tratate prin multiple moduri, precum mestecatul gumei pe perioada călătoriei cu mașina (atenție mare deoarece la copii există riscul de a se îneca), consumarea unor fructe sau legume proaspete, ronțăirea pe snacksuri sau chipsuri, pornirea aerului condiționat la o intensitate mai redusă sau deschiderea geamului și expunerea copilului la aerul rece și curat din afara mașinii; toate acestea au rolul de a reduce în intensitate semnalele nervoase transmise de către ochi sau urechea internă la creier.

În prezent, au fost elaborate anumite produse medicamentoase utile pentru combaterea vărsăturilor apărute în cadrul răului de mișcare, destul de eficiente în acest sens: Emetin, Metoclopramid, Prevomit kids, Emetostop, Emetiral.

De asemenea, răul de mișcare poate fi combătut prin intermediul unor plante medicinale, precum menta, ghimbirul, busuiocul, lămâia, zmeura. [1], [2], [3], [4]

Copilul vomită în mașină - sfaturi utile

Pentru a preveni apariția răului de mișcare pe parcursul călătoriei cu mașina, iată câteva măsuri care pot fi de mare ajutor în acest sens:
  • Evitarea meselor copioase înainte de efectuarea unei călătorii cu mașina.
  • Evitarea consumului unei cantități crescute de grăsimi înaintea călătoriei cu mașina.
  • Sfătuiți copilul să nu citească și nici să nu se joace pe telefon în timpul călătoriei cu mașina.
  • Asigurați-vă că copilul este hidratat corespunzător înainte de începerea călătoriei.
  • Asigurați-vă că în mașină este aer curat, pentru ca creierul celui mic să fie bine oxigenat.
  • Faceți opriri frecvente cu mașina și aerisiți vehicului în mod constant.
  • Așezați copilul pe locul din față al automobilului (dacă are vârsta peste 12 ani), astfel încât acesta să poată vedea drumul (în acest context ochii percep senzația de mișcare în care se află corpul și nu vor mai transmite informații contradictorii la creier).
  • Evitați accelerările și frânele bruște.
  • Încercați să-i distrageți atenția copilului, detașându-l de problema cu care se confruntă, jucându-vă cu el fazan sau numărând anumite lucruri care îi par lui interesante, precum clădirile de pe stradă, mașinile într-o anumită culoare, etc.
  • Țineți la îndemână o felie de lămâie, în cazul în care episoadele de rău de mișcare cu vărsături se declanșează.
  • În cazul în care aceste episoade de rău de mișcare au apărut și copilul a vărsat, hidratați-l cu ceai de mentă, de ghimbir sau de busuioc, puțin îndulcit, sau cu apă plată sau minerală. [1], [2], [3], [4]

Data actualizare: 03-10-2019 | creare: 03-10-2019 | Vizite: 7085
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. What causes car sickness in children and how can I prevent it?, link: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/childrens-health/expert-answers/car-sickness-in-children/faq-20057876
3. My child gets sick in the car quite often. How can we keep this from happening?, link: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/head-neck-nervous-system/Pages/Car-Sickness.aspx
4. Motion Sickness, link: https://www.seattlechildrens.org/conditions/a-z/motion-sickness/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum