Cum educi un copil pentru a deveni independent
Autor: Vasiliu Alina
Un copil independent se simte încrezător în capacitatea lui de a aborda o sarcină, este motivat și știe să ia decizii, potrivit Psychology Today. Modul în care îți tratezi copilul și măsura în care îl încurajezi să fie independent va determina evoluția acestuia mai târziu în viață.
A câștiga mai multă independență și a face din ce în ce mai multe lucruri fără ajutorul părinților este o parte importantă și naturală a procesului de creștere. Copiii pot fi încurajați să fie independenți și responsabili prin experiențe și situații diferite care apar pe parcursul zilei.
De ce ar trebui copiii să învețe să fie independenți?
La un moment dat, copiii vor crește pentru a fi adulți responsabili, iar deprinderea unor abilități, chiar de la vârsta copilăriei, poate face ca aceștia să fie bine pregătiți pentru a face față cerințelor vârstei adulte.
Copiii au nevoie de timp pentru a înțelege conceptul de alegeri și pentru a lua o decizie care cred că este cea mai potrivită pentru ei. Prin introducerea alegerilor în viața lor, copiii pot începe să se cunoască mai bine pe ei înșiși și să înțeleagă ceea ce îi face cu adevărat fericiți.
Viața nu este formată doar din momente plăcute. Vor fi momente în care copilul nu va reuși să facă ceea ce se așteptă de la el. Dar, dacă este independent, își va recunoaște greșelile și va accepta consecințele faptelor lui.
Stima de sine se dezvoltă de la o vârstă destul de fragedă. În calitate de părinte, poți încuraja această calitate a copilului, învățându-l să fie independent și să aibă încredere în propriile decizii.
Este nevoie de o implicare directă în educația copiilor, nu doar prin informațiile adunate din cărți, ci și prin abilitățile deprinse din acțiuni pe care le desfășoară. Spre exemplu, există o diferență între a avertiza un copil despre un posibil pericol și modul în care copilul reacționează atunci când se confruntă cu acel pericol. A fi independent îi permite copilului tău să înceapă să învețe lucrurile de unul singur și să fie mult mai bine informat. (1)
Metode prin care poți încuraja copilul să fie independent
Cel mai important factor în procesul de independență al copilului îl reprezintă existența unui mediul familial iubitor, bazat pe respect. Acest tip de mediu susține eforturile copilului de a atinge un nou obiectiv. Dacă un copil nu simte un sentiment de siguranță și de iubire, poate evita să își asume riscurile necesare pentru a deveni independent.
Acordă-i responsabilități pe care să le poată gestiona
Copilul nu trebuie să înceapă să se ocupe de finanțele casei și să ia decizii importante. Cu toate acestea, îți poți ajuta copilul să fie independent dacă îl lași să ia decizii în legătură cu sarcini simple care apar pe parcursul zilei.
În funcție de vârsta copilului, acesta ar trebui să poată face față oricăror sarcini gospodărești adecvate vârstei, de la a mătura podeaua până la spălarea vaselor. Chiar și copiii mici pot ajuta la amenajarea mesei și la curățarea camerelor. Astfel de activități pot oferi copiilor un sentiment de responsabilitate, dar pot contribui și la creșterea încrederii în sine, deoarece aceștia se raportează la treburile gospodărești ca la o contribuție valoroasă pentru familia lor.
De asemenea, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru copilul tău este să-l înveți cum să fie confortabil în bucătărie. Nu numai că cumpărăturile și gătitul sunt modalități excelente de a învăța copiii obiceiuri alimentare sănătoase, dar sunt și oportunități de a petrece timpul împreună. Copiii împărtășesc adesea lucruri despre ei înșiși și ce se întâmplă în viața lor în timp ce desfășori activități obișnuite, cum ar fi cumpărăturile, gătitul sau mâncatul împreună. (2)
Evită să „îl ții de mână”
Mulți părinți intervin constant în acțiunile copilului dacă face ceva greșit sau dacă ceea ce are de realizat durează mai mult decât este necesar. La vârste fragede, este bine să oferi copilului câteva instrucțiuni sau sugestii deschise care să-l informeze despre alternativele prin care sarcina care i-a fost încredințată să poată fi realizată, fie într-un timp mai scurt, fie cu mai multă ușurință. Pe măsură ce crește, lasă-l să vină la tine dacă are nevoie de ajutor, decât să intervii inutil.
Implică-i într-un program de voluntariat local
Pentru copii, totul se raportează, în mod natural, la propriile nevoi și dorințe. Când copiii îi ajută pe ceilalți, ei învață să se gândească la lucruri care depășesc sfera lor de percepție. De asemenea, voluntariatul crește șansele ca aceștia să fie amabili și empatici, pe măsură ce cresc.
Oferă copilului un mediu prietenos
Poți învăța copilul să fie independent, dacă plasezi lucruri, în casă, la care poate avea acces. Pune boluri, gustări, căni, etc., pe raftul de jos, astfel încât să se poată servi singur, fără a avea nevoie de ajutor. Urmărește rutina zilnică a copilului și întreabă-te ce modificări poți face pentru a-i permite copilului să îndeplinească o sarcină fără ajutorul tău.
Ajută-i să se organizeze
Dă-i copilului tău un calendar și obișnuiește-l să scrie date și întâlniri importante. Pe măsură ce crește, va trebui să țină evidența lucrurilor precum programările la medic, datele de joacă, petrecerile de naștere ale prietenilor, jocuri sau recitaluri și multe altele. Un copil independent se va baza pe sine, nu pe părinții săi, pentru a ști ce trebuie să facă și unde trebuie să fie. (3)
Dacă greșește, nu considera acest lucru un eșec
Copiii vor face greșeli, cu toate că le explici ce să facă sau dacă îi avertizezi. Atunci când greșește evită să te concentrezi doar asupra acestui lucru. În schimb, încearcă să-i spui copilului ce ar fi putut face mai bine. Niciodată nu trebuie să asociezi greșeala sau eșecul cu cine sunt ei, deoarece acest lucru va duce la o stimă de sine scăzută.
Stabilește o rutină
Copiii pot avea probleme în luarea deciziilor pentru ei înșiși dacă nu gândesc secvențial. Acest lucru poate fi ușor gestionat prin stabilirea unei rutine fixe. După ce copilul tău va ști ce trebuie făcut într-o anumită zi, la un moment dat, va începe să facă totul singur. (4)
Spre exemplu, îl poți ajuta să-și organizeze temele și să acorzi atenție perioadelor în care trebuie să învețe pentru teste. În acest mod, va învăța să își gestioneze propriile responsabilități, pe măsură ce crește și nu se va mai baza pe părinții pentru a-i spune în permanență ce activități școlare ar trebui să facă și când.
Învață-l să negocieze
Încearcă să induci copilului ideea de negociere și el va începe să înțeleagă modul în care poate profita cel mai bine de situația cu care se confruntă. Acest lucru îl va ajuta să acorde prioritate propriilor preferințe.
Încurajează-i
Atunci când un copil face lucrurile pe care le-a promis, nu ezita să-i spui că ești mândru de el. Feedback-ul pozitiv este esențial pentru a modela personalitatea copilului tău, iar validarea părinților este un factor important pentru dezvoltarea încrederii de sine.
Dacă dorești să acorzi copilului șansa de a fi independent și să fie capabil să ia propriile decizii, trebuie să păstrezi un echilibru între cât de răbdător și cât de indulgent vei fi, pe parcursul procesului lor de creștere.
2. How to Encourage Independence in Your Child. Url: https://www.verywellfamily.com/encourage-independence-in-your-child-620721
3. How to Raise Independent Kids (Without Losing Your Mind). Url: https://www.girlscouts.org/en/raising-girls/leadership/life-skills/raise-independent-kids.html
4. Strategies for Raising Independent Kids. Url: https://www.smartkidswithld.org/getting-help/raising-independent-kids/strategies-raising-independent-kids/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Prima zi de gradinita
- Soacra-educatoarea copilului.
- Problema psihica sau numai incapatinare?
- Micul ecran nu e baby-sitter