Ora de culcare la copii - recomandări în funcție de vârstă

Ora de culcare la copii - recomandări în funcție de vârstă

©

Autor:

Ora de culcare la copii - recomandări în funcție de vârstă

Somnul este esenÈ›ial în orice perioadă a vieÈ›ii însă cu atât mai mult în copilărie. Odihna ajută la refacerea fizică a copiilor, îi ajută să înveÈ›e È™i să îÈ™i amintească noi informaÈ›ii È™i contribuie la menÈ›inerea unui sistem imunitar sănătos. Mai mult, somnul îi ajută pe copii să crească, la propriu. De exemplu, corpul celor mici produce hormonul creÈ™terii când aceÈ™tia dorm. (1)

Care este ora de culcare la copii?

Copiii au nevoi de somn diferite în funcÈ›ie de vârstă. În copilărie, avem nevoie de mai mult somn iar numărul de ore pe noapte variază. Iată care sunt recomandările de ore de culcare la copii: (2, 3, 4, 5)

Nou-născut (0-3 luni)

Nou-născuții dorm aproximativ 14-17 ore. Perioadele de somn variază de la o persoană la alta. Odihna este esențială pentru dezvoltarea fizică, mintală și emoțională. Nu au o oră fixă de culcare.

Sugar (4-11 luni)

Majoritatea sugarilor dorm între 12 È™i 16 ore din 24 de ore. Încep să doarmă mai mult noaptea È™i dorm 2-3 puiuri de somn ziua. Se culcă la 20-22 însă ora poate varia de la un copil la altul.

Copil mic (1-2 ani)

Un copil mic doarme 11-14 ore din 24 de ore. Doarme mai bine noaptea È™i 1-2 puiuri de somn ziua. Ora de culcare este 18-20 însă poate varia.

Preșcolar (3-5 ani)

Un preșcolar are nevoie de 10-15 ore de odihnă din 24 de ore. Doarme bine noaptea și un pui de somn ziua. Ora recomandată de culcare este 19-20:30.

Școlar (6-13 ani)

Școlarii au nevoie de 9-11 ore de odihnă din 24 de ore. Pot dormi 9-10 ore noapte È™i o oră în timpul zilei. Ora recomandată de culcare este 19:30-21.

Adolescenți (14-17 ani)

AdolescenÈ›ii au nevoie de 8-10 ore de odihnă din 24 de ore. Ora recomandată de culcare este 20:30-21:30. După pubertate, pe fondul schimbărilor hormonale, este posibil ca adolescenÈ›ii să adoarmă în jurul orei 23.

De ce este important somnul pentru copii

Somnul este foarte important pentru dezvoltarea copiilor. Odihna influenÈ›ează starea de spirit, atenÈ›ia, concentrarea, rezistenÈ›a la infecÈ›ii, memoria È™i buna funcÈ›ionare a organelor È™i sistemelor din corp. La sugari È™i copii mici, somnul este implicat în fixarea amintirilor, atenÈ›ie È™i abilități motorii. (6)

Copiii petrec mai mult timp în somnul de tip non-REM în primele ore după ce adorm. Din acest motiv, copiii dorm mai profund imediat după ce s-au culcat È™i îi trezeÈ™ti dificil. În a doua parte a nopÈ›ii, copiii au mai mult somn REM È™i somn uÈ™or non-REM. (7)

Astfel, copiii se trezesc mai uÈ™or din aceste forme de somn motiv pentru care se trezesc mai mult în a doua parte a nopÈ›ii. Copiii mici ciclul de somn are aproximativ 60 de minute însă până la vârsta de 5 ani acesta se maturează È™i ajunge la durata unui adult (aproximativ 90 de minute). (8)

Problemele de somn la copii

Anumite probleme care nouă ni se par minore pot afecta semnificativ somnul copiilor. Un frate nou, apariÈ›ia dinÈ›ilor, o răceală banală, mutarea într-un alt pat sau într-o altă casă, o bonă, schimbarea programului de somn, o alergie, o infecÈ›ie de ureche sau altele pot afecta somnul. (9)

Potrivit studiilor aproximativ 50% dintre copii se confruntă cu probleme de somn la un moment dat. Deseori acestea sunt legate de sănătatea fizică sau mintală. Cele mai comune probleme de somn la copil sunt coÈ™marurile, apneea în somn, vorbitul în somn, sforăitul È™i sindromul picioarelor neliniÈ™tite. (10)

Cum să ajuți copilul să doarmă mai bine

Ca părinte poÈ›i încuraja copilul să doarmă mai bine. Iată câteva sfaturi:

  • Dezvoltă o rutină a somnului È™i respect-o cât mai mult – o baie caldă urmată de o poveste citită de părinÈ›i (11)
  • MenÈ›ine dormitorul liniÈ™tit È™i întunecat – dacă celui mic îi este teamă de întuneric poÈ›i folosi o lumină de veghe
  • Evită să laÈ™i bebeluÈ™ul să adoarmă lângă sân sau sticla cu lapte – astfel, se va crea o dependență de care vei scăpa foarte greu
  • ObiÈ™nuieÈ™te-i cu propriul pat – dacă cel mic nu vrea să doarmă în patul său încearcă să îl obiÈ™nuieÈ™ti. Lasă-l să stea în pat 1-2 ore când este treaz, de exemplu când îi citeÈ™ti povestea de seară. CreÈ™te, treptat, durata de timp petrecută în pat până când adoarme acolo
  • Evită expunerea la ecrane cu minimum 1-2 ore înainte de culcare – de asemenea, experÈ›ii în somn recomandă evitarea ecranelor în primii 2 ani de viață cu excepÈ›ia apelurilor video cu prietenii/rudele (12)
  • Asigură o dietă echilibrată, variată È™i sănătoasă – evită să îi oferi mese bogate sau dulciuri înainte de culcare (13)


Chiar È™i dimineaÈ›a este importantă pentru somnul copiilor. PoÈ›i fi tentat să laÈ™i copiii să doarmă mai mult în dimineÈ›ile de weekend însă acest lucru le poate afecta somnul din timpul săptămânii.

Simptome precum probleme de învățare sau de concentrare pot indica o lipsă de somn. Dacă cel mic are o rutină a somnului È™i tot îi este somn, nu adoarme uÈ™or noaptea poate fi indicat să mergi la medic.


Data actualizare: 16-05-2023 | creare: 16-05-2023 | Vizite: 3396
Bibliografie
1. The Role of Sleep in Young Children's Development: A Review, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33825621/
2. How Much Sleep Do I Need? , link: https://www.cdc.gov/sleep/about_sleep/how_much_sleep.html.
3. Bedtimes by Age, link: https://sleepsisters.com/bedtimes-by-age/
4. Bedtime routines child wellbeing & development, link: https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-018-5290-3
5. National Sleep Foundation's sleep time duration recommendations: methodology and results summary, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29073412/
6. Children and Sleep, link: https://www.sleepfoundation.org/children-and-sleep
7. About sleep, link: https://raisingchildren.net.au/newborns/sleep/understanding-sleep/about-sleep
8. How Your Baby’s Sleep Cycle Differs From Your Own, link: https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/baby-sleep-cycle
9. Common sleep disorders in children, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24695508/
10. Insomnia, parasomnias, and narcolepsy in children: clinical features, diagnosis, and management, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1474442216302046?via%3Dihub
11. Benefits of a bedtime routine in young children: Sleep, development, and beyond, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6587181/
12. Screen time 'may harm toddlers', link: https://www.bbc.com/news/health-47026834.
13. Sleep, nutritional status and eating behavior in children: a review study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9462407/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sfaturi pentru un somn odihnitor È™i sănătos la copii
  • Co-sleeping – dormim în acelaÈ™i pat cu bebeluÈ™ul?
  • SiguranÈ›a copilului la somn
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum