Consumul de zahăr adăugat dublează producția de grăsimi
©
Autor: Anghelescu Ariana Andreea
Zahărul este adăugat în multe alimente obișnuite, iar elvețienii consumă peste 100 de grame în fiecare zi. Conținutul ridicat de calorii al zahărului duce la greutate excesivă și obezitate, precum și la apariția bolilor asociate. Dar consumată regulat, o cantitate mare de zahăr are și alte efecte dăunătoare? Și dacă da, ce zaharuri în special?
În cadrul acestui studiu au participat 94 de tineri sănătoși. În fiecare zi, timp de șase săptămâni, au consumat o băutură care conținea diferite tipuri de zahăr, în timp ce grupul control nu a consumat. Aceste băuturi conțineau fructoză, glucoză sau zaharoză (zahărul de masă, care este o combinație de fructoză și glucoză). Cercetătorii au utilizat ulterior substanțe marcate (substanțe care pot fi urmărite pe măsură ce se deplasează prin organism) pentru a analiza efectul băuturilor îndulcite asupra metabolismului lipidic.
Creșterea producției de grăsimi în ficat reprezintă un prim pas semnificativ în apariția bolilor comune, cum ar fi ficatul gras și diabetul de tip 2. Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea consumului zilnic de zahăr la aproximativ 50 de grame sau, chiar mai bine, la 25 de grame.
sursa: Science Daily
Chiar și cantitățile moderate de zahăr cresc producția de grăsimi
Cercetătorii de la Universitatea și de la Spitalul Universitar din Zurich au căutat răspunsuri la întrebările menționate. Comparativ cu studiile anterioare, care au examinat în principal efectele consumului unei cantități foarte mari de zahăr, rezultatele obținute de ei arată că și cantitățile moderate produc o schimbare a metabolismului participanților la studiu. Philipp Gerber, conducătorul studiului, spune că 80 de grame de zahăr zilnic, care echivalează cu aproximativ 0,8 litri de băutură răcoritoare, măresc producția de grăsimi în ficat, aceasta continuând în ritm mărit o perioadă mai lungă, chiar și în absența consumului ridicat de zahăr.În cadrul acestui studiu au participat 94 de tineri sănătoși. În fiecare zi, timp de șase săptămâni, au consumat o băutură care conținea diferite tipuri de zahăr, în timp ce grupul control nu a consumat. Aceste băuturi conțineau fructoză, glucoză sau zaharoză (zahărul de masă, care este o combinație de fructoză și glucoză). Cercetătorii au utilizat ulterior substanțe marcate (substanțe care pot fi urmărite pe măsură ce se deplasează prin organism) pentru a analiza efectul băuturilor îndulcite asupra metabolismului lipidic.
Fructoza și zaharoza dublează producția de grăsimi
În general, participanții nu au consumat mai mlte calorii decât înainte de studiu, deoarece băutura cu zahăr a crescut sațietatea, fiind redus astfel aportul de calorii din alte surse. Cu toate acestea, cercetătorii au observat că fructoza are un efect negativ. Gerber explică faptul că producția de grăsimi de către ficat a fost de două ori mai mare în grupul care a consumat băuturi îndulcite cu fructoză, comparativ cu grupul cu glucoză sau cu cel control, iar acest lucru s-a desfășurat în continuare mai mult de douăsprezece ore după ultima masă sau după consumul de zahăr. Surprinzător a fost faptul că zaharoza a stimulat sinteza grăsimilor puțin mai mult decât aceeași cantitate de fructoză. Până acum se credea că fructoza ar fi cel mai probabil să provoace astfel de modificări.Creșterea producției de grăsimi în ficat reprezintă un prim pas semnificativ în apariția bolilor comune, cum ar fi ficatul gras și diabetul de tip 2. Organizația Mondială a Sănătății recomandă limitarea consumului zilnic de zahăr la aproximativ 50 de grame sau, chiar mai bine, la 25 de grame.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 22-03-2021 | creare: 22-03-2021 | Vizite: 606
Bibliografie
Consumption of added sugar doubles fat production, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210316100709.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Inversarea programării metabolice din viața intrauterină printr-o alimentație sănătoasă a copilului după naștere
- Consumul de broccoli scade riscul de insuficiență renală
- Suplimentele de vitamina D - sunt mai puțin eficiente la persoanele obeze (continuare a studiului VITAL)
- Un avocado consumat zilnic poate contribui la îmbunătățirea calității dietei în general
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Zahar sau miere? care este mai sanatoasa?
- Cate grame de zahar pe zi este recomandat sa consume o persoana de 1.8 m inaltime si 81 kg?