Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
Potrivit unui studiu la care au participat 15,765 adulți, înlocuirea unei beri sau a unei băuturi îndulcite cu zahăr, cu un pahar cu apă a fost asociată cu săderea incidenței obezității. În cazul berii s-a putut observa chiar și reducerea modestă a greutății ideale în decursul a 4 ani de studiu.
Analiza a fost publicată în jurnalul științific Nutrients și prezentată deopotrivă la Congresul European de Obezitate, desfășurat în acest an în Porto (Portugalia).
Recent obezitatea a fost declarată „o afecțiune cronică, progresivă și recidivantă”, urmând modelul epidemiologic al bolilor: existența unui factor de mediu (abundența mâncării, calitatea scăzută, prețul redus și accesul aproape nelimitat, palatabilitatea „anormal” de crescută care determină comportamente de consum de tip addictive-like) care acționează asupra gazdei și provoacă boala, a cărei severități depinde de capacitatea patogenă a agentului și al susceptibilității gazdei.
Epidemia globală de obezitate este în continuă ascensiune și anual 2.8 milioane de oameni decedează din cauza consecințelor pe care supraponderea sau obezitatea le manifestă. În mod paradoxal, deși la început obezitatea era caracteristică țărilor prospere din punct de vedere socio-economic, în prezent se constată o creștere a cazurilor în țările cu venituri mici și medii.
Revenind la studiul de referință, cercetătorii explică modalitatea prin care dezechilibrul energetic constituie mecanismul dominant de apariție al obezității, având stilul de viață sedentar, caracteristicile epigenetice (efectul factorilor de mediu asupra expresiei genelor) și supraconsumul de calorii în roluri principale.
Aportul crescut de băuturi calorice cum sunt cele alcoolice și sucurile îndulcite cu zahăr este considerat un contribuitor major asupra fenomenului de creștere în greutate, iar specialiștii atrag atenția asupra incapacității acestor lichide de a induce senzația de sațietate în comparație cu cele care provin din solide, ceea ce duce la un consum compensator de calorii din alte alimente pentru satisfacerea senzației de foame.
O perioadă de 8.5 ani investigatorii au analizat efectele consumului a 17 tipuri de băuturi calorice (bere, băutură spirtoasă, suc îndulcit cu zahăr, suc dietetic, cafea regulară și decofeinizată, lapte degresat, semiecremat sau integral, milkshake-uri, vin, suc 100% din fructe, suc îmbuteliat cu fructe sau arome de fructe și apă de la robinet sau îmbuteliată) asupra statusului ponderal al 15,765 adulți.
Dintre participanți, 873 au dezvoltat obezitate pe parcursul studiului.
Utilizând modele matematice de calcul s-a remarcat că unul dintre efectele înlocuirii unei beri cu un pahar de apă este reducerea riscului de obezitate cu 20%, respectiv 15% în cazul băuturilor carbogazoase îndulcite cu zahăr.
Rezultatele s-au menținut și după ajustarea în funcție de alți factori asociați cu obezitatea cum sunt: vârsta, sexul, istoricul familial, gradul de activitate fizică, evoluția greutății o perioadă de 5 ani, ronțăielile dintre mese și totalul de calorii provenit din băuturi, cu excepția berii și a băuturilor carbogazoase zaharate.
S-a observat și efectul de reducere în greutate în medie cu 0.3 kilograme, modestă, dar de dorit, atunci când berea a fost înlocuită cu apă într-un interval de cel puțin 4 ani.
Deși rezultatele acestui studiu se bazează în mod strict pe interpretări matematice, iar înlocuirea unei băuturi calorice, bere sau suc îndulcit cu zahăr, cu apă nu conduce în mod obligatoru la aceste efecte benefice, o astfel de intervenție în ceea ce privește comportamentul și obiceiurile alimentare sunt compatibile cu recomandările pentru stil de viață și alimentație sănătoasă și anume: reducerea consumului de alcool și a surselor concentrate de zahăr din dietă.
Sursa: Medical News Today
Analiza a fost publicată în jurnalul științific Nutrients și prezentată deopotrivă la Congresul European de Obezitate, desfășurat în acest an în Porto (Portugalia).
Recent obezitatea a fost declarată „o afecțiune cronică, progresivă și recidivantă”, urmând modelul epidemiologic al bolilor: existența unui factor de mediu (abundența mâncării, calitatea scăzută, prețul redus și accesul aproape nelimitat, palatabilitatea „anormal” de crescută care determină comportamente de consum de tip addictive-like) care acționează asupra gazdei și provoacă boala, a cărei severități depinde de capacitatea patogenă a agentului și al susceptibilității gazdei.
Citeșe mai multe despre dependența de alimente și comportamentul alimentar addictive-like din articol.
Epidemia globală de obezitate este în continuă ascensiune și anual 2.8 milioane de oameni decedează din cauza consecințelor pe care supraponderea sau obezitatea le manifestă. În mod paradoxal, deși la început obezitatea era caracteristică țărilor prospere din punct de vedere socio-economic, în prezent se constată o creștere a cazurilor în țările cu venituri mici și medii.
Revenind la studiul de referință, cercetătorii explică modalitatea prin care dezechilibrul energetic constituie mecanismul dominant de apariție al obezității, având stilul de viață sedentar, caracteristicile epigenetice (efectul factorilor de mediu asupra expresiei genelor) și supraconsumul de calorii în roluri principale.
Aportul crescut de băuturi calorice cum sunt cele alcoolice și sucurile îndulcite cu zahăr este considerat un contribuitor major asupra fenomenului de creștere în greutate, iar specialiștii atrag atenția asupra incapacității acestor lichide de a induce senzația de sațietate în comparație cu cele care provin din solide, ceea ce duce la un consum compensator de calorii din alte alimente pentru satisfacerea senzației de foame.
O perioadă de 8.5 ani investigatorii au analizat efectele consumului a 17 tipuri de băuturi calorice (bere, băutură spirtoasă, suc îndulcit cu zahăr, suc dietetic, cafea regulară și decofeinizată, lapte degresat, semiecremat sau integral, milkshake-uri, vin, suc 100% din fructe, suc îmbuteliat cu fructe sau arome de fructe și apă de la robinet sau îmbuteliată) asupra statusului ponderal al 15,765 adulți.
Dintre participanți, 873 au dezvoltat obezitate pe parcursul studiului.
Utilizând modele matematice de calcul s-a remarcat că unul dintre efectele înlocuirii unei beri cu un pahar de apă este reducerea riscului de obezitate cu 20%, respectiv 15% în cazul băuturilor carbogazoase îndulcite cu zahăr.
Rezultatele s-au menținut și după ajustarea în funcție de alți factori asociați cu obezitatea cum sunt: vârsta, sexul, istoricul familial, gradul de activitate fizică, evoluția greutății o perioadă de 5 ani, ronțăielile dintre mese și totalul de calorii provenit din băuturi, cu excepția berii și a băuturilor carbogazoase zaharate.
S-a observat și efectul de reducere în greutate în medie cu 0.3 kilograme, modestă, dar de dorit, atunci când berea a fost înlocuită cu apă într-un interval de cel puțin 4 ani.
Deși rezultatele acestui studiu se bazează în mod strict pe interpretări matematice, iar înlocuirea unei băuturi calorice, bere sau suc îndulcit cu zahăr, cu apă nu conduce în mod obligatoru la aceste efecte benefice, o astfel de intervenție în ceea ce privește comportamentul și obiceiurile alimentare sunt compatibile cu recomandările pentru stil de viață și alimentație sănătoasă și anume: reducerea consumului de alcool și a surselor concentrate de zahăr din dietă.
Sursa: Medical News Today
Data actualizare: 19-05-2017 | creare: 19-05-2017 | Vizite: 1901
Bibliografie
(1) Swapping a beer for water may lower obesity risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317529.php (2) Experts define obesity as a disease, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317442.php
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Care este situația aportului de fier la copiii din țările dezvoltate
- Nitrații alimentari și vitamina C pot fi administrate împreună pentru a îmbunătăți funcția endotelială
- Grăsimea de rață ar putea fi o alternativă mai sănătoasă la grăsimile saturate
- Impactul consumului de carne asupra riscului de deces la persoanele cu fragilitate
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Metformin-pentru obezitate de gradul I
- Complexata de felul cum arat
- Apa plata sau minerala... ce sa beau?
- Apa plata sau fiarta?
- Consumul de apa si de fructe
- Miastenia Gravis... Poate o idee de vindecare...?
- Obez gr 2
- Problema persistenta
- Transpiratie dupa consumul de lichide