Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate

Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate

©

Autor:

Apa - o soluție la îndemână pentru a reduce riscul de obezitate
Potrivit unui studiu la care au participat 15,765 adulÈ›i, înlocuirea unei beri sau a unei băuturi îndulcite cu zahăr, cu un pahar cu apă a fost asociată cu săderea incidenÈ›ei obezității. În cazul berii s-a putut observa chiar È™i reducerea modestă a greutății ideale în decursul a 4 ani de studiu.

Analiza a fost publicată în jurnalul È™tiinÈ›ific Nutrients È™i prezentată deopotrivă la Congresul European de Obezitate, desfășurat în acest an în Porto (Portugalia).

Recent obezitatea a fost declarată „o afecÈ›iune cronică, progresivă È™i recidivantă”, urmând modelul epidemiologic al bolilor: existenÈ›a unui factor de mediu (abundenÈ›a mâncării, calitatea scăzută, preÈ›ul redus È™i accesul aproape nelimitat, palatabilitatea „anormal” de crescută care determină comportamente de consum de tip addictive-like) care acÈ›ionează asupra gazdei È™i provoacă boala, a cărei severități depinde de capacitatea patogenă a agentului È™i al susceptibilității gazdei.

Citeșe mai multe despre dependența de alimente și comportamentul alimentar addictive-like din articol.

Epidemia globală de obezitate este în continuă ascensiune È™i anual 2.8 milioane de oameni decedează din cauza consecinÈ›elor pe care supraponderea sau obezitatea le manifestă. În mod paradoxal, deÈ™i la început obezitatea era caracteristică țărilor prospere din punct de vedere socio-economic, în prezent se constată o creÈ™tere a cazurilor în țările cu venituri mici È™i medii.

Revenind la studiul de referință, cercetătorii explică modalitatea prin care dezechilibrul energetic constituie mecanismul dominant de apariÈ›ie al obezității, având stilul de viață sedentar, caracteristicile epigenetice (efectul factorilor de mediu asupra expresiei genelor) È™i supraconsumul de calorii în roluri principale.

Aportul crescut de băuturi calorice cum sunt cele alcoolice È™i sucurile îndulcite cu zahăr este considerat un contribuitor major asupra fenomenului de creÈ™tere în greutate, iar specialiÈ™tii atrag atenÈ›ia asupra incapacității acestor lichide de a induce senzaÈ›ia de saÈ›ietate în comparaÈ›ie cu cele care provin din solide, ceea ce duce la un consum compensator de calorii din alte alimente pentru satisfacerea senzaÈ›iei de foame.

O perioadă de 8.5 ani investigatorii au analizat efectele consumului a 17 tipuri de băuturi calorice (bere, băutură spirtoasă, suc îndulcit cu zahăr, suc dietetic, cafea regulară È™i decofeinizată, lapte degresat, semiecremat sau integral, milkshake-uri, vin, suc 100% din fructe, suc îmbuteliat cu fructe sau arome de fructe È™i apă de la robinet sau îmbuteliată) asupra statusului ponderal al 15,765 adulÈ›i.

Dintre participanți, 873 au dezvoltat obezitate pe parcursul studiului.

Utilizând modele matematice de calcul s-a remarcat că unul dintre efectele înlocuirii unei beri cu un pahar de apă este reducerea riscului de obezitate cu 20%, respectiv 15% în cazul băuturilor carbogazoase îndulcite cu zahăr.

Rezultatele s-au menÈ›inut È™i după ajustarea în funcÈ›ie de alÈ›i factori asociaÈ›i cu obezitatea cum sunt: vârsta, sexul, istoricul familial, gradul de activitate fizică, evoluÈ›ia greutății o perioadă de 5 ani, ronțăielile dintre mese È™i totalul de calorii provenit din băuturi, cu excepÈ›ia berii È™i a băuturilor carbogazoase zaharate.

S-a observat È™i efectul de reducere în greutate în medie cu 0.3 kilograme, modestă, dar de dorit, atunci când berea a fost înlocuită cu apă într-un interval de cel puÈ›in 4 ani.

DeÈ™i rezultatele acestui studiu se bazează în mod strict pe interpretări matematice, iar înlocuirea unei băuturi calorice, bere sau suc îndulcit cu zahăr, cu apă nu conduce în mod obligatoru la aceste efecte benefice, o astfel de intervenÈ›ie în ceea ce priveÈ™te comportamentul È™i obiceiurile alimentare sunt compatibile cu recomandările pentru stil de viață È™i alimentaÈ›ie sănătoasă È™i anume: reducerea consumului de alcool È™i a surselor concentrate de zahăr din dietă.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 19-05-2017 | creare: 19-05-2017 | Vizite: 1932
Bibliografie
(1) Swapping a beer for water may lower obesity risk, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317529.php
(2) Experts define obesity as a disease, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317442.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea - factor de risc pentru majoritatea formelor de cancer
  • Studiu: cea mai bună opÈ›iune privind chirurgia obezității
  • ReÈ›elele sociale ar putea ajuta în procesul de slăbire
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum