Consumul de fructe și legume întregi, în special roșii și portocalii, reduce semnificativ riscul de fragilitate la adulți
©
Autor: Airinei Camelia
Un studiu recent publicat în revista Heliyon subliniază că un regim alimentar bogat în fructe și legume este asociat cu un risc redus de fragilitate, o afecțiune caracterizată prin reducerea forței fizice, oboseală, mobilitate scăzută și o scădere generală a calității vieții. Fragilitatea este cuantificată utilizând un scor al fragilității care ia în considerare factori precum stabilitatea mersului, forța de strângere a mâinii, funcția cognitivă și nivelul de activitate fizică.
Cercetarea a utilizat date de la 13.935 de adulți din SUA, evaluate prin intermediul Studiului Național de Examinare a Sănătății și Nutriției (NHANES) între anii 2007 și 2018. Consumul de fructe și legume al participanților a fost măsurat folosind două chestionare de reamintire dietetică de 24 de ore, iar un model de index al fragilității, care include diverse aspecte ale sănătății, precum cogniția și comorbiditățile, a fost utilizat pentru a evalua nivelurile lor de fragilitate.
Rezultatele studiului arată că aportul de fructe și legume reduce semnificativ riscul de fragilitate, cu anumite subgrupuri, în special femeile și persoanele subponderale, arătând beneficii mai pronunțate. În particular, legumele roșii și portocalii, cum ar fi morcovii și ardeii grași, au fost găsite că reduc constant riscul de fragilitate, chiar și la niveluri mai mari de consum. În contrast, legumele bogate în amidon pot crește riscul.
Relația dintre aportul alimentar și riscul de fragilitate pare a fi neliniară, cu beneficii care scad după depășirea unui anumit prag de consum. Cu toate acestea, creșterea consumului de legume roșii și portocalii reduce constant riscul de fragilitate, indiferent de cantitate. Studiul subliniază importanța alegerilor alimentare în gestionarea și prevenirea fragilității, pledează pentru consumul de fructe întregi în locul sucurilor și evidențiază beneficiile unice ale anumitor legume. Aceste perspective informează strategiile nutriționale adaptate nevoilor individuale pe baza caracteristicilor demografice, scopul fiind de a îmbunătăți măsurile preventive împotriva fragilității. Se recomandă cercetări suplimentare pentru a clarifica mecanismele subiacente și pentru a întări înțelegerea clinică a relației dintre dietă și fragilitate.
sursa: News Medical
Cercetarea a utilizat date de la 13.935 de adulți din SUA, evaluate prin intermediul Studiului Național de Examinare a Sănătății și Nutriției (NHANES) între anii 2007 și 2018. Consumul de fructe și legume al participanților a fost măsurat folosind două chestionare de reamintire dietetică de 24 de ore, iar un model de index al fragilității, care include diverse aspecte ale sănătății, precum cogniția și comorbiditățile, a fost utilizat pentru a evalua nivelurile lor de fragilitate.
Rezultatele studiului arată că aportul de fructe și legume reduce semnificativ riscul de fragilitate, cu anumite subgrupuri, în special femeile și persoanele subponderale, arătând beneficii mai pronunțate. În particular, legumele roșii și portocalii, cum ar fi morcovii și ardeii grași, au fost găsite că reduc constant riscul de fragilitate, chiar și la niveluri mai mari de consum. În contrast, legumele bogate în amidon pot crește riscul.
Relația dintre aportul alimentar și riscul de fragilitate pare a fi neliniară, cu beneficii care scad după depășirea unui anumit prag de consum. Cu toate acestea, creșterea consumului de legume roșii și portocalii reduce constant riscul de fragilitate, indiferent de cantitate. Studiul subliniază importanța alegerilor alimentare în gestionarea și prevenirea fragilității, pledează pentru consumul de fructe întregi în locul sucurilor și evidențiază beneficiile unice ale anumitor legume. Aceste perspective informează strategiile nutriționale adaptate nevoilor individuale pe baza caracteristicilor demografice, scopul fiind de a îmbunătăți măsurile preventive împotriva fragilității. Se recomandă cercetări suplimentare pentru a clarifica mecanismele subiacente și pentru a întări înțelegerea clinică a relației dintre dietă și fragilitate.
sursa: News Medical
Data actualizare: 23-09-2024 | creare: 23-09-2024 | Vizite: 115
Bibliografie
Eat more fruit and vegetables to lower frailty risk, link: https://www.news-medical.net/news/20240919/Eat-more-fruit-and-vegetables-to-lower-frailty-risk.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Suplimentele de fier ar putea preveni pierderea musculară întâlnită la pacienții cu cancer, insuficiență cardiacă sau BPOC
- Dietele fără carne, sănătoase pentru individ, necesită cantități crescute de apă
- Consens internațional privind terminologia postului alimentar
- Orarele regulate de masă ar putea avea efecte pozitive asupra funcției cognitive
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni