Consumați morcovi baby de trei ori pe săptămână pentru a crește nivelul de carotenoizi în piele

©

Autor:

Consumați morcovi baby de trei ori pe săptămână pentru a crește nivelul de carotenoizi în piele
Carotenoizii, responsabili pentru culorile vii ale multor fructe și legume, pot fi măsurați în piele pentru a evalua consumul de fructe și legume, deoarece dieta este singura sursă a acestor pigmenți. Niveluri mai ridicate de carotenoizi în piele sunt asociate cu o protecție antioxidantă crescută și un risc scăzut de boli cronice precum bolile de inimă și anumite tipuri de cancer. Acest marker reflectă, de asemenea, îmbunătățirea sănătății pielii și a funcției imune.
Un studiu recent a descoperit că consumul de morcovi baby de trei ori pe săptămână a crescut semnificativ nivelurile de carotenoizi în pielea adulților tineri. Nivelul a fost și mai mare când gustarea sănătoasă a fost combinată cu multivitamine ce conțin beta-caroten.

Studiul, prezentat la NUTRITION 2024 în Chicago, a inclus 60 de tineri adulți repartizați aleatoriu în grupuri pentru o intervenție de patru săptămâni: consum de felii de măr Granny Smith (control), 100 de grame de morcovi baby, un supliment multivitaminic conținând beta-caroten sau o combinație de morcovi baby și supliment. Folosind un instrument spectroscopic noninvaziv, cercetătorii au detectat și cuantificat carotenoizii în pielea participanților înainte și după intervenție.

Rezultatele arată că scorurile carotenoidelor în piele au crescut cu 10,8% în grupul care a primit morcovi baby și cu 21,6% în grupul cu morcovi și supliment, comparativ cu nivelurile pre-intervenție. Nu au fost observate schimbări în nivelurile de carotenoizi în piele în grupul de control sau în cel care a primit doar suplimentul.

Aceste descoperiri subliniază efectul interactiv al combinației dintre morcovi baby și un supliment multivitaminic care conține beta-caroten asupra acumulării de carotenoizi în piele. Cercetările ulterioare vor explora mecanismul din spatele acestor rezultate și efectele altor alimente bogate în carotenoizi, cum ar fi cartofii dulci sau legumele cu frunze verzi.

sursa: News Medical

Data actualizare: 01-07-2024 | creare: 01-07-2024 | Vizite: 183
Bibliografie
Eating baby carrots three times a week raises skin carotenoid levels in young adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240630/Eating-baby-carrots-three-times-a-week-raises-skin-carotenoid-levels-in-young-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Carotenii pot reduce riscul de ateroscleroză
  • Potrivit cercetărilor, sucul de morcovi potențează răspunsul imun și reduce inflamația
  • Carotenoizii din alimentație pot reduce riscul bolii ficatului gras non-alcoolic
  •