Insectele comestibile

©

Autor:

Insectele comestibile
Un studiu publicat în revista Molecules în ianuarie 2023 a analizat literatura de specialitate despre insectele comestibile ca sursă de compuși bioactivi.

La nivel mondial, insectele comestibile au fost consumate de oameni de mii de ani. Deși consumul de insecte este rar în țările occidentale, aproximativ 2.000 de specii comestibile sunt consumate fie crude sau după procesare în Asia, Africa, Australia și America Centrală și de Sud.

Insectele comestibile sunt în principal bogate în fibre, grăsimi mono- și polisaturate și proteine. Organizația pentru Agricultură și Alimentație (FAO) consideră aceste insecte o sursă nutrițională potențială și ieftină. Mai mult, ca înlocuitor pentru carne și produsele animale, de consumul de insectele comestibile ar putea beneficia și mediul și ecologia. Comparativ cu creșterea animalelor, creșterea insectelor necesită mai puțină apă și teren și emisii reduse de gaze cu efect de seră.

Valoarea nutrițională a insectelor comestibile variază semnificativ. Variația conținutului de proteine între insecte nu rezultă numai din specii diferite sau din stadiul lor de dezvoltare, ci și din obiceiurile lor alimentare și originile geografice. În plus, utilizarea diferitelor metode cantitative conduce la variații în estimarea conținutului nutrițional al insectelor.

Insectele comestibile - o sursă bogată de metaboliți bioactivi

Anumite insecte sunt utilizate în medicina tradițională orientală pentru a trata tusea, febra, gastrita, astmul, diabetul, reumatismul și artrita. Pe lângă proprietățile farmacologice bine stabilite ale insectelor, cercetătorii au explorat și alte beneficii ale insectelor pentru oameni. În mod remarcabil, insectele comestibile au fost descoperite a fi o sursă bogată de compuși bioactivi, cum ar fi flavonoizii și fenolii. Acești compuși bioactivi au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, regulatori ai insulinei, anticancer și de reducere a glicemiei.

Efect antioxidant, anticancer, antimicrobian

Un studiu recent in vitro a demonstrat un efect antioxidant puternic al compușilor polifenolici extrasi din greierii casnici (Acheta domesticus), gândacii negri (Holotrichia parallel) și viermii de mămăligă (Tenebrio molitor). Acest rezultat a fost validat prin intermediul unui experiment in vivo, unde șoareci tratați cu ceai de insecte au prezentat niveluri crescute de superoxid dismutază, glutation peroxidază și niveluri reduse de oxid nitric și malonaldehidă comparativ cu grupul de control (șoareci tratați cu ceai vegetal).

Compușii polifenolici extrasi din insecta comestibila Polyrhachis vicina au prezentat proprietăți antioxidante, care ar putea fi utilizate ca inhibitori ai lipazei pancreasului. De asemenea, dizaharidele hidroxitirozol derivate din Brynchoptera rynchopetera au putut să blocheze citotoxicitatea selectivă și au prezentat o activitate semnificativă de inhibiție asupra proliferării melanomului la șoareci.
Extractele metanolice din Antheraea assamensis (vierme de mătase muga) au prezentat o activitate antityrosinază puternică. De asemenea, extractele din Bombyx mori (molie de mătase) au prezentat activitate antigenotoxică. Compușii polifenolici derivati din Macrotermes facilger (termite) au prezentat activități antimicrobiene și antioxidant.

Insectele - o sursă bună de proteine și polifenoli

Pudra de insecte poate fi utilizată ca ingredient valoros pentru a suplini deficiențele alimentare. De exemplu, pâinea fără gluten cu 10% pudră de greieri a prezentat o creștere semnificativă a valorii nutritive; în mod specific, s-a observat o creștere de șapte ori a conținutului de proteine. În plus, pâinea bogată în insecte a crescut conținutul total de polifenoli comparativ cu pâinea de control. Capacitatea totală antioxidant a crescut substantial înainte și după digestie fără a afecta microflora benefică sau patogenă.

Interesant, adăugarea de greieri și viermi de mămăligă la alimente poate contribui la creșterea conținutului de proteine și a compușilor bioactivi, precum și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a utilizării de apă și teren.

În concluzie, insectele comestibile sunt o sursă valoroasă de nutrienți și compuși bioactivi cu proprietăți benefice pentru sănătate și mediul înconjurător. Creșterea și consumul de insecte ar putea reprezenta o soluție viabilă pentru problemele de alimentație și mediu actuale.

Data actualizare: 16-01-2023 | creare: 16-01-2023 | Vizite: 599
Bibliografie
Molecules, 28(2):699
Aiello, D. et al. (2023)
Edible Insects an Alternative Nutritional Source of Bioactive Compounds: A Review. 
https://www.mdpi.com/1420-3049/28/2/699
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: