Insectele comestibile
Un studiu publicat în revista Molecules în ianuarie 2023 a analizat literatura de specialitate despre insectele comestibile ca sursă de compuÈ™i bioactivi.
La nivel mondial, insectele comestibile au fost consumate de oameni de mii de ani. DeÈ™i consumul de insecte este rar în țările occidentale, aproximativ 2.000 de specii comestibile sunt consumate fie crude sau după procesare în Asia, Africa, Australia È™i America Centrală È™i de Sud.
Insectele comestibile sunt în principal bogate în fibre, grăsimi mono- È™i polisaturate È™i proteine. OrganizaÈ›ia pentru Agricultură È™i AlimentaÈ›ie (FAO) consideră aceste insecte o sursă nutriÈ›ională potenÈ›ială È™i ieftină. Mai mult, ca înlocuitor pentru carne È™i produsele animale, de consumul de insectele comestibile ar putea beneficia È™i mediul È™i ecologia. Comparativ cu creÈ™terea animalelor, creÈ™terea insectelor necesită mai puÈ›ină apă È™i teren È™i emisii reduse de gaze cu efect de seră.
Valoarea nutriÈ›ională a insectelor comestibile variază semnificativ. VariaÈ›ia conÈ›inutului de proteine între insecte nu rezultă numai din specii diferite sau din stadiul lor de dezvoltare, ci È™i din obiceiurile lor alimentare È™i originile geografice. În plus, utilizarea diferitelor metode cantitative conduce la variaÈ›ii în estimarea conÈ›inutului nutriÈ›ional al insectelor.
Compușii polifenolici extrasi din insecta comestibila Polyrhachis vicina au prezentat proprietăți antioxidante, care ar putea fi utilizate ca inhibitori ai lipazei pancreasului. De asemenea, dizaharidele hidroxitirozol derivate din Brynchoptera rynchopetera au putut să blocheze citotoxicitatea selectivă și au prezentat o activitate semnificativă de inhibiție asupra proliferării melanomului la șoareci.
Extractele metanolice din Antheraea assamensis (vierme de mătase muga) au prezentat o activitate antityrosinază puternică. De asemenea, extractele din Bombyx mori (molie de mătase) au prezentat activitate antigenotoxică. Compușii polifenolici derivati din Macrotermes facilger (termite) au prezentat activități antimicrobiene și antioxidant.
Interesant, adăugarea de greieri și viermi de mămăligă la alimente poate contribui la creșterea conținutului de proteine și a compușilor bioactivi, precum și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și a utilizării de apă și teren.
În concluzie, insectele comestibile sunt o sursă valoroasă de nutrienÈ›i È™i compuÈ™i bioactivi cu proprietăți benefice pentru sănătate È™i mediul înconjurător. CreÈ™terea È™i consumul de insecte ar putea reprezenta o soluÈ›ie viabilă pentru problemele de alimentaÈ›ie È™i mediu actuale.
La nivel mondial, insectele comestibile au fost consumate de oameni de mii de ani. DeÈ™i consumul de insecte este rar în țările occidentale, aproximativ 2.000 de specii comestibile sunt consumate fie crude sau după procesare în Asia, Africa, Australia È™i America Centrală È™i de Sud.
Insectele comestibile sunt în principal bogate în fibre, grăsimi mono- È™i polisaturate È™i proteine. OrganizaÈ›ia pentru Agricultură È™i AlimentaÈ›ie (FAO) consideră aceste insecte o sursă nutriÈ›ională potenÈ›ială È™i ieftină. Mai mult, ca înlocuitor pentru carne È™i produsele animale, de consumul de insectele comestibile ar putea beneficia È™i mediul È™i ecologia. Comparativ cu creÈ™terea animalelor, creÈ™terea insectelor necesită mai puÈ›ină apă È™i teren È™i emisii reduse de gaze cu efect de seră.
Valoarea nutriÈ›ională a insectelor comestibile variază semnificativ. VariaÈ›ia conÈ›inutului de proteine între insecte nu rezultă numai din specii diferite sau din stadiul lor de dezvoltare, ci È™i din obiceiurile lor alimentare È™i originile geografice. În plus, utilizarea diferitelor metode cantitative conduce la variaÈ›ii în estimarea conÈ›inutului nutriÈ›ional al insectelor.
Insectele comestibile - o sursă bogată de metaboliți bioactivi
Anumite insecte sunt utilizate în medicina tradiÈ›ională orientală pentru a trata tusea, febra, gastrita, astmul, diabetul, reumatismul È™i artrita. Pe lângă proprietățile farmacologice bine stabilite ale insectelor, cercetătorii au explorat È™i alte beneficii ale insectelor pentru oameni. În mod remarcabil, insectele comestibile au fost descoperite a fi o sursă bogată de compuÈ™i bioactivi, cum ar fi flavonoizii È™i fenolii. AceÈ™ti compuÈ™i bioactivi au proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, antimicrobiene, regulatori ai insulinei, anticancer È™i de reducere a glicemiei.Efect antioxidant, anticancer, antimicrobian
Un studiu recent in vitro a demonstrat un efect antioxidant puternic al compuÈ™ilor polifenolici extrasi din greierii casnici (Acheta domesticus), gândacii negri (Holotrichia parallel) È™i viermii de mămăligă (Tenebrio molitor). Acest rezultat a fost validat prin intermediul unui experiment in vivo, unde È™oareci trataÈ›i cu ceai de insecte au prezentat niveluri crescute de superoxid dismutază, glutation peroxidază È™i niveluri reduse de oxid nitric È™i malonaldehidă comparativ cu grupul de control (È™oareci trataÈ›i cu ceai vegetal).CompuÈ™ii polifenolici extrasi din insecta comestibila Polyrhachis vicina au prezentat proprietăți antioxidante, care ar putea fi utilizate ca inhibitori ai lipazei pancreasului. De asemenea, dizaharidele hidroxitirozol derivate din Brynchoptera rynchopetera au putut să blocheze citotoxicitatea selectivă È™i au prezentat o activitate semnificativă de inhibiÈ›ie asupra proliferării melanomului la È™oareci.
Extractele metanolice din Antheraea assamensis (vierme de mătase muga) au prezentat o activitate antityrosinază puternică. De asemenea, extractele din Bombyx mori (molie de mătase) au prezentat activitate antigenotoxică. Compușii polifenolici derivati din Macrotermes facilger (termite) au prezentat activități antimicrobiene și antioxidant.
Insectele - o sursă bună de proteine și polifenoli
Pudra de insecte poate fi utilizată ca ingredient valoros pentru a suplini deficienÈ›ele alimentare. De exemplu, pâinea fără gluten cu 10% pudră de greieri a prezentat o creÈ™tere semnificativă a valorii nutritive; în mod specific, s-a observat o creÈ™tere de È™apte ori a conÈ›inutului de proteine. În plus, pâinea bogată în insecte a crescut conÈ›inutul total de polifenoli comparativ cu pâinea de control. Capacitatea totală antioxidant a crescut substantial înainte È™i după digestie fără a afecta microflora benefică sau patogenă.Interesant, adăugarea de greieri È™i viermi de mămăligă la alimente poate contribui la creÈ™terea conÈ›inutului de proteine È™i a compuÈ™ilor bioactivi, precum È™i la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră È™i a utilizării de apă È™i teren.
În concluzie, insectele comestibile sunt o sursă valoroasă de nutrienÈ›i È™i compuÈ™i bioactivi cu proprietăți benefice pentru sănătate È™i mediul înconjurător. CreÈ™terea È™i consumul de insecte ar putea reprezenta o soluÈ›ie viabilă pentru problemele de alimentaÈ›ie È™i mediu actuale.
Data actualizare: 16-01-2023 | creare: 16-01-2023 | Vizite: 641
Bibliografie
Molecules, 28(2):699Aiello, D. et al. (2023)
Edible Insects an Alternative Nutritional Source of Bioactive Compounds: A Review.Â
https://www.mdpi.com/1420-3049/28/2/699
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Dieta mediteraneană este un aliat puternic pentru sănătate, chiar și după un diagnostic de cancer
- Când ar trebui să mâncăm pentru a scădea în greutate?
- Modul de funcționare al sistemului nervos enteric ar putea fi pe deplin înțeles
- Moringa oleifera - planta cu ajutorul căreia persoanele cu boală celiacă s-ar putea bucura de o pâine sănătoasă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni