Suplimentarea cu extract de cafea nu arată beneficii cognitive semnificative la adulții în vârstă

Suplimentarea cu extract de cafea nu arată beneficii cognitive semnificative la adulții în vârstă

©

Autor:

Suplimentarea cu extract de cafea nu arată beneficii cognitive semnificative la adulții în vârstă

Un studiu recent publicat în "The American Journal of Clinical Nutrition" a investigat dacă suplimentarea regulată cu extract de cafea (CE) ar putea îmbunătăți performanÈ›a cognitivă pe o perioadă de doi ani. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Southern California - Health Sciences.

Context

  • Segmentul de vârstă cu cea mai rapidă creÈ™tere în SUA este cel al adulÈ›ilor cu vârsta de peste 65 de ani, care sunt la risc ridicat de a dezvolta boala Alzheimer È™i demenÈ›e asociate (ADRD).
  • Scăderea funcÈ›iei cognitive în timpul îmbătrânirii ar putea creÈ™te riscul de ADRD. IntervenÈ›iile care È›intesc primele semne ale declinului cognitiv legat de vârstă ar putea ajuta la păstrarea funcÈ›iei cognitive.

Despre studiu

  • Studiul a evaluat impactul suplimentării regulate cu extract de cafea asupra cogniÈ›iei pe parcursul a doi ani la 573 de persoane în vârstă din subgrupul clinic al studiului COCOa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS trial, subgrupul COSMOS-Clinic) care au efectuat teste neuropsihologice detaliate offline.
  • COSMOS este un studiu controlat randomizat factorial 2x2 care examinează impactul unui extract de cafea zilnic (comprinzând 500 mg flavanoli È™i 80 mg epicatechin) È™i un supliment multivitaminic-mineral (MVM) asupra prevenirii bolilor cardiovasculare È™i cancerului la 21.442 de adulÈ›i americani cu vârsta de peste 60 de ani.

Participanții au fost evaluați prin teste neuropsihologice și chestionare de calitate a somnului.

Rezultatele studiului

  • Studiul nu a arătat efecte semnificative ale suplimentării cu extract de cafea asupra schimbărilor cognitive globale, memoriei episodice sau funcÈ›iei executive/atenÈ›iei pe parcursul a doi ani.
  • Analizele secundare au indicat beneficii cognitive ale suplimentării cu extract de cafea printre cei cu o calitate mai slabă a dietei de bază. Cu toate acestea, nu au existat interacÈ›iuni semnificative între suplimentarea cu extract de cafea È™i consumul obiÈ™nuit de flavanoli.
  • Analizele post-hoc nu au arătat un efect semnificativ al suplimentării cu extract de cafea asupra scorurilor funcÈ›iei cognitive.

Data actualizare: 04-01-2024 | creare: 04-01-2024 | Vizite: 269
Bibliografie
Chirag M. Vyas et al.,
Effect of cocoa extract supplementation on cognitive function: results from the clinic subcohort of the COSMOS trial,
The American Journal of Clinical Nutrition 119 (2024) 39–48,
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.10.031,
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523662756
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • STUDIU: Consumul de cafea este benefic È™i lipsit de riscuri pentru sănătate
  • Un algoritm poate determina doza È™i sincronizarea perfectă a cofeinei
  • Cel mai bun espresso, cu ajutorul matematicii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum