Suplimentarea cu extract de cafea nu arată beneficii cognitive semnificative la adulții în vârstă
Un studiu recent publicat în "The American Journal of Clinical Nutrition" a investigat dacă suplimentarea regulată cu extract de cafea (CE) ar putea îmbunătăți performanÈ›a cognitivă pe o perioadă de doi ani. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Southern California - Health Sciences.
Context
- Segmentul de vârstă cu cea mai rapidă creÈ™tere în SUA este cel al adulÈ›ilor cu vârsta de peste 65 de ani, care sunt la risc ridicat de a dezvolta boala Alzheimer È™i demenÈ›e asociate (ADRD).
- Scăderea funcÈ›iei cognitive în timpul îmbătrânirii ar putea creÈ™te riscul de ADRD. IntervenÈ›iile care È›intesc primele semne ale declinului cognitiv legat de vârstă ar putea ajuta la păstrarea funcÈ›iei cognitive.
Despre studiu
- Studiul a evaluat impactul suplimentării regulate cu extract de cafea asupra cogniÈ›iei pe parcursul a doi ani la 573 de persoane în vârstă din subgrupul clinic al studiului COCOa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS trial, subgrupul COSMOS-Clinic) care au efectuat teste neuropsihologice detaliate offline.
- COSMOS este un studiu controlat randomizat factorial 2x2 care examinează impactul unui extract de cafea zilnic (comprinzând 500 mg flavanoli È™i 80 mg epicatechin) È™i un supliment multivitaminic-mineral (MVM) asupra prevenirii bolilor cardiovasculare È™i cancerului la 21.442 de adulÈ›i americani cu vârsta de peste 60 de ani.
Participanții au fost evaluați prin teste neuropsihologice și chestionare de calitate a somnului.
Rezultatele studiului
- Studiul nu a arătat efecte semnificative ale suplimentării cu extract de cafea asupra schimbărilor cognitive globale, memoriei episodice sau funcției executive/atenției pe parcursul a doi ani.
- Analizele secundare au indicat beneficii cognitive ale suplimentării cu extract de cafea printre cei cu o calitate mai slabă a dietei de bază. Cu toate acestea, nu au existat interacÈ›iuni semnificative între suplimentarea cu extract de cafea È™i consumul obiÈ™nuit de flavanoli.
- Analizele post-hoc nu au arătat un efect semnificativ al suplimentării cu extract de cafea asupra scorurilor funcției cognitive.
Data actualizare: 04-01-2024 | creare: 04-01-2024 | Vizite: 269
Bibliografie
Chirag M. Vyas et al., Effect of cocoa extract supplementation on cognitive function: results from the clinic subcohort of the COSMOS trial,
The American Journal of Clinical Nutrition 119 (2024) 39–48,
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.10.031,
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523662756
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Costurile dietei occidentale pentru sănătatea globală
- Modul în care alimentele consumate îți modelează sănătatea intestinală
- Consumul zilnic de leguminoase poate fi benefic în procesul de slăbire
- Postul intermitent arată promițător în îmbunătățirea sănătății intestinale și gestionarea greutății
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum