Suplimentarea cu extract de cafea nu arată beneficii cognitive semnificative la adulții în vârstă
Un studiu recent publicat în "The American Journal of Clinical Nutrition" a investigat dacă suplimentarea regulată cu extract de cafea (CE) ar putea îmbunătăți performanța cognitivă pe o perioadă de doi ani. Studiul a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea Southern California - Health Sciences.
Context
- Segmentul de vârstă cu cea mai rapidă creștere în SUA este cel al adulților cu vârsta de peste 65 de ani, care sunt la risc ridicat de a dezvolta boala Alzheimer și demențe asociate (ADRD).
- Scăderea funcției cognitive în timpul îmbătrânirii ar putea crește riscul de ADRD. Intervențiile care țintesc primele semne ale declinului cognitiv legat de vârstă ar putea ajuta la păstrarea funcției cognitive.
Despre studiu
- Studiul a evaluat impactul suplimentării regulate cu extract de cafea asupra cogniției pe parcursul a doi ani la 573 de persoane în vârstă din subgrupul clinic al studiului COCOa Supplement and Multivitamin Outcomes Study (COSMOS trial, subgrupul COSMOS-Clinic) care au efectuat teste neuropsihologice detaliate offline.
- COSMOS este un studiu controlat randomizat factorial 2x2 care examinează impactul unui extract de cafea zilnic (comprinzând 500 mg flavanoli și 80 mg epicatechin) și un supliment multivitaminic-mineral (MVM) asupra prevenirii bolilor cardiovasculare și cancerului la 21.442 de adulți americani cu vârsta de peste 60 de ani.
Participanții au fost evaluați prin teste neuropsihologice și chestionare de calitate a somnului.
Rezultatele studiului
- Studiul nu a arătat efecte semnificative ale suplimentării cu extract de cafea asupra schimbărilor cognitive globale, memoriei episodice sau funcției executive/atenției pe parcursul a doi ani.
- Analizele secundare au indicat beneficii cognitive ale suplimentării cu extract de cafea printre cei cu o calitate mai slabă a dietei de bază. Cu toate acestea, nu au existat interacțiuni semnificative între suplimentarea cu extract de cafea și consumul obișnuit de flavanoli.
- Analizele post-hoc nu au arătat un efect semnificativ al suplimentării cu extract de cafea asupra scorurilor funcției cognitive.
Data actualizare: 04-01-2024 | creare: 04-01-2024 | Vizite: 275
Bibliografie
Chirag M. Vyas et al., Effect of cocoa extract supplementation on cognitive function: results from the clinic subcohort of the COSMOS trial,
The American Journal of Clinical Nutrition 119 (2024) 39–48,
DOI: https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2023.10.031,
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523662756
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Vârsta, obezitatea și dopamina par să influențeze preferința pentru alimente dulci
- Oamenii de știință au găsit o metodă pentru a obține ciocolată cu 20% mai puține grăsimi
- Consumul celor mai multor calorii din zi la micul dejun reduce foamea pe parcursul zilei, dar nu favorizează pierderea în greutate
- Risc scăzut de ateroscleroză la persoanele care iau micul dejun
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum