Poate fi dăunător consumul de legume fermentate?
©
Autor: Teodorescu Mihai
Impactul dietelor asupra microbiotei intestinale umane, confirmat de numeroase studii, este evidenÈ›iat de o nouă cercetare, care arată că legumele fermentate pot aduce modificări benefice în compoziÈ›ia microbiotei intestinale. Studiul arată că un consum redus de legume fermentate nu produce efecte adverse.
Studiul actual, publicat în revista PLOS One, È™i-a propus să investigheze cât de fezabil este consumul regulat de legume fermentate pentru reducerea markerilor de inflamaÈ›ie È™i a compoziÈ›iei microflorei intestinale. Studiul a inclus exclusiv femei, cu vârste cuprinse între 18 È™i 69 de ani, care au fost repartizate aleatoriu în unul dintre cele trei grupuri concepute.
Femeile incluse în primul grup au consumat 100 g/zi de legume fermentate, cele din grupul secund 100 g/zi de legume murate, în timp ce femeile din ultimul grup nu au consumat deloc legume. Studiul s-a desfășurat pe perioada a È™ase săptămâni. Aportul dietetic a fost evaluat printr-un chestionar de frecvență alimentară È™i probele de sânge È™i scaune au fost furnizate înainte È™i după intervenÈ›ie.
Cercetătorii nu au evidenÈ›iat modificări semnificative ale nivelurilor de markeri inflamatori în rândul participanÈ›ilor, indiferent de grupul din care au făcut parte. Au existat, însă, diferenÈ›e în ceea ce priveÈ™te nivelul anumitor bacterii intestinale. De exemplu, în a doua examinare, în probele fecale au fost identificate creÈ™teri ale genului bacterian faecalibacterium prausnitzii È™i o scădere a cuplurilor ruminococcus în grupul participantelor care au consumat legume fermentate, comparativ cu femeile din celelalte două grupuri.
Rezultatele indică faptul că un consum moderat de legume fermentate (limitat la 100 de grame pe zi) timp de È™ase săptămâni nu produce efecte adverse, ci chiar poate duce la modificări benefice în compoziÈ›ia microbiotei intestinale. Studiile viitoare ar trebui să stabilească dacă o alimentaÈ›ie ce include legume fermentate ar putea preveni disbioza intestinală.
sursa: News Medical
foto: Sentelia / Shutterstock.com
Studiul actual, publicat în revista PLOS One, È™i-a propus să investigheze cât de fezabil este consumul regulat de legume fermentate pentru reducerea markerilor de inflamaÈ›ie È™i a compoziÈ›iei microflorei intestinale. Studiul a inclus exclusiv femei, cu vârste cuprinse între 18 È™i 69 de ani, care au fost repartizate aleatoriu în unul dintre cele trei grupuri concepute.
Femeile incluse în primul grup au consumat 100 g/zi de legume fermentate, cele din grupul secund 100 g/zi de legume murate, în timp ce femeile din ultimul grup nu au consumat deloc legume. Studiul s-a desfășurat pe perioada a È™ase săptămâni. Aportul dietetic a fost evaluat printr-un chestionar de frecvență alimentară È™i probele de sânge È™i scaune au fost furnizate înainte È™i după intervenÈ›ie.
Cercetătorii nu au evidenÈ›iat modificări semnificative ale nivelurilor de markeri inflamatori în rândul participanÈ›ilor, indiferent de grupul din care au făcut parte. Au existat, însă, diferenÈ›e în ceea ce priveÈ™te nivelul anumitor bacterii intestinale. De exemplu, în a doua examinare, în probele fecale au fost identificate creÈ™teri ale genului bacterian faecalibacterium prausnitzii È™i o scădere a cuplurilor ruminococcus în grupul participantelor care au consumat legume fermentate, comparativ cu femeile din celelalte două grupuri.
Rezultatele indică faptul că un consum moderat de legume fermentate (limitat la 100 de grame pe zi) timp de È™ase săptămâni nu produce efecte adverse, ci chiar poate duce la modificări benefice în compoziÈ›ia microbiotei intestinale. Studiile viitoare ar trebui să stabilească dacă o alimentaÈ›ie ce include legume fermentate ar putea preveni disbioza intestinală.
sursa: News Medical
foto: Sentelia / Shutterstock.com
Data actualizare: 18-10-2022 | creare: 18-10-2022 | Vizite: 591
Bibliografie
Researchers examine how fermented vegetables affect inflammation markers in women, link: https://www.news-medical.net/news/20221016/Researchers-examine-how-fermented-vegetables-affect-inflammation-markers-in-women.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni