Poate fi dăunător consumul de legume fermentate?

©

Autor:

Poate fi dăunător consumul de legume fermentate?
Impactul dietelor asupra microbiotei intestinale umane, confirmat de numeroase studii, este evidențiat de o nouă cercetare, care arată că legumele fermentate pot aduce modificări benefice în compoziția microbiotei intestinale. Studiul arată că un consum redus de legume fermentate nu produce efecte adverse.
Studiul actual, publicat în revista PLOS One, și-a propus să investigheze cât de fezabil este consumul regulat de legume fermentate pentru reducerea markerilor de inflamație și a compoziției microflorei intestinale. Studiul a inclus exclusiv femei, cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, care au fost repartizate aleatoriu în unul dintre cele trei grupuri concepute.

Femeile incluse în primul grup au consumat 100 g/zi de legume fermentate, cele din grupul secund 100 g/zi de legume murate, în timp ce femeile din ultimul grup nu au consumat deloc legume. Studiul s-a desfășurat pe perioada a șase săptămâni. Aportul dietetic a fost evaluat printr-un chestionar de frecvență alimentară și probele de sânge și scaune au fost furnizate înainte și după intervenție.

Cercetătorii nu au evidențiat modificări semnificative ale nivelurilor de markeri inflamatori în rândul participanților, indiferent de grupul din care au făcut parte. Au existat, însă, diferențe în ceea ce privește nivelul anumitor bacterii intestinale. De exemplu, în a doua examinare, în probele fecale au fost identificate creșteri ale genului bacterian faecalibacterium prausnitzii și o scădere a cuplurilor ruminococcus în grupul participantelor care au consumat legume fermentate, comparativ cu femeile din celelalte două grupuri.

Rezultatele indică faptul că un consum moderat de legume fermentate (limitat la 100 de grame pe zi) timp de șase săptămâni nu produce efecte adverse, ci chiar poate duce la modificări benefice în compoziția microbiotei intestinale. Studiile viitoare ar trebui să stabilească dacă o alimentație ce include legume fermentate ar putea preveni disbioza intestinală.

sursa: News Medical
foto: Sentelia / Shutterstock.com

Data actualizare: 18-10-2022 | creare: 18-10-2022 | Vizite: 647
Bibliografie
Researchers examine how fermented vegetables affect inflammation markers in women, link: https://www.news-medical.net/news/20221016/Researchers-examine-how-fermented-vegetables-affect-inflammation-markers-in-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Alimentele fermentate pot îmbunătăți tratamentul cancerului prin modularea microbiomului intestinal și stimularea sistemului imunitar
  • Conservarea fructelor și legumelor
  • Un consum moderat de kimchi poate fi de ajutor în evitarea obezității
  •