Cercetătorii au descoperit o proteină care ar putea fi de ajutor împotriva bolilor autoimune

©

Autor:

Cercetătorii au descoperit o proteină care ar putea fi de ajutor împotriva bolilor autoimune
Un studiu recent de la Universitatea Națională Australiană (ANU) a descoperit că o proteină a sistemului imunitar, cunoscută sub numele de DECTIN-1, care este programată să protejeze corpul de infecții fungice, este de asemenea responsabilă pentru exacerbarea severității anumitor boli autoimune precum boala inflamatorie intestinală, diabetul de tip 1, eczema și alte tulburări cronice.
Această descoperire ar putea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi medicamente mai eficiente și fără efectele secundare ale tratamentelor existente. Pe lângă gestionarea condițiilor autoimune severe, această descoperire ar putea ajuta, de asemenea, la tratamentul tuturor tipurilor de cancer.

Cercetătorii au descoperit o funcție necunoscută anterior a proteinei DECTIN-1, care, în starea sa mutată, limitează producția de celule T reglatoare sau așa-numitele celule „păzitoare” în sistemul imunitar. Aceste celule sunt cruciale pentru prevenirea bolilor autoimune, deoarece suprimă efectele unui sistem imunitar hiperactiv.

În cazuri severe, sistemul imunitar devine supraactivat și își îndreaptă apărările naturale împotriva propriului corp, declanșând boala autoimună. DECTIN-1, în starea sa mutată, este responsabilă pentru exacerbarea bolii autoimune severe.

Cercetătorii cred că pot controla sistemul imunitar prin activarea și dezactivarea proteinei DECTIN-1. Activarea proteinei ar putea reduce intensitatea răspunsului imun, ajutând la tratarea bolilor autoimune, în timp ce dezactivarea ei ar putea stimula sistemul imunitar, permițând corpului să trateze o gamă complet diferită de boli.

Studiul a examinat ADN-ul unei familii spaniole și a descoperit că mutația DECTIN-1 era responsabilă pentru exacerbarea severității unei boli autoimune cronice suferite de singurul copil al familiei. Copilul purta atât mutația DECTIN-1, cât și mutația unei alte proteine a sistemului imunitar, CTLA-4, care împiedică celulele păzitoare să funcționeze corect și este cunoscută pentru cauzarea bolilor autoimune severe în aproximativ 60-70% din persoanele care o poartă.

Această descoperire oferă o explicație pentru de ce unele persoane dezvoltă boli autoimune severe, în timp ce altele nu, chiar dacă moștenesc mutații genetice de la membrii familiei. Descoperirea existenței versiunilor mutate ale proteinelor modificatoare, cum ar fi DECTIN-1, deschide posibilități noi pentru înțelegerea și tratarea bolilor autoimune.

sursa: Science Daily
foto: Un șablon imprimat 3D al proteinei DECTIN-1. Photo: Tracey Nearmy/ANU

Data actualizare: 08-12-2023 | creare: 08-12-2023 | Vizite: 572
Bibliografie
Fungus-fighting protein could help overcome severe autoimmune disease and cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231206150538.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Intervenția timpurie în tratamentul bolilor autoimune: beneficii evidențiate de un nou studiu
  • O afecțiune autoimună comună poate duce la dezvoltarea unei alte afecțiuni autoimune
  • Ratele bolilor autoimune ar putea fi reduse prin consumul de suplimente cu vitamina D sau acizi grași omega-3
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum