Legătura bidirecțională între depresie și declinul memoriei la adulții în vârstă

©

Autor:

Legătura bidirecțională între depresie și declinul memoriei la adulții în vârstă
Un studiu realizat de cercetătorii de la University College London (UCL) și Brighton and Sussex Medical School, publicat în JAMA Network Open, analizează date longitudinale pe 16 ani de la 8.268 de adulți din Anglia, cu o vârstă medie de 64 de ani. Cercetarea indică o interdependență între simptomele depresive și declinul memoriei la persoanele în vârstă, fiecare dintre acestea influențându-se reciproc.
Dr. Dorina Cadar, autorul principal al studiului, explică faptul că relația dintre depresie și scăderea capacității de memorie este bidirecțională: simptomele depresive pot precede declinul memoriei și, invers, declinul memoriei poate duce la simptome depresive ulterioare. Aceasta sugerează că intervențiile pentru reducerea simptomelor depresive ar putea ajuta la încetinirea declinului memoriei.

Jiamin Yin, autorul principal și student doctoral la University of Rochester, New York, subliniază importanța monitorizării schimbărilor de memorie la adulții mai în vârstă cu simptome depresive în creștere pentru a identifica timpuriu pierderile de memorie și pentru a preveni agravarea funcției depresive.

Echipa de cercetare a identificat posibile mecanisme prin care depresia ar putea afecta memoria, incluzând dezechilibrele neurochimice (de exemplu, niveluri scăzute de serotonină și dopamină), schimbări structurale în regiunile cerebrale implicate în procesarea memoriei și perturbări ale capacității creierului de a se reorganiza și de a forma noi conexiuni. De asemenea, se consideră că deteriorările memoriei pot apărea din cauza factorilor psihologici, cum ar fi ruminația - gândirea repetitivă sau concentrarea pe sentimente negative.

Studiul a utilizat date din English Longitudinal Study of Ageing (ELSA), care colectează răspunsuri la o gamă largă de întrebări la fiecare doi ani de la un eșantion reprezentativ la nivel național din Anglia. Rezultatele arată că persoanele care au început studiul cu simptome depresive mai severe au avut tendința de a experimenta un declin mai rapid al memoriei, în timp ce cele care au început cu o memorie mai slabă au fost mai predispuse să experimenteze o creștere ulterioară a simptomelor depresive.

Deși studiul este observațional și nu poate stabili cauzalitatea, cercetătorii au luat în considerare o serie de factori care ar fi putut influența rezultatele, cum ar fi activitatea fizică și bolile limitatoare de viață. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unei înțelegeri mai profunde a mecanismelor care leagă declinul memoriei de depresie, crucială pentru dezvoltarea intervențiilor țintite care să îmbunătățească starea de spirit și să încetinească declinul cognitiv la indivizii cu depresie și deteriorare a memoriei.

sursa: News Medical

Data actualizare: 13-06-2024 | creare: 13-06-2024 | Vizite: 141
Bibliografie
Study reveals bidirectional link between depression and memory decline in older adults, link: https://www.news-medical.net/news/20240611/Study-reveals-bidirectional-link-between-depression-and-memory-decline-in-older-adults.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Depresia clinică nu determină creșterea nivelului de inflamație la persoanele în vârstă
  • Riscul cardiovascular ridicat a fost asociat cu simptome de depresie
  • Terapia cognitiv-comportamentală și alte intervenții de suport și consiliere ar putea fi eficiente în tratarea depresiei persoanelor cu demenţă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum