Un examen al ochilor ar putea detecta ADHD și tulburările de spectru autist
Conform unei noi cercetări de la Universitatea Flinders și de la Universitatea Australiei de Sud, un examen al ochilor ar putea să semnalizeze existența unor tulburări de neurodezvoltare, cum sunt tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD) și tulburarea de spectru autist (TSA).
În primul studiu care tratează acest subiect, cercetătorii au descoperit că printr-un examen al retinei numit electroretinograma (ERG) s-ar putea înregistra semnale distincte atât pentru ADHD cât și pentru TSA, conferind în acest fel noi modalități de diagnostic.
Electroretinograma măsoară activitatea electrică a retinei ca răspuns la un stimul luminos.
În cazul copiilor cu ADHD s-a înregistrat o energie crescută la ERG, în timp ce pentru cei cu TSA energia a fost scăzută.
Cercetătorul optometrist de la Universitatea din Flinders, Dr. Constable își exprima speranța că prin acest tip de examinare să poată dezvolta noi modalități de diagnostic și pentru alte afecțiuni de neurodezvoltare.
Așadar, acest studiu oferă dovezi preliminare pentru modificări neurofiziologice, care diferențiază atât copiii cu ADHD sau TSA de cei neurotipici, dar poate face în plus și distincția între cele două afecțiuni.
Dr. Fernando Marmolejo-Ramos, cercetător la Universitatea din Australia subliniază în plus ca acest studiu este o încercare de a vedea cum ochii „ne pot ajuta să înțelegem creierul”.
Conform Organizației Mondiale a Sănătăți, 1 din 100 copii are o tulburare de spectru autist, în timp ce 5-8% sunt diagnosticați cu ADHD, acestea fiind cele mai frecvente tulburări de neurodezvoltare diagnosticate în copilărie.
ADHD se caracterizeaz prin dificultăți de menținere a atenției și control a comportamentelor impulsive, hiperactivitate.
TSA este, de asemenea, o tulburare de neurodezvoltare, în care copiii comunică, interacționează și învață în manieră diferită față de cei neurotipici.
În concluzie, Dr. Constable remarca dificultatea și procesul lung de diagnostic al acestor afecțiuni, care pot avea trăsături comune și punctează că scopul acestui proiect de cercetare este o diagnosticare mai precoce și mai exactă.
sursa: News Medical
foto: University of South Australia
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- GLP-1 crește sațietatea preingestivă prin circuite hipotalamice la șoareci și oameni
- Durata de viață și maturizarea sexuală sunt dictate de creier, nu de corp
- Curiozitatea influențează creierul să învețe și să memoreze mai bine
- Stimularea cardiacă cu auto-ajustare poate ajuta la reducerea simptomelor bolii Parkinson
- Buna ziua am o fetita de 1.5 ani si de cateva luni o suspectez de autism
- Baietel 16 luni - simptome din spectrul autist (TSA)?
- Fetiță de 4 ani cu trei diagnostice:hiperactivitate autism si hiperkinetic
- Posibila tulburare de personalitate sau tulburare de spectru autist
- Poate fi diagnosticul de tulburare in spectrul autist unul gresit?
- Cum depistam ADHD ul la 4 ani ?