Modul în care se formează amintirile, descris de cercetători
Autor: Teodorescu Mihai
În cadrul unui nou studiu, cercetătorii UT Southwestern au descoperit cele mai clare dovezi de până acum despre modul în care se formează amintirile. Descoperirile ar putea indica noi terapii de stimulare profundă a creierului pentru anumite boli și leziuni ale creierului.
Studiul a identificat 103 neuroni din hipocampul creierului și cortexul entorinal care își măresc rata de activitate atunci când codificarea memoriei are succes. Același tipar de activitate a revenit atunci când pacienții au încercat să-și amintească amintiri foarte detaliate. Activitate observată în hipocamp poate avea relevanță pentru schizofrenie, deoarece disfuncția hipocampului stă la baza incapacității schizofrenicilor de a descifra amintiri, inclusiv halucinații și iluzii.
Cea mai semnificativă constatare a fost că declanșarea neuronală are loc cu un timp diferit față de alte activități ale creierului, atunci când amintirile sunt recuperate. Diferența de sincronizare, numită „decalaj de fază”, nu a mai fost raportată la oameni înainte. Împreună, rezultatele studiului explică modul în care creierul poate „reexperimenta” un eveniment.
Oportunitatea de a afla mai multe despre memoria umană a apărut în urma intervențiilor chirurgicale în care electrozii care au fost implantați în creierul pacienților cu epilepsie pentru a mapa crizele epileptice au putut fi folosiți și pentru a identifica neuronii implicați în memorie.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Medicația anticolinergică și riscul de demență la vârstnici
- Nucile îmbunătățesc sănătatea mintală auto-raportată a tinerilor
- O nouă abordare ar putea ajuta persoanele vârstnice să își reducă declinul cognitiv
- Medicament experimental folosit cu succes împotriva unei mutații asociată cu scleroza laterală amiotrofică
intră pe forum