Ce să mâncăm pentru a scădea riscul cardio-vascular și riscul de moarte (studiu global)

©

Autor:

Ce să mâncăm pentru a scădea riscul cardio-vascular și riscul de moarte (studiu global)
Un studiu recent publicat în European Heart Journal a folosit date din studiul Prospective Urban Rural Epidemiology (PURE) pentru a dezvolta un scor alimentar sănătos cu aplicabilitate globală. Cercetarea și-a propus să investigheze asocierea dintre acest scor al dietei și rezultatele sănătății la nivel mondial, concentrându-se pe bolile cardiovasculare (BCV) și mortalitate.
Dietele nesănătoase sunt un factor cauzator important pentru BCV și mortalitate la nivel global. Deși există mai multe scoruri alimentare, multe combină alimente protectoare și dăunătoare și niciunul nu se concentrează exclusiv pe alimentele protectoare. Studiul a încercat să abordeze această lacună și să exploreze, de asemenea, potențialele efecte protectoare ale produselor lactate cu grăsimi integrale, care nu au fost luate în considerare pe scară largă în recomandările dietetice.

Cercetătorii au colectat date de la 147.642 de participanți din 21 de țări în studiul PURE și au dezvoltat un scor alimentar sănătos bazat pe șase alimente asociate cu risc de mortalitate mai scăzut: legume, fructe, leguminoase, pește, nuci și lactate cu grăsimi integrale. Reproductibilitatea scorului a fost testată în cinci cohorte de studii la scară largă din peste 70 de țări.

Descoperirile au arătat că scorurile alimentare mai mari, indicând o mai mare aderență la modelul de alimentație sănătoasă PURE, au fost asociate cu riscuri reduse de BCV, deces, accident vascular cerebral și infarct miocardic. Această asociere a fost consecventă în diferite regiuni geografice și pentru persoanele cu sau fără BCV. Mai mult, scorul dietei a arătat relații mai puternice cu BCV sau deces în comparație cu alte scoruri dietetice, cum ar fi scorurile DASH, Mediterranean și Healthy Eating Index (HEI)-2010 și 2015, și în special mai mult decât scorul dietei Planetary.

Studiul a concluzionat că o dietă bogată în legume, fructe, leguminoase, nuci, lactate integrale și pește poate reduce semnificativ riscul de BCV și de mortalitate la nivel mondial. Acest efect este deosebit de pronunțat în țările cu venituri mici, unde consumul de astfel de alimente este în general scăzut. Cercetarea evidențiază importanța unei diete diverse, care încorporează cantități moderate de alimente organice, pentru a promova o mai bună sănătate cardiovasculară și bunăstare generală.

sursa: News Medical
foto: marilyn barbone / Shutterstock.com

Data actualizare: 21-07-2023 | creare: 21-07-2023 | Vizite: 373
Bibliografie
Insights from a global study: The association between dietary patterns, cardiovascular diseases, and deaths, link: https://www.news-medical.net/news/20230720/Insights-from-a-global-study-The-association-between-dietary-patterns-cardiovascular-diseases-and-deaths.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Analiza computerizată care prezice riscul de mortalitate al pacienților
  • Decalarea programului de somn în weekend este nocivă pentru sănătate
  • Rolul zincului împotriva complicațiilor diabetului
  •