Carbohidrații și polifenolii din prunele uscate ar putea ajuta la inversarea osteoporozei
Un studiu recent publicat în revista Nutrients demonstrează faptul că prunele sunt eficiente atât ca probiotice, cât și în restabilirea sănătății oaselor.
Conform oamenilor de știință, unele structuri din prunele uscate au modificat compoziția și activitatea microbiomului intestinal și au avut efecte pozitive asupra sistemului osos, cu beneficii semnificative asupra sănătății indivizilor.
Cercetătorii au izolat polifenolii, precum și carbohidrații din prune și i-au administrat la animalelor de laborator, femele cu deficit de estrogen și cu pierderi de țesut osos substanțiale, împărțite în două grupuri. Au fost comparate cu alte trei grupuri care au urmat diete modificate, fie cu prune întregi neselectate, cu extract brut din ambele componente, ori care nu au consumat deloc prune.
În urma administrării polifenolilor și a carbohidraților, a fost observată creșterea semnificativă a acizilor grași cu lanț scurt în intestin, cu modificări favorabile ale microbiomului. A fost observată în special creșterea acizilor N-butiric și a lanțurilor scurte asociate steroidului propionat, aceștia fiind eficienți în prevenirea pierderii masei osoase, prin suprimarea biomarkerilor asociați degradării osoase.
Componentele prunelor uscate contribuie la îmbunătățirea absorbției intestinale a mineralelor, la stimularea sistemului imunitar și la menținerea integrității barierei intestinale, influențând astfel mai mulți hormoni, metaboliți și celule ale sistemului imunitar. Oamenii de știință recomandă consumul de prune întregi pentru a beneficia pe termen scurt de efectul carbohidraților, iar pe termen lung de cel generat de polifenoli.
Studii suplimentare sunt necesare pentru a investiga relația dintre consumul de prune și inflamație la femeile aflate în postmenopauză, osteoporoză și supresia cancerului de colon, consumul de prune influențând sănătatea oaselor, dar și a intestinului.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Studiu global: de ce aproape jumătate din copiii din întreaga lume nu consumă fructe sau legume
- Grăsimile vegetale depășesc grăsimile lactate în reducerea riscurilor de boli cardiovasculare și diabet
- Cafeaua, înainte sau după micul dejun?
- Publicitatea la alimente tip junk food, asociată cu excesul caloric la adolescenți
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni