Grăsimile nesănătoase din dietă favorizează dezvoltarea tumorilor hepatice
![Grăsimile nesănătoase din dietă favorizează dezvoltarea tumorilor hepatice](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=43296.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Un nou studiu evaluează modul în care grăsimile saturate/trans din dietă induc angiogeneză hepatică și limfangiogeneză tumorală la animalele de laborator infectate cu virusul hepatitic C.
Sunt cunoscute deja efectele dăunătoare ale alimentelor bogate în grăsimi nesănătoase asupra sănătății, cercetări anterioare stabilind legături între consumul acestora și steatoza hepatică non-alcoolică. Dietele bogate în grăsimi care includ acizi grași trans (TFA), acizi grași saturați și colesterol promovează inflamația și afectarea hepatică progresivă.
O nutriție consistentă, de înaltă calitate, împreună cu efectuarea zilnică a exercițiilor fizice, consitutie elementul principal de prevenție și de asigurare pe termen lung a sănătății fiecărui individ.
Printr-un studiu recent realizat, cercetătorii au observat cum grăsimile saturate/trans din dietă, dar nu și colesterolul, declanșează în animalele de experiență procese de angiogeneză hepatică (formarea de noi vase de sânge) și limfangiogeneză (formarea de noi vase limfatice), cu promovarea creșterii unor tumori hepatice. Neovasculogeneza este un proces cheie pentru supraviețuirea și metastazarea tumorilor primare.
Pentru a studia asocierea dintre compoziția grăsimilor și neovasculogeneză, cercetătorii au asigurat animalelor de laborator care prezentau gena centrală a virusului hepatitei C, o dietă bogată în TFA-/SFA-/colesterol, cu un număr asemănător de calorii. Au folosit tehnici de laborator precum măsurarea cantitativă a ARNm, analize imunoblot și imunohistochimice pentru a monitoriza neovascularizația și evoluția tumorală.
Articolul publicat în jurnalul Liver Cancer demonstrează influența dietelor bogate în anumite grăsimi în evoluția tumorală hepatică, procesele și moleculele descrise devenind ținte importante în tratarea carcinomului hepatocelular. Agenții care inhibă formarea vaselor de sânge sunt recomandați în tratarea carcinomului hepatocelular. Mai mult, în urma studiului, se recomandă evitarea dietelor bogate în acizi grași, mai ales la cei cu risc crescut de a dezvolta tumori hepatice sau urmează tratament pentru cancerul hepatic.
Cercetătorii recomandă, de asemenea, dezvoltarea unor noi metode de producție a alimentelor, pentru a scădea semnificativ cantitatea de acizi grași trans din alimente, în concordanță cu decizia Organizației Mondiale a Sănătății de a elimina total acizii grași trans până în 2023 din alimentație.
sursa: News Medical
foto: Shinshu University
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Înlocuitorii de carne pe bază de plante și efectele lor asupra sănătății cardiometabolice (studiu)
- Conținutul ridicat de fenoli din mâncarea mexicană contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate
- Pastele îngrașă sau te ajută să slăbești?
- Rolul vitaminei D în riscul de a dezvolta afecțiuni metabolice
- Tumoara hiliara hepatica cu invazie intraparenchimatoasa.
- Rog Ajutor ! Adenocarcinom tubular
- Formatiune tumorala hepatica localizata in seg. VIII drept
- Daca mananc ceva cu grasime, am un gust foarte rau, ma balonez si mi se umfla membrele
- Nu se gaseste medic in Romania pentrubo rezectie hepatica ?